De pe strazile din Brooklyn, la Casa Alba - povestea incredibila a unui pusti care a strans un milion de dolari pentru scoala sa

Duminica, 08 Februarie 2015, ora 19:36
7534 citiri
De pe strazile din Brooklyn, la Casa Alba - povestea incredibila a unui pusti care a strans un milion de dolari pentru scoala sa
Foto: Facebook/Humans of New York

Humans of New York este un proiect fotografic fondat de Brandon Stanton in urma cu patru ani. Initial, scopul era sa prezinte 10.000 de portrete ale unor americani obisnuiti.

Portrele s-au transformat in povesti despre amintirile, fricile sau bucuriile oamenilor pe care i-a surprins obiectivul lui Stanton, si Humans of New York a ajuns viral, fiind urmarit de peste 8 milioane de persoane si adaptat in orase din intreaga lume, inclusiv in Capitala, sub numele Oamenii Bucurestiului. Cele mai impresionante povesti, alaturi de cele mai expresive portrete si-au gasit chiar loc intr-un volum.

Recent, o fotografie postata pe pagina de Facebook Humans of New York a impanzit Internetul. Brandon l-a fotografiat pe Vidal Chastanet, un pusti de 13 ani din Brownsville, Brooklyn, unul dintre cele mai violente cartiere din oras. Stanton l-a intrebat elevul de clasa a patra despre persoana care ii influenteaza cel mai mult viata. Pustiul a vorbit despre Nadia Lopez, directoarea scolii la care invata.

"Cand facem prostii, nu ne suspenda. Ne cheama la ea in birou si ne spune ca societatea e cladita in jurul nostru. Ne spune ca de fiecare data cand cineva abandoneaza scoala, o celula de inchisoare e construita. Odata ne-a pus pe toti sa stam in picioare si ne-a spus de ce fiecare dintre noi e important", a relatat copilul de 13 ani.

Brandon Stanton nu se implica de obicei in viata celor pe care ii fotografiaza, dar si-a dorit sa o cunoasca pe profesoara. A facut o vizita la Mott Hall Bridges si a decis sa puna pe roate o campanie de strangere de fonduri, pentru ca elevii sa poata face o vizita la Harvard. Mesajul pustiului a impresionat atat de tare incat oamenii au donat peste un milion de dolari, mai mult decat era nevoie pentru o excursie. In consecinta, alaturi de cei de la Harvard, fotograful a pus bazele unei burse care va fi folosita pentru copiii care invata la Mott Hall Bridges.

Scoala are 200 de elevi, toti intre 12 si 14 ani. Acum, toti au o sansa sa studieze in viitor la Harvad.

S-a creat o adevarata comunitate in jurul lui Vidal si a profesoarei sale. Cei doi au vorbit, inclusiv intr-un show al lui Ellen DeGeneres, despre importanta educatiei.

Povestea care a impresionat o lume intreaga a ajuns si la urechile liderului american Barack Obama, care i-a invitat pe Brandon Stanton, Vidal Chastanet si Nadia Lopez in biroul sau de la Casa Alba. Asa cum face cu toate personajele pe care le surprinde in fotografii, Stanton l-a intrebat pe presedintele american despre cele mai mari provocari cu care s-a confruntat si cum a depasit nereusitele, de-a lungul vietii.

"Am candidat prima oara la Congres in 1999, am pierdut, am fost ravasit. Dar ceea ce m-a ajutat sa trec peste acel moment, precum si peste alte situatii in care m-am simtit blocat, a fost sa imi amintesc ca este vorba despre munca. Pentru ca daca iti faci griji pentru tine si te gandesti 'Reusesc? Ma aflu in pozitia corecta? Sunt apreciat?', atunci vei fi frustrat si blocat. Dar daca faci sa fie vorba despre munca, va fi mereu o cale. Mereu e ceva de facut", a raspuns Obama.

Liderul de la Casa Alba a raspuns si aceleiasi intrebari la care, in urma cu doar cateva saptamani, raspundea micutul Vidal: "care e persoana care ti-a influentat cel mai mult viata?".

"Mama mea. M-am nascut cand ea avea doar 18 ani, iar tatal meu a plecat cand eu aveam un an, asa ca nu l-am cunoscut cu adevarat. Ca o multime de mame singure, ea a trebuit sa lupte la locul de munca, a luptat sa mearga la scoala. Si ea este cu adevarat persoana care mi-a insuflat incredere si sentimentul ca pot face tot ce imi propun. Si-a luat doctoratul. I-a luat zece ani, dar a facut-o in cele din urma. (...) Dupa ce am crescut, am realizat ca mama nu a fost foarte diferita de mine, si ea a avut temeri, propriile indoieli si nu a fost intotdeauna sigura ca a ales solutia corecta. Asadar, m-a inspirat sa o vad reusind, de-a lungul timpului. Pentru ca asta a insemnat ca si eu pot trece peste orice momente grele".

Brandon Stanton marturiseste ca intalnirea cu Vidal, pe 19 ianuarie, i-a schimbat viata. La randul sau, profesoara Nadia Lopez a amintit tuturor ca, inainte de a incepe pregatirea academica, copiii trebuie sa stie ca merita sa aiba succes, ca pot face orice si ca nu exista niciun in loc in care nu au ce cauta. Inclusiv biroul oval de la Casa Alba.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#humans of new york, #poveste Vidal educatie comunitate, #Obama Humans of Newy York , #America