Cat de aproape au fost SUA si Rusia de un razboi in 1983? - Document CIA declasificat

Vineri, 19 Septembrie 2014, ora 19:24
6083 citiri
Cat de aproape au fost SUA si Rusia de un razboi in 1983? - Document CIA declasificat

Agentia Centrala de Informatii (CIA) a declasificat recent o serie de articole din revista sa interna, "Studies in Intelligence". Unul dintre acestea relateaza un episod controversat din timpul Razboiului Rece, cand SUA si Rusia au fost aproape de razboi.

Ben B. Fischer, pe atunci angajat la Centrul pentru Studierea Informatiilor din CIA, arata ca un proiect sovietic cu nume de cod RYAN, in cadrul caruia agentiile sovietice de informatii au fost "plasate in permanenta veghe informativa pentru a monitoriza indicatiile si avertismentele privind pregatirea SUA pentru razboi" este "real", scrie Business Insider.

Desi RYAN nu era nici "alarmant nici fara precedent", sovieticii au facut "un efort deosebit sa construiasca un sistem strategic de avertizare" intr-un moment in care Kremlinul privea cu anxietate directia in care o luase Razboiul Rece, se arata in articolul declasificat.

Fischer scrie ca inarmarea SUA in anii '80, cea mai mare expansiune a armatei americane pe timp de pace, a convins elita sovietica de faptul ca "fereastra de oportunitate" pentru castigarea Razboiului Rece se inchide rapid.

In SUA aveau loc cateva evolutii care ingrijorau Rusia: dezvoltarea Initiativei Strategice de Aparare. Daca americanii ar fi obtinut un sistem de aparare antiracheta care ar fi avut capacitatea de a contracara prima lovitura nucleara a Rusiei, atunci acesta ar fi inclinat Razboiul Rece in favoarea Americii. Daca se dezvoltau altfel de arme, Rusia ramanea iar in dezavantaj.

Tot la inceputul anilor '80, SUA au inceput operatiuni militare menite sa submineze psihologia conducerii de la Kremlin - campania PSYOP, secreta, includea penetrarea navala si aeriana a zonelor sensibile de la periferia URSS "impreuna cu tehnici sofisticate si repetate cu grija, pentru deceptie si negare".

Una din crizele majore ale anului 1983 a fost doborarea, de catre Rusia, a unui avion corean de pasageri, in spatiul international. Episodul a dus la un plus de paranoia si alarma in mediul deja toxic de la Moscova, unde s-a declarat public faptul ca avionul a fost doborat deoarece se considera ca este un avion american aflat intr-o misiune de strangere de informatii.

Desi cele doua puteri nu stateau chiar pe buza unui razboi nuclear, scrie Fischer, starea ridicata de alerta din URSS, protocoalele RYAN, programul PSYOP si alte elemente au format "ultimul paroxism al Razboiului Rece".

Anxietatile sovieticilor in 1983 nu erau doar un instrument de propaganda si nu erau construite doar pentru consum intern. Liderii tarii chiar considerau ca sunt amenintati direct pana si de cele mai mici actiuni americane, sau chiar de lucruri pe care SUA nu le facuse.

A.I.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#America Rusia Razboi REce, #Razboi Rece 1983 , #America
Comentarii
Poza sanziana
sanziana
rank 5
Paranoia asta continua si acum la Kremlin
Poza DR.STRANGELOVE
DR.STRANGELOVE
rank 5
Daca Rusia si America se incaierau in 1983