Armata americana va decora pilotii de drone

Joi, 07 Ianuarie 2016, ora 10:32
2497 citiri
Armata americana va decora pilotii de drone
Foto: Department of Defense

Armata americana va propune decorarea pilotilor sai de drone, precum si a soldatilor care au contribuit la razboi departe de front, si analizeaza extinderea numarului de beneficiari ai Medaliei de Onoare, cea mai inalta recompensa militara din SUA, oferita cu parcimonie.

Potrivit unui raport al Pentagonului care urmeaza sa fie publicat joi, armata va introduce o noua decoratie sub forma de litera, "R" (de la termenul englez "remote", care inseamna "la distanta"), care poate fi atasata panglicilor medaliilor decernate acestor operatori sau celor care duc razboiul online si ataca informatic retelele inamicului, transmite France Presse.

Armata are dificultati in a recruta piloti pentru miile de drone desfasurate in Orientul Mijlociu, in Afganistan si in anumite regiuni din Africa, unii dintre ei suferind de surmenaj sau de probleme psihologice.

"Impactul operatiunilor la distanta in situatie de lupta se face tot mai puternic simtit si, prin urmare, a crescut nevoia de a recunoaste clar aceste actiuni", explica Pentagonul in raportul sau.

Litera "R", de bronz, va fi decernata "militarilor care folosesc tehnologii la distanta pentru a participa direct la operatiuni de lupta".

Programul de atacuri cu drone, care a luat avant sub presedintia Obama, este supus criticilor observatorilor, care acuza faptul ca aceste lovituri sunt organizate in mare secret si cauzeaza numeroase victime in randul civililor.

Fostul secretar al apararii Chuck Hagel a renuntat la crearea unei medalii de lupta specifica pentru operatorii de drone sau luptatorii informatici, dupa un val de critici din partea unor fosti combatanti si alesi. El a ales in schimb o decoratie care se poate adauga la medalii. Succesorul sau Ashton Carter, in functie din februarie, ar urma sa valideze joi aceste schimbari.

Pentagonul sugereaza pe de alta parte reevaluarea a 1.100 de medalii decernate pentru acte de curaj, deoarece unele dintre ele recompenseaza fapte pentru care respectivii soldati s-ar putea califica pentru Medalia de Onoare.

Numai 17 militari au primit Medalia de Onoare pentru razboaiele din Afganistan si Irak, o cifra mult mai mica decat in cazul conflictelor precedente, cum a fost razboiul din Vietnam.

"Desi nimic nu indica faptul ca soldatii nu ar fi fost recompensati corespunzator, secretarul apararii a convenit ca trebuie revizuite decoratiile si recompensele militare tinand cont de directia luata de Medaliile de Onoare", explica ministerul.

Pentagonul ar urma de asemenea sa creeze o noua decoratie sub forma literei "C" (de la cuvant englezesc "combat" - "lupta").

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#America medalii soldati, #America armata medalii soldati , #America
Comentarii
Poza niculaeda
niculaeda
rank 5
"Armata americana va decora pilotii de drone"
Poza Vintage
Vintage
rank 5
Oficial, victimele dronelor americane constituie