Armata americana accepta ca soldatii de culoare sa fie numiti "negro"

Joi, 06 Noiembrie 2014, ora 19:24
3162 citiri
Armata americana accepta ca soldatii de culoare sa fie numiti "negro"
Foto: army.mil

O prevedere proasptat publicata a regulamentului armatei americane spune ca militarii pot fi caracterizati drept "negro", atunci cand e vorba despre "personal american de culoare sau afro-american".

Armata SUA a confirmat ca expresia se afla in documentul "Politica armatei", cunoscut sub titulatura "Reglementarea AR 600-20" si publicat pe 22 octombrie. Regulamentul este periodic completat, dar armata nu a precizat cand a fost adoptata aceasta prevedere, arata CNN.

In capitolul care descrie "Definitiile privind codul rasial sau etnic", prevederea stabileste ca in categoria "american de culoare sau african" poate intra orice persoana care are origini in grupuri rasiale de culoare din Africa, iar termeni precum "haitian" sau "negro" pot fi folositi pe langa cel de "negru (black - n.red.) sau african-american".

Armata americana culege masiv informatii demografice privind componenta fortelor sale militare pentru a stapani mai bine subiecte precum egalitatea de sanse sau pentru a se asigura ca nu exista discriminare.

Un responsabil militar care cunostea noua prevedere a declarat ca e posibil ca acest cuvant sa fi fost adaugat pentru ca atunci cand sunt completate documente, un american de culoare sau african-american sa se poate considera sau sa aleaga sa se identifice si drept "negro".

Insa un ofiter specializat in problemele de personal de la Departamentul Apararii SUA a declarat ca "este cel mai prostesc lucru pe care l-am auzit vreodata", sugerand ca Pentagonul nu foloseste acest cuvant in niciunul dintre studiile demografice pe care le realizeaza.

Locotenet colonelul Justin Platt, purtator de cuvant al armatei americane, a declarat ca folosirea termenului a aparut dintr-o sectiune depasita a regulamentului.

"Definitiile rasiale din regulamentul AR600-20, paragraful 6-2, sunt depasite, in curs de revizuire si vor fi schimbate in curand", a declarat Platt.

"Armata e mandra sa sprijine o cultura organizationala unde toti membrii personalului militar sunt tratati cu demnitate si respect si nu discriminati pe baza rasei, culorii, religiei, sexului sau a originii etnice", a mai spus acesta.

Cuvantul "negro" este considerat ca avand o nuanta jignitoare in SUA, unde americanii de culoare prefera in prezent sa se refere la persoana lor prin cuvintele "african-american", "black" sau "afro-american".

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#SUA armata soldati negro, #SUA soldati denumiti negro, #SUA militari regulament negro , #America
Comentarii