Americanii au statie de spionaj chiar langa palatul prezidential din Paris

Joi, 25 Iunie 2015, ora 10:06
2853 citiri
Americanii au statie de spionaj chiar langa palatul prezidential din Paris
Foto: Presedintia Frantei

O unitate speciala a instalat, de zece ani, o statie de spionaj in piata Concorde din Paris, pentru a intercepta comunicatiile oficialilor francezi.

Ambasada Statelor Unite la Paris este situata ideal, in piata Concorde, la cateva sute de metri de Presedintie, de principalele ministere si Parlament, precum si in apropierea altor ambasade, practic pentru a spiona unele comunicatii, relateaza Liberation, in editia electronica.

Presedintele Frantei, spionat de americani: Obama si Kerry jura ca s-au potolit

Ca multe alte ambasade americane din lume, cea din Paris are la etajul superior o statie de spionare a telecomunicatiilor ce apartine Special Collection Service (SCS), o unitate comuna a NSA si CIA.

Instalata intre 2004 si 2005, aceasta este acoperita cu o prelata speciala care lasa sa treaca semnale electromagnetice, pictata cu ferestre pentru a o ascunde privirilor suspicioase.

Francezii reactioneaza dur dupa ce au aflat ca americanii il spioneaza pe Hollande

SCS, descrisa deseori ca unitatea pentru "misiuni imposibile", este responsabila de operatiunile de supraveghere apropiata sau instalarea de microfoane spion. Potrivit unui document secret publicat de Der Spiegel, serviciul dispune de "80 de antene" de acest tip in lume, dintre care 19 in Europa, in special la Berlin, Geneva, Madrid, Stockholm, Viena si Varsovia.

In septembrie 2013, Der Spiegel a dezvaluit ca NSA a compromis reteaua virtuala privata (VPN) a Ministerului de Externe, utilizata de ambasade si servicii consulare pentru securizarea comunicatiilor lor, potrivit unui document secret din iunie 2010.

Americanii il spioneaza pe presedintele Frantei? Reactii imediate de la Hollande si Casa Alba

Un alt document, din septembrie acelasi an, dezvaluia ca NSA a instalat microfoane spion in interiorul ambasadei Frantei la Washington (operatiunea "Wabash") precum si la reprezentanta franceza la ONU, din New York (operatiunea "Blackfoot"). Agentia a interceptat, de asemenea, razele electromagnetice produse de ecranele calculatoarelor, pentru a reproduce ceea ce afisau acestea.

Documentele obtinute de WikiLeaks nu contin foarte multe detalii despre tehnicile utilizate pentru interceptarea telecomunicatiilor presedintilor francezi. Unul dintre ele vorbeste despre interceptarea unui "satelit strain", altele se limiteaza la evocarea unor metode "neconventionale".

Noi dezvaluiri despre practicile NSA: A spionat ultimii trei presedinti ai Frantei

Dezvaluirile lui Edward Snowden au confirmat ca NSA, in parteneriat cu GCHQ (echivalentul sau britanic), spioneaza unele cabluri submarine prin care tranziteaza comunicatiile la nivel international. Insa nimic nu arata cum reuseste NSA sa intercepteze apelurile telefonice realizate intre telefoanele fixe franceze, atunci cand comunicatiile nu trec prin strainatate.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#statie spionaj SUA Franta, #Ambasada SUA Paris spionaj , #America