Cel mai bogat trib din SUA: Fiecare membru castiga un milion de dolari pe an

Autor: Ana Ilie
Vineri, 17 August 2012, ora 23:17
19165 citiri
Cel mai bogat trib din SUA: Fiecare membru castiga un milion de dolari pe an

In urma cu doar o generatie, membrii tribului amerindian cu nume nepronuntabil, Shakopee Mdewakanton, traiau in rulote ruginite, topeau zapada ca sa aiba apa in baie si primeau cartele de mancare de la guvernul SUA.

In zilele noastre, Shakopee Mdewakanton trebuie sa fie cel mai bogat trib din istoria Americii, in conditiile in care fiecare membru castiga, lunar, 84.000 de dolari, adica 1,08 milioane de dolari pe an, scrie New York Times.

Succesul celor 480 de membri ai tribului, ai caror stramosi, in urma cu doar 150 de ani, erau vanati, macelariti si exilati din Minnesota, se trage din faptul ca ei gestioneaza o statiune si un cazino. In weekend, populatia rezervatiei lor este echivalenta cu cea a unui oras.

"Avem somaj de 99,2%. Toata lumea munceste voluntar", explica presedintele tribului, Stanley R. Crooks.

Se pare ca deschiderea de cazinouri este singura operatiune economica ce functioneaza in rezervatii, insa sunt si voci care spun ca norocul triburilor ce gestioneaza astfel de operatiuni este pe sfarsite.

Principala temere o reprezinta viteza cu care sunt deschise noi cazinouri, de catre statele in cautare de venituri noi. Mai periculoasa este insa incercarea de a legaliza jocurile de noroc pe Internet, ceea ce ar permite statelor ce aproba asta sa reglementeze si sa taxeze jocurile de noroc online, chiar si in rezervatii.

De 25 de ani, afacerile cu cazinouri in rezervatiile de amerindieni prospera - insa anul acesta a stagnat, pe fondul extinderii legalizarii jocurilor de noroc in SUA. Majoritatea triburilor nu s-au imbogatit din asta, insa cazinourile au devenit o necesitate economica, ridicand mii de amerindieni din saracie, prin oferirea de locuri de munca si venit.

In vreme ce multe noi cazinouri varsa mare parte din venituri in bugetul statal, cazinourile din rezervatii nu platesc taxe, datorita statutului triburilor, de natiuni suverane. Acest statut va suferi modificari insa daca sunt legalizate jocurile de noroc online, intrucat atunci oamenii vor putea juca, spre exemplu, jocurile din cazino, direct pe telefonul mobil, oriunde s-ar afla. Taxarea jocurilor online ar incalca suveranitatea rezervatiilor, cred membrii triburilor, care cer sa le fie respectata autoritatea.

Pana atunci insa, membrii Shakopee se bucura de veniturile lor neobisnuite. Nu au vile insa majoritatea familiilor au cel putin o masina de lux pe aleea din fata casei. Isi trimit copiii la scoli particulare si au hobby-uri de lux - cresterea cailor de rasa, vanatoarea de animale mari si calatoriile ce dureaza uneori luni intregi. Se ocupa insa si de actiuni caritabile - din 1996 incoace, au donat 243,5 milioane de dolari, inclusiv 120 de milioane triburilor mai sarace.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#trib bogat America, #trib indieni America, #cazino trib indieni , #America
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Ciudat! Nu cred că i-a văzut cineva pe loterişti' noştri cu penele-n