Compania medicala Stryker a dat mita in cinci tari, printre care si Romania

Vineri, 25 Octombrie 2013, ora 11:18
4076 citiri
Compania medicala Stryker a dat mita in cinci tari, printre care si Romania
Foto: Arhiva

Compania producatoare de dispozitive medicale Stryker va plati 13,3 milioane de dolari in urma unor acuzatii conform carora ar fi mituit oficiali guvernamentali din 5 tari, inclusiv Romania.

Comisia americana pentru Securitate si Schimb (SEC) a constatat ca filialele Stryker au cheltuit 2,2 milioane de dolari pentru a plati angajati guvernamentali din Argentina, Grecia, Mexic, Polonia si Romania, in perioada august 2003 - februarie 2008, scrie New York Times.

Platile au fost facute pentru a obtine sau derula in continuare anumite contracte cu spitalele publice. Banii au fost inregistrati ca si servicii de consultanta, cheltuieli de calatorie, donatii sau comisioane.

SEC a anuntat, joi, ca respectiva companie a obtinut astfel un profit ilicit de 7,5 milioane de dolari. Pentru a scapa de acuzatii, Stryker va plati statului american o suma totala de 13,3 milioane de dolari, in care sunt incluse si despagubirile civile, in valoare de 3,5 milioane de dolari.

Conform SEC, compania Stryker este acuzata ca nu a facut suficient pentru a pune in aplicare politicile anticoruptie pe care le-a stabilit si nu s-a asigurat ca operatiunile desfasurate la nivel regional sau statal respecta aceste politici.

Un exemplu elocvent dat de SEC se refera la Polonia, unde directorul unui spital si sotia sa au primit bani de la compania Stryker pentru a calatori in New York sau Aruba. Celor doi li s-a platit un sejur de 6 nopti in metropola americana, dar si biletele la doua spectacole pe Broadway, relateaza Reuters.

192 de plati ilegale in Romania

De asemenea, raportul SEC, dat publicitatii la data de 24 octombrie, arata ca in Romania s-au facut 192 de plati ilegale, in valoare totala de peste 500.000 de euro, informeaza Digi24.

Ca exemplu, este mentionat cazul unui medic roman careia reprezentanta de vanzari i-a platit prezenta la un congres in strainatate. Intr-o nota interna se preciza ca beneficiarul urma sa primeasca in curand postul de sef de sectie intr-un spital si ar fi putut pune o vorba buna pentru ca Stryker sa castige un contract.

In perioada mentionata in raport, la conducerea Ministerului Sanatatii din Romania s-au perindat 6 ministri: Daniela Bartos, Mircea Beuran, Ionel Blanculescu, Ovidiu Branzan, Mircea Cinteza si Eugen Nicolaescu.

Stryker este una dintre cele mai mari firme din lume producatoare de echipamente medicale, avadn in 2012 o cifra de afaceri de 8,5 miliarde de dolari. In Romania, valoarea profitului inregistrat anul trecut a fost de 18 milioane de lei, relateaza Digi24.

Compania este extrem de activa in tara noastra. Nu exista spital in Romania care sa nu aiba echipamente Stryker si nu exista licitatii la care aceasta companie sa nu participe. Printre produsele oferite se numara proteze pentru ortopedie, implanturi, precum si alte echipamente medicale.

Nu este singurul scandal international in care o mare firma de echipamente medicale este implicata. In 2011 SEC a constatat ca si compania Johnson & Johnson a dat mita de milioane de euro in mai multe tari, inclusiv Romania. Ancheta s-a inchis dupa ce conducerea companiei, care a negat tot timpul acuzatiile aduse, a acceptat sa plateasca o amenda de 70 de milioane de dolari pentru ca investigatia sa fie inchisa.

De asemenea, anul acesta compania GlaxoSmithKline a fost acuzata ca a mituit medici in China cu sume care au totalizat 490 de milioane de dolari pentru a prescrie medicamentele acestei companii.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Stryker mita Romania, #mita companie medicala Romania , #America