Calexit - California, independenta de SUA?

Marti, 22 Noiembrie 2016, ora 20:27
8867 citiri
Calexit - California, independenta de SUA?
Foto: Pixabay

Campania "Yes California", care incurajeaza separarea politica si economica a Californiei de SUA, s-a nascut cu mai multa vreme in urma. Insa, dupa alegerea lui Trump ca presedinte, miscarea a primit un nou impuls.

Dupa Brexit urmeaza Calexit? "Yes California" se numeste campania care urmareste separarea Californiei de restul SUA. Miscarea are aproximativ 11.000 de adepti care, dupa alegerea lui Donald Trump in functia de presedinte, au organizat o demonstratie pentru desprinderea statului lor de structurile federale.

In mod traditional, California voteaza cu democratii. La fel s-a intamplat si la recentul scrutin. Silicon Valley a fost aproape in totalitate in favoarea candidatei Hillary Clinton. Iar acolo, in patria colosilor Facebook, Google sau Apple, exista acum sustinere pentru separarea statului de restul SUA. De exemplu investitorul Shervin Pishevar, care a anuntat ca doreste sa finanteze o campanie de separare si a transmis pe Twitter ca se retrage din functia sa de conducere in prestigiosul program de schimburi Fullbright din cauza ca, sub presedintele Trump, nu va putea lucra cu constiinta impacata.

Pentru californieni, graitoare este politica ostila in domeniul migratiei a lui Donald Trump. California este un stat de imigratie, populat cu multi latino-americani - aflati legal sau ilegal pe teritoriul SUA. Seful Politiei din Los Angeles, Charlie Beck, a anuntat deja ca nu va sustine politica de expluzari in varianta dorita, in prezent, de catre noul presedinte.

La randul sau, un alt investitor, Paul Holland, sustine ca are motive bune sa incurajeze independenta Californiei. "Daca exista vreun stat care poate, atunci acesta este California! Suntem a 6-a economie la nivel mondial, ne putem sustine singuri", afirma Holland.

Asadar nu numai pozitia politica a Californiei, ci mai ales economia puternica a celui mai populat stat american (38 de milioane de locuitori) face interesanta campania de separare. Silicon Valley - centrul afacerilor in inalta tehnologie, industria vinului si turismul asigura incasari consistente la buget. Iar o mare parte din aceste venituri este transferata la Washington, lucru care ii nemultumeste profund pe sustinatorii Calexit.

Californienii au fost mereu diferiti. Ei au fost primii din Statele Unite care au legalizat, la inceputul anilor '90, folosirea canabisului in scopuri medicale. Ei l-au ales pe Arnold Schwarzenegger in functia de guvernator in 2003. Ei prefera propria politica in domeniul migratiei.

Dar cat de viabila ar fi o eventuala independenta? Analistii politici se indoiesc de fezabilitatea unui asemenea proiect. Constitutia SUA prevede numai integrarea unui nou stat american, nu si iesirea din federatie. Conform legii fundamentale, ultimul cuvant ii apartine administratiei de la Washington. Si in alte state americane, ca Texas, au existat si inca mai apar miscari in favoarea iesirii din federatie. Pana acum, insa, niciuna nu a avut succes.

Campania "Yes California" a luat nastere in 2015 la initiativa lui Louis Marinelli, implicat in trecut in multe alte proiecte politice. De exemplu, pentru o bucata de timp, Marinelli a fost membru al unei asociatii impotriva casatoriilor intre homosexuali - lucru pe care in prezent il regreta. Conform "Daily Mail", editia online, in seara alegerilor din SUA, el s-ar fi aflat la Moscova pentru a purta convorbiri pe marginea unei eventuale ambasade a Californiei in Rusia.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#California stat independent, #California afara SUA, #Yes California, #California iesire America , #America