Departamentul de Justitie al SUA a inculpat 13 rusi in ancheta privind amestecul in alegerile prezidentiale

Vineri, 16 Februarie 2018, ora 21:08
4109 citiri
Departamentul de Justitie al SUA a inculpat 13 rusi in ancheta privind amestecul in alegerile prezidentiale
Foto: Arhiva Hepta.ro

Departamentul de Justitie al Statelor Unite a inculpat, vineri, 13 cetateni rusi si trei organizatii din Rusia acuzate ca au incalcat legislatia cu intentia de a interfera in alegerile prezidentiale americane din 2016 si in procesul politic american.

"Rechizitoriul ii acuza pe toti inculpatii de o conspiratie pentru a frauda Statele Unite. Trei persoane au fost acuzate de conspiratie pentru a comite fraude bancare, iar alti cinci inculpati au fost acuzati de furt de identitate in forma agravata", se arata intr-un comunicat al Departamentului de Justitie.

Potrivit biroului procurorului special Robert Mueller, companiile vizate sunt Internet Research Agency, finantata de catre statul rus, si alte doua care opereaza sub numele de "Concord".

In cursul audierilor in Congresul SUA, reprezentantii platformei Twitter au oferit date de identificare a 2.752 de conturi online despre care se presupune ca ar fi fost create de Agentia de Cercetare in domeniul Internetului (Internet Research Agency), un organism care ar fi afiliat Kremlinului.

Serviciile secrete americane au concluzionat in 2016 ca presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat campania de influentare a rezultatului scrutinului prezidential din SUA in scopul facilitarii victoriei lui Donald Trump si in ambitia de a submina sistemul liberal-democratic occidental.

Biroul Federal pentru Investigatii (FBI), Senatul SUA si Camera Reprezentantilor ancheteaza cazul ingerintelor Rusiei in campania electorala si presupuse contacte intre apropiati ai presedintelui Donald Trump si oficiali rusi, iar procurorul special Robert Mueller coordoneaza investigatiile.

Cel putin trei membri ai fostei echipe de campanie electorala a presedintelui Donald Trump - Paul Manafort, Rick Gates, George Papadopolous - sunt inculpati in investigatia din SUA privind ingerintele Rusiei.

Potrivit documentelor prezentate in instanta, inculpatii si-au creat identitati false si au coordonat activitatea unor pagini de media sociale, urmarind atragerea audientei americane.

"Unii dintre inculpati, care s-au prezentat drept cetateni americani si nu si-au dezvaluit asocierea cu Rusia, au comunicat cu persoane asociate echipei de campanie Trump si cu alti activisti politici, cu scopul de a coordona activitati politice. Operatiunile inculpatilor au inclus sustinerea campaniei prezidentiale a candidatului Donald J. Trump si defaimarea lui Hillary Clinton", se arata in comunicatul Departamentului de Justitie al SUA.

Sub coordonarea lui Evgheni Prigozin, un aliat al presedintelui rus Vladimir Putin, gruparea s-ar fi concentrat pe aspecte politice si sociale din SUA care pot genera divizare in randul cetatenilor. Operatiunea ar fi avut "obiectivul strategic de a genera discordie in sistemul politic american".

Conform Departamentului american de Justitie, sute de oameni au fost implicati in operatiune, care a avut un buget de milioane de dolari si a vizat site-uri de media sociale precum Facebook, Twitter, Youtube si Instagram.

Purtatorul de cuvant al Casei Albe, Sarah Sanders, a precizat ca presedintele Donald Trump a fost informat in legatura cu punerea sub acuzare a cetatenilor si a companiilor din Rusia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă, 20 aprilie, preşedintele partidului Forţa Dreptei la primul Congres al formaţiunii, adunare la care au participat, la Palatul Parlamentului, peste 1.200 de...
Ciolacu a făcut marele anunț. Ce se întâmplă cu candidatul alianţei PSD - PNL la Primăria Capitalei începând de luni
Ciolacu a făcut marele anunț. Ce se întâmplă cu candidatul alianţei PSD - PNL la Primăria Capitalei începând de luni
Medicul Cătălin Cîrstoiu este, în acest moment, candidatul alianţei PSD+PNL la Primăria Capitalei, a declarat sămbătă, 20 aprilie, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu. Luni, 22 aprilie,...
#rusi inculpati alegeri SUA, #rusi amestec alegeri SUA , #America