Americanii au ascuns incidente din Irak in care au fost implicate arme chimice

Joi, 16 Octombrie 2014, ora 13:40
3142 citiri
Americanii au ascuns incidente din Irak in care au fost implicate arme chimice
Foto: nti.org

Intre anii 2004 si 2011, soldatii americani si politistii irakieni au fost afectati de expunerea la arme chimice abandonate intr-o serie de incidente in legatura cu care Pentagonul a pastrat discretia, potrivit presei americane.

Armele au fost produse de regimul lui Saddam Hussein in timpul razboiului cu Iranul din anii '80, arata BBC. Trupele americane si politia irakiana au descoperit in jur de 5.000 de dispozitive cu incarcaturi chimice, proiectile sau bombe.

Informatiile au fost obtinute din zeci de pagini de documente clasificate, dar si din interviuri cu soldati si oficiali americani.

Exista informatii despre 17 soldati americani si sapte ofiteri de politie irakieni care au recunoscut ca au fost raniti in cel putin sase incidente diferite. O parte din proiectile fusesera proiectate in SUA si produse in Europa. Acestea contineau agenti chimici produsi in Irak din componente achizitionate, in unele cazuri, din SUA.

Intr-o declaratie pentru BBC, purtatorul de cuvant al Pentagonului, amiralul in retragere John Kirby, a declarat ca secretarul Apararii Chuck Hagel "este preocupat de orice dovada sau afirmatie ca soldatii nostri nu au primit ingrijirea si sprijinul administratiei pe care il merita", acesta ordonand o ancheta privind sistemul medical militar.

Armele au fost produse de Saddam pentru a fi folosite impotriva trupelor iraniene. Armata irakiana a folosit arme chimice si impotriva populatiei kurde din orasul Halabia in estul Irakului. Cea mai mare parte a arsenalului chimic al lui Saddam a fost distrus in urma Razboiului din Golf din 1991.

Insa mii de proiectile au fost ingropate sau depozitate in locuri secrete pana cand trupele americane au dat de ele dupa 2003. In unele cazuri, soldatii au distrus armele chimice fara sa mai cheme echipele speciale.

Multe dintre depozitele de arme chimice au fost descoperite in jurul ruinelor Complexului de Stat Muthanna, care pare sa fi fost centrul productiei industriale irakiene de arme chimice in ani '80. Din iunie, complexul a intrat sub controlul gruparii Statul Islamic.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#SUA Irak arme chimice, #SUA Irak arsenal chimic, #Irak soldati americani chimice , #America