Cum ii hartuiesc politistii pe americanii de culoare - raport al Departamentului de Justitie

Autor: Ana Ilie
Joi, 05 Martie 2015, ora 10:49
3403 citiri
Cum ii hartuiesc politistii pe americanii de culoare - raport al Departamentului de Justitie
Foto: International Business Times

Un raport al Departamentului american de Justitie releva ca locanicii de culoare din localitatea Ferguson au fost supusi abuzurilor de catre politia locala. Raportul vine dupa ce uciderea unui tanar de culoare de catre politistii din Ferguson, in vara anului trecut, a dus la proteste nationale cu privire la folosirea disproportionata a fortei de catre autoritati.

In raport se arata ca localnicii de culoare au fost vizati de amenzi rutiere disproportionat de mari - o femeie a platit 550 de dolari din ceea ce initial era o suma de 151 de dolari pentru doua amenzi de parcare, si mai are inca, dupa sapte ani de la contraventie, 541 de dolari de platit, scrie CNN.

In unele circumstante, politia a dat drumul cainilor sa ii muste pe localnici. Un copil de 14 ani spune ca isi astepta prietenii, intr-o casa, neinarmat, cand politia a dat drumul inauntru unui caine care l-a muscat de glezna, coapsa si brat.

Revolte in America: Politistul ucigas ar impusca din nou adolescentul de culoare

Raportul releva ca in Ferguson si hartuirea cetatenilor de culoare este frecventa. Un barbat de culoare care se racorea in masina proprie dupa un joc de baschet, intr-un parc public din oras, in 2012, a fost abordat de un politist care l-a acuzat din senin de pedofilie. Politistul l-a arestat pe barbat sub amenintarea armei si l-a acuzat de opt infractiuni.

In aceasta atmosfera, scrie sursa citata, s-au intalnit, in august anul trecut, politistul alb Darren Wilson si adolescentul de culoare Michael Brown. Dupa ce Wilson l-a impuscat mortal pe Brown, au urmat luni de proteste, care s-au intensificat dupa ce politistii locali au decis sa nu-l acuze pe Wilson de crima.

Departamentul de Justitie a revizuit cazul si a facut publice rezultatele miercuri. Raportul subliniaza existenta "prejudecatilor si stereotipurilor ilegale cu privire la afro-americani" si releva mai multe incalcari ale drepturilor constitutionale ale acestor cetateni.

Noi revolte in America: Alti politisti scapa dupa ce au ucis un cetatean de culoare

Procurorul general Eric Holder a aratat ca un "mediu foarte toxic" exista intre politistii din Ferguson si cetatenii de culoare din oras dinainte ca Wilson sa il impuste pe Brown.

Holder a aratat ca, in afara prejudecatilor rasiale, nu exista "o explicatie alternativa" pentru care numai afro-americanii au fost muscati de cainii de politie, spre exemplu.

Procurorul general a mai aratat ca departamentul de politie din Ferguson a incalcat drepturile din Primul Amendament al constitutiei americane, acuzand politistii ca au efectuat in mod regulat perchezitii ilegale si au retinut in mod ilegal cetateni si au concurat intre ei pentru a "vedea cine emite mai multe citatii".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#America discriminare negri, #America revolte negri ucisi politie , #America