America, tara fara vacanta

Luni, 30 Mai 2011, ora 10:21
13370 citiri
America, tara fara vacanta
Foto: CNN

Sa va fie clar: daca va place sa aveti multa vacanta, America nu este tara in care ar trebui sa va angajati.

In afara zilelelor nationale, un american are doua sau maximum trei saptamani in care se poate relaxa si poate vizita lumea.

Multe companii americane impun angajatilor sa nu-si ia mai mult de o saptamana vacanta, odata. Altele se asteapta ca lucratorii lor sa-si verifice mailul sau sa raspunda la telefon chiar daca se afla pe plaja sau in creierii muntilor.

"Imi doresc sa am o vacanta adevarata, departe de lumea dezlantuita, dar este imposibil sa plec pentru o perioada mai lunga", se plange Don Brock, inginer intr-o suburbie a Washingtonului.

"Visez la o croaziera in Europa, dar nu pot pleca atat de mult de la munca", mai spune el, citat de CNN. Exista o gluma care circula printre angajatii companiei unde lucreaza Brock: vacanta este atunci cand muncesti in alta parte, nu la birou.

Doar 57 la suta dintre angajatii din Statele Unite isi iau toata perioada de concediu, comparativ cu 89 la suta in Franta, releva un recent sondaj Reuters/Ipsos.

Campionii vacantelor

Germania este una dintre tarile in care vacanta este sfanta. Nancy Schimkat, o americanca ce traieste in Weinheim, povesteste ca sotul ei, tot inginer, are sase saptamani de vacanta in fiecare an, plus sarbatorile legale. Pentru un neamt este normal sa-si ia trei saptamani de vacanta in august, cand mai toata tara inceteaza sa lucreze.

Aproape jumatate dintre romani nu au plecat in concediu in 2010 - Eurobarometru

In afara de vacanta de vara isi mai ia o saptamana pentru ski, iarna, si inca una de Paste. "Cand le spun prietenilor de aici ca in America avem numai doua saptamani de vacata, se stramba", spune Nancy.

"Germanii au impresia ca americanii muncesc ca niste roboti, si daca asta vor sa faca, e treaba lor. Dar nu vor sa fie ca americanii, cel putin nu din acest punct de vedere", adauga americanca.

Germania este una dintre cele 24 state industrializate - intre care se numara si Australia, Slovenia sau Japonia - care impune angajatorilor sa ofere cel putin patru saptamani de concediu angajatilor, se afirma in concluziile unui studiu realizat de compania de consultanta Mercer.

Finlanda, Brazilia si Franta sunt campioane, durata unui concediu anual fiind de sase saptamani. De cealalta parte a Oceanului, legislatia americana nu impune angajatorului sa ofere angajatului nici macar o zi de concediu platita. Potrivit statisticilor oficiale, o patrime dintre americani nu-si iau deloc concediu, precizeaza sursa citata.

De ce muncesc americanii mult?

Acest aspect face din SUA singura natiune avansata din lume care nu garanteaza lucratorilor sai concediul anual, potrivit unui raport intitulat "No-Vacation Nation", realizat de Centrul pentru Cercetare Economica si Politica, un grup de politici liberale.

Ce inseamna un an fara concediu pentru cariera ta

Cu toate acestea, cele mai multe companii americane ofera concediu platit angajatilor, deoarece vad in acesta o modalitate de a-si atrage si pastra lucratorii.

Teama de concedieri si de un ritm mai rapid de munca ii determina pe multi americani sa fie reticenti sa isi ia concediu si tematori ca ar putea lasa impresia ca nu sunt dedicati locului de munca.

De asemenea, americanii isi fac griji ca, daca isi vor lua concediu, ei nu vor mai putea face fata treburilor care ii asteapta atunci cand se vor intoarce din vacanta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
#america concediu, #zile concediu america, #zile concediu europa , #America