Congresmen american: Scutul de la Deveselu, pentru protejarea Romaniei de Rusia - Ce spune MAE

Duminica, 14 Decembrie 2014, ora 13:54
7120 citiri
Congresmen american: Scutul de la Deveselu, pentru protejarea Romaniei de Rusia - Ce spune MAE

Congresmenul american Mike Rogers a dezvaluit ca scutul antiracheta de la Deveselu are scopul de a proteja Romania si aliatii NATO de eventuale agresiuni ale Rusiei.

"Vrem sa ne reasiguram prietenii din Romania ca sustinem 100% parteneriatul nostru, relatia in cadrul NATO si fata de securitatea in regiune, mai ales in conditiile agresiunii venite din partea Rusiei", a explicat Rogers, la Realitatea Tv.

Intrebat daca recunoaste ca scutul antiracheta este menit sa protejeze Romania si aliatii NATO de o posibila amenintare din partea Rusiei, oficialul american a raspuns afirmativ.

Ministrul roman de Externe, Bogdan Aurescu, a explicat, intr-un comunicat, legat de declaratiile lui Rogers, ca obiectivele bazei militare de la Deveselu sunt pur defensive.

Mike Rogers este membru al Comisiei fortelor armate si presedinte al Subcomisiei pentru forte strategice din Congresul SUA.

Aurescu: Deveselu, un proiect pur defensiv

Ministrul roman de Externe, Bogdan Aurescu, a avut duminica o intrevedere cu Mike Rogers, cei doi oficiali discutand despre parteneriatul strategic dintre tara noastra si Statele Unite.

La capitolul Deveselu, seful diplomatiei romane a subliniat, intr-un comunicat de presa remis de MAE, ca baza militara este un "proiect pur defensiv".

"Odata ce va deveni operationala, Facilitatea (de la Deveselu - n.red.) va spori protectia teritoriilor, populatiilor si fortelor aliate din Europa impotriva eventualelor atacuri cu rachete balistice din afara spatiului euroatlantic, fiind un proiect pur defensiv, care va fi integrat in sistemul NATO antiracheta si care nu este in niciun fel indreptat impotriva Rusiei, asa cum este de altfel prevazut in documentele Summit-ului NATO din Marea Britanie", se precizeaza in documentul citat.

Aurescu explica de ce sistemul antiracheta de la Deveselu supara Moscova

Mike Rogers a declarat recent ca este nemultumit de strategia SUA de contracarare a actiunilor Rusiei si a solicitat modificari in sfera apararii antiracheta si in domeniul nuclear, scrie Mediafax.

Rogers sustine ca Administratia Barack Obama nu este capabila sa raspuna actiunilor Rusiei, care ar fi incalcat Tratatul Fortelor Nucleare Intermediare (INF).

Congresmenul american a facut observatiile in contextul in care Pentagonul si-a anuntat intentia de a reconfigura sistemele de rachete strategice din Europa, intr-un efort de a reactiona la faptul ca Rusia a dezvoltat un nou tip de racheta de croaziera.

Statele Unite au acuzat Moscova ca a incalcat astfel prevederile Tratatului Fortelor Nucleare Intermediare (INF), incheiat in anul 1987.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Deveselu Mike Rogers, #Deveselu Rusia , #America