Cine este jurnalistul american decapitat de islamisti - a mai fost rapit o data

Miercuri, 20 August 2014, ora 13:24
8015 citiri
Cine este jurnalistul american decapitat de islamisti - a mai fost rapit o data
Foto: concordmonitor.com

Cand reporterul de razboi James Foley, decapitat de islamisti, nu scria pentru Global Post, nu relata pentru AFP sau alte retele mari de televiziune americane, obisnuia sa mai publice texte pe blogul sau intitulat "O lume plina de probleme". Foley mai fusese capturat o data.

Pentru blogul sau, jurnalistul alesese un motto luat din cugetarile unui faimos teoretician al razboiului, Carl von Clausewitz: "Razboiul este purtat de fiinte umane". Exact acest lucru voia sa il arate Foley in reportajele sale: umanitatea in mijlocul ororilor razboiului, scrie CNN.

Foley fusese rapit in timpul unei misiuni jurnalistice in nordul Siriei, in noiembrie 2012. De atunci nu mai existau informatii despre situatia sa. Intr-o inregistrare postata pe YouTube marti se arata insa momentul decapitarii sale de catre un militant al ISIL.

Statul Islamic a decapitat un jurnalist american. Ameninta ca va ucide inca unul (Video socant)

Foley - Jim pentru prieteni sai - mai avea patru frati si se nascuse in New Hampshire. In ultimii patru ani se dedicase reportajelor din tarile ravasite de razboi ale Orientului Mijlociu.

In 2011, Foley a participat la organizarea unei strangeri de fonduri in memoria unui fotograf, Anton Hammerl, care fusese ucis in Libia, in 2011. Foley calatorise impreuna cu acesta si alti doi jurnalisti, si cei trei supravietuitori ai grupului fusesera arestati si inchisi intr-un penitenciar libian.

Eliberat sase saptamani mai tarziu, el a evitat sa faca publice detaliile intamplarii, spunand ca "nu vrei ca oamenii sa isi aminteasca de tine drept 'ala care a fost capturat in 2011'".

Unul dintre jurnalistii cu care a impartit captivitatea in Libia, Clare Morgana Gillis, a povestit ca strangerea de fonduri pentru familia lui Hammerl a venit "din acelasi impuls care l-a facut sa isi scurteze pauza luata in timpul conflictului din Siria si sa inceapa sa stranga bani pentru o ambulanta necesara spitalului Dar al-Shifa din orasul Alepp, unde a petrecut saptamani intregi filmand eforturile medicilor care se straduiau sa salveze vieti avand foarte putine dotari".

Reactia Casei Albe dupa decapitarea jurnalistului american: Suntem oripilati

Foley fusese si profesor in orasul Phoenix, incepand cu 1996, iar o colega si-a amintit ca obisnuia sa le promita elevilor ca ii va duce la un parc de distractii daca se apuca de scris si de citit.

La inceputul anilor 2000, Foley a decis sa inceapa o cariera in jurnalism, alaturandu-se ca reporter trupelor americane din Irak si Afganistan. Jurnalistul a lucrat ca free lancer pentru un mare numar de publicatii americane, printre care si Global Post. Din 2012, el s-a implicat in descrierea conflictului din Siria.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#James Foley jurnalist profesor decapitat, #Foley omorat ISIL militant, #Foley american decapitat islamist , #America
Comentarii
S
Stan
rank 1
Nu inteleg ce mai asteapta lumea civilizata pentru a trimite trupe