Congresul SUA cere retragerea Americii din Yemen. Care sunt implicatiile?

Autor: Razvan Munteanu - consultant, analist politic
Sambata, 06 Aprilie 2019, ora 08:00
9370 citiri

Congresul SUA a adoptat o rezolutie prin care cere presedintelui Donald Trump retragerea sprijinului acordat Arabiei Saudite in conflictul militar din Yemen.

Initiativa, prin care se cere retragerea in decurs de 30 de zile, a fost votata in Senat si apoi in Camera Reprezentantilor, asteptandu-se acum reactia Casei Albe. Chiar daca motivarea are la baza atat criza umanitara din Yemen, cat si implicarea Arabiei Saudite in asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi, gestul este privit mai degraba in contextul conflictului dintre Trump si Congres, fiind pentru prima data cand Congresul Statelor Unite ia o asemenea decizie facand trimitere la legislatia care invoca puterea de razboi, stabilita in anii 70.

Cu alte cuvinte, este pentru prima oara cand Congresul pune, de o asemenea maniera, sub semnul intrebarii capacitatea presedintelui de a purta razboaie fara aprobarea sa.

Criza din Yemen

Radacinile actualei crize sunt prezente inca din 1990, atunci cand Yemenul de Nord si Yemenul de Sud decideau sa se uneasca sub actuala forma statala. Sub conducerea presedintelui Abdullah Saleh, fostul lider al Nordului inca din 1978, Yemenul a ramas o tara tribala, macinata de conflicte interne si coruptie, ceea ce a dat nastere unor miscari separatiste din Sud care cereau revenirea la vechile granite.

Primavara Araba aduce insa in 2012 schimbarea leadershipului politic, dupa ce Saleh decide sa demisioneze ca urmare a unor negocieri purtate cu SUA si alte puteri regionale, printre care si Arabia Saudita. Noul presedinte, Mansour Hadi, nu reuseste sa puna in practica reformele dorite, ceea ce conduce la escaladarea tensiunilor dintre guvern si miscarea rebelilor Houthi, grupare siita aflata sub influenta Iranului.

In 2014 si 2015, Houthi realizeaza cele mai ample campanii militare, reusind sa cucereasca chiar capitala Sanaa si portul Aden, pe care guvernul yemenit le va recastiga cu sprijinul SUA, dar mai ales al Arabiei Saudite.

In acest sens, in 2015, sauditii pun bazele unei aliante militare, la care participa cu precadere state precum Iordania, Sudan, Bahrain, Kuveit sau Egipt, tara care asigura aproximativ 800 de soldati pe teren dar si sprijin aerian si naval, pentru securizarea Stramtorii Bab el Mandeb si a Golfului Aden.

Rolul SUA este de a sprijini campania saudita prin intelligence, armament si suport logistic. Cu toate acestea, Houthi controleaza inca zona de Nord, inclusiv regiunea Sadaa care se afla la granita Yemenului cu Arabia Saudita, si de unde a inceput sa lanseze incepand cu 2017 rachete balistice impotriva tintelor saudite.

Campania militara este destul de complicata, mai ales daca tinem cont de faptul ca zona controlata de catre rebeli este una muntoasa, insasi armata egipteana a lui Nasser nereusind sa o cucereasca intr-un conflict care s-a soldat cu moartea a 10.000 de militari egipteni.

Relevanta strategica

Conflictul din Yemen este privit ca un razboi proxy intre Arabia Saudita, care sustine guvernul sunnit si presedintele Hadi, si Iran, aliat al siitilor Houthi.

Desi este cea mai saraca tara araba, iar rezervele de petrol sunt aproape epuizate, pozitionarea in Sudul Peninsulei Arabe ii confera Yemenului o relevanta strategica prin accesul sau la Stramtoarea Bab el Mandeb, un punct important pe harta traficului de hidrocarburi ce vin din Golful Persic catre Marea Mediterana.

Totodata, accesul Yemenului la Marea Rosie ar putea spori capacitatea de proiectie a puterii iraniene in Palestina, care ar inarma mult mai usor grupari aliate precum Hamas sau Jihadul Islamic Palestinian.

Nu in ultimul rand, un esec al sauditilor in fata rebelilor Houthi, in actualul context geopolitic regional, ar putea conduce catre delegitimarea Monarhiei si exportul revolutiei siite, atat in Arabia Saudita, cat si in alte state din Golf precum Bahrain sau Kuweit.

Reactia Casei Albe

Cel mai probabil presedintele Donald Trump va folosi dreptul de veto impotriva Congresului, constient ca Riadul priveste evenimentele din Yemen ca un joc cu suma nula, iar orice schimbare a politicii externe ar afecta relatiile Washingtonului cu partenerii regionali.

In final, SUA au nevoie de sprijinul sauditilor pentru a limita expansiunea geopolitica iraniana si asigurarea securitatii statului Israel. Din nefericire, insa, criza din Yemen a devenit deja cea mai mare criza umanitara, peste 6.000 de victime si 3 milioane de refugiati fiind datele oficiale de pana acum. Acestora li se adauga nevoia de ajutor umanitar a 80% din populatia yemenita.

Razvan Munteanu este directorul think tank-ului Chamber for Excellence in International Affairs, si autorul mai multor articole si carti de specialitate, fiind totodata colaboratorul unor publicatii media internationale si nationale.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#retragere America Yemen , #America
Comentarii