Declaratii Corlatean - Victoria Nuland: Recunostinta de ambele parti, dupa o discutie care s-a prelungit cu 45 de minute (Video)

Sambata, 11 Ianuarie 2014, ora 10:21
3553 citiri
Declaratii Corlatean - Victoria Nuland: Recunostinta de ambele parti, dupa o discutie care s-a prelungit cu 45 de minute (Video)
Foto: B1TV

Adjunctul Secretarului de Stat pentru Europa si Eurasia al Statelor Unite ale Americii, Victoria Nuland, a discutat, sambata, cu ministrul roman de Externe, Titus Corlatean, despre intarirea statului de drept, prezenta tarii noastre in teatrele internationale de razboi, dar si despre scutul antiracheta de la Deveselu.

In declaratia comuna sustinuta la finalul intrevederii, cei doi oficiali au prezentat care au fost temele abordate in cadrul intalnirii.

"Ii urez bun venit doamnei Nuland, apreciem aceasta vizita la cel mai inalt nivel pentru ca este un semn de interes din partea celui mai important partener al nostru, Statele Unite. E vorba de un parteneriat robust, strategic, ce reprezinta fundatia identitatii noastre atlantica si europena. Apreciez calitatea si substanta acestor discutii.

Am abordat subiecte importante, cooperarea bilaterala, interesul pentru o importanta componenta economica, alianta din cadrul NATO, despre agenda viitorului summit NATO din Marea Britanie, despre interesele comune si puternice pe care le avem, dar si despre relatia transatlantica foarte importanta, cooperarea in legatura cu Afganistanul. Suntem nerabdatori sa vedem rezultatele dupa incheierea misiunii. Un proiect important este legat de scutul antiracheta de la Deveselu, care se desfasoara in cadrul aliantei si care este importat pentru securitate", a transmis Titus Corlatean.

Emisarul SUA, Victoria Nuland: Am avut 24 de ore foarte importante aici, in Bucuresti - LIVE

Legat de relatiile europene, ministrul roman de Externe a spus ca exista interese comune cu SUA in ceea ce priveste zona balcanica, continuarea relatiei UE-SUA pe baza unor criterii, largirea UE. De asemenea, cei doi oficiali au discutat si alte subiecte importante, cum ar fi asigurarea unei traiectorii europene a Republicii Moldova si dosare internationale, precum Siria sau Irak.

Mai mult, Titus Corlatean a sustinut ca Romania si Guvernul au tot interesul in mentinerea statului de drept.

"Trebuie sa discutam direct, chiar daca anumite subiecte pot parea sensibile, manifestam interes pentru intarirea statului de drept in Romania, e interesul nostru in primul rand, iar interesul Guvernului e evident.

Apreciez inca o data ca doamna Nuland si-a alocat timp din agenda sa foarta incarcata pentru a veni sa discutam aceste aspecte si sa rezolvam asemenea chestiuni, daca apar. Am apreciat calitatea si substanta acestor discutii si am fost incantata de prezenta de rang inalt al SUA, cel mai important partener stratrgic si aliat al nostru", a conchis ministrul de Externe.

Nuland: Sustinem intarirea statului de drept

Victoria Nuland s-a declarat incantata de vizita in Romania, care a avut loc chiar de ziua ministrului de Externe, apreciind ca a petrecut 24 de ore foarte interesante la Bucuresti.

Ea a spus ca este de acord cu afirmatiile lui Titus Corlatean si a tinut sa felicite atat SUA, cat si Romania cu ocazia implinirii a 10 ani de la intrarea tarii noastre in NATO.

Victoria Nuland a adus in discutie si importanta parteneriatului de liber-schimb intre UE si SUA, care va avea benficii majore pentru ambele parti si a tinut sa sublinieze faptul ca Statele Unite sprijina intarirea statului de drept si a justitiei.

"Multumesc Romaniei pentru ce a facut alaturi de noi in Balcani, Afganistan si Irak. Legat de scutul antiracheta, avem o alianta strategica foarte importanta. Din punct de vedere al relatiilor economice bilaterale cu Romania, cat si ale UE-SUA, este foarte important ca am lansat negocierile pentru acordul de liber schimb, din Los Angeles pana in Lituania. Acesta va aduce locuri de munca si crestere economica, inclusiv pentru Romania.

Nu e suficient pentru noi doar sa ne revenim de pe urma crizei, ci si sa demonstram ca atunci cand lucram impreuna suntem toti mai prosperi, mai buni. Acordul e unul cheie pentru ambele parti.

SUA manifesta un interes profund in dezvoltarea statului de drept, al justitiei, dar si in dezoltarile economice si din punct de vedere al transparentei. Am discutat, intotdeauna vom fi deschisi in ceea ce priveste reforma continua si traiectoria democratica a Romaniei si interesele pe care le avem in a vedea statul de drept intarit, pentru ca o Romanie puternica si deomocratica este un partener bun. Sunt foarte recunoscatoare pentru aceasta vizita", a spus Victoria Nuland.

Asistentul secretarului american de Stat a ajuns vineri in Bucuresti si si-a inceput vizita de doua zile pe tema consolidarii statului de drept.

Prima intalnire a avut-o vineri seara, cu presedintele Traian Basescu, la care presa nu a avut acces.

Traian Basescu s-a intalnit cu subsecretarul de stat american - Primele imagini de la intalnire

Vizita in Romania a Victoriei Nuland se inscrie intr-un turneu european care a inceput marti in Olanda si care a inclus Germania si Lituania. De la Bucuresti, Nuland va pleca la Paris.

Prezenta emisarului american la Bucuresti vine la scurt timp dupa "martea neagra" din Parlament, cand deputatii au modificat Codul Penal starnind reactii aprinse in randul magistratilor, dar si in contextul in care premierul Victor Ponta a declarat public in repetate randuri ca Adrian Nastase este condamnat politic, asemeni Iuliei Timosenko, la presiunea exercitata de presedintele Basescu prin intermediul "cozilor de topor" din magistratura.

Victoria Nuland nu se va intalni cu premierul Victor Ponta, din cauza programului prea incarcat al acestuia.

Adjunctul secretarului de stat al SUA ajunge in Romania. Ponta nu are timp de Victoria Nuland

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#intalnire Corlatean subcomisar SUA, #intalnire Corlatean Nuland, #vizita subcomisar SUA Romania , #America