Financial Times: Americanii sunt ingrijorati ca o eventuala armata a UE ar compromite NATO

Marti, 13 Februarie 2018, ora 09:28
3517 citiri
Financial Times: Americanii sunt ingrijorati ca o eventuala armata a UE ar compromite NATO
Foto: Arhiva Pixabay

Administratia de la Washington considera ca intarirea legaturilor in domeniul apararii dintre tarile Uniunii Europene ar submina NATO, alianta care acum se confrunta cu o Rusie tot mai activa, se arata intr-o analiza Financial Times.

Katie Wheelbarger, un inalt oficial de la Pentagon care se ocupa de relatia Statelor Unite cu NATO, a declarat ca Statele Unite nu doresc sa vada ca "eforturile UE atrag forte (...) dinspre NATO spre UE" si sustine ca SUA vor sa se asigure ca o cooperare mult mai stransa intre statele Uniunii Europene nu va diminua rolul membrilor NATO in Afganistan si Irak.

Oficialul american a facut aceste declaratii in contextul in care Jim Mattis, secretarul Apararii din SUA, urmeaza sa se intalneasca la Bruxelles cu omologii sai din tarile NATO. In cursul acestor intalniri este de asteptat ca Mattis sa ceara statelor membre ale aliantei sa isi mareasca cheltuielile militare.

Washingtonul pledeaza si pentru o intensificare a cooperarii intre statele NATO in conditiile in care SUA considera amenintarea reprezentata de Moscova drept o prioritate a noii sale strategii de aparare.

In toamna anului trecut, Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, declara ca "este foarte bine ca Uniunea Europeana isi dezvolta un sistem de aparare complementar Aliantei Nord-Atlantice. (...) dar este important sa reiteram ca sistemul de aparare european nu poate inlocui sistemul NATO, ci trebuie sa fie in interiorul NATO."

In decembrie 2017, liderii UE -cu exceptia Danemarcei, Maltei si Marii Britanii-, au aprobat planul de Cooperare Structurata Permanenta, un proiect prin care sunt intensificate activitatile de cooperare militara.

Liderii europeni au subliniat ca rolul acestui proiect este acela de a completa si nu de a concura cu NATO. Wheelbarger a declarat ca Washingtonul sprijina proiectul Pesco "atat timp cat este complementar si nu distrage atentia de la activitatile si cerintele NATO".

Tomas Valasek, director al Carnegie Europe si fostul ambasador al Slovaciei la NATO, a afirmat ca orice efort din partea Statelor Unite impotriva politicii UE de securitate si aparare comuna ar fi "o pierdere de timp si energie".

In prezent, doar cinci dintre cele 28 de state membre UE aloca cel putin 2% din PIB apararii: Marea Britanie, Estonia, Polonia, Grecia si Romania.

Statele Unite se afla pe primul loc in domeniul cheltuielilor pentru aparare, avand un buget militar mai mare decat totalul celorlalte tari membre, echivalentul a 3,61% din PIB-ul american.

Alaturi de pragul de doua procente din PIB pentru bugetul apararii, Administratia Trump indeamna tarile NATO sa indeplineasca si recomandarea privind alocarea a 20% din acest buget pentru echipamente militare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#SUA NATO armata Uniunea Europeana, #NATO razboi Rusia , #America
Comentarii