Deutsche Welle: America este stabilizata, santajistii au pierdut

Duminica, 20 Octombrie 2013, ora 12:06
2040 citiri
Deutsche Welle: America este stabilizata, santajistii au pierdut
Foto: Reuters

"Santajistii SUA au pierdut: republicanii nu au reusit sa-si atinga niciunul dintre telurile anuntate si, inca o data, si-au aratat incapacitatea lor administrativa", sustine intr-un comentariu jurnalistul Deutsche Welle Michael Knigge.

Se intampla rar in politica ca pierzatorii si castigatorii sa fie identificati atat de repede, precum in controversa legata de bugetul american si ridicarea pragului datoriei publice.

Castigatorii, in acest caz, sunt presedintele Obama, democratii, poporul american si economia mondiala. Prin pozitia sa ferma in fata incercari de santaj a repblicanilor, Obama si-a aparat nu numai proiectul sau referitor la reforma in sanatate. El a salvat (cel putin pana acum) si viabilitatea sistemului american de guvernare, continua Knigge in editorialul sau din Deutsche Welle.

Daca republicanii ar fi avut succes cu planul lor stupid si radical de santaj (falimentul statului sau renuntarea la reforma in sanatate) administratia american ar fi suferit pagube incomensurabile. Daca Obama ar fi cedat in fata republicanilor, acestia ar fi primt unda verde la astfel de metode santajiste, iar, pe viitor, ar fi facut pariuri pe economia tarii si, totodata, pe cea mondiala pentru ideile lor radicale.

Greselile republicanilor

Republicanii s-au prabusit. Nu numai din cauza ca economia americana a pierdut 20 de miliarde dr dolari din cauza lor. Ei sunt raspunzatori si pentru scaderea increderii in rolul SUA ca o forta economica globala. Se pare ca partidul lui Abraham Lincoln si Ronald Reagan s-a transformat intr-o formatiune care nu se teme sa-si duca tara pe marginea prapastiei, numai si numai pentru a schimba votul unei legi anuntate de trei ani, aminteste autorul citat.

Este vorba despre legea sanatatii, initiata de Barack Obama, care a fost declarata constitutionala de Curtea Suprema, si asta in urma cu un an. Americanii si-au aratat sustinerea fata de aceste reforme, acordandu-i lui Obama un nou mandat la Casa Alba.

Boehner, pe urmele lui Gingrich?

Simbolul incapacitatii politice a Partidului Republican este liderul majoritatii republicane din Camera Reprezentantilor, John Boehner. Acesta s-a lasat purtat de o minoritatea radicala din partid (in jur de 40 din cei 200 deputati) intr-un razboi fara sens.

Boehner a cedat pana la urma, poate si pentru a nu ramane in istorie ca primul politician ce a condus la falimentul statal al Americii. N-ar fi de mirare ca si Boehner sa fie lovit de aceeasi soarta ca si predecesorul sau, Newt Gingrich.

In 1995-1996, acesta a fost motivul pentru blocarea administratiei, din cauza unui conflict cu presedintele de atunci, Bill Clinton, pe seama unor legi.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#faliment SUA, #blocaj SUA lege sanatate, #republicani conflict Obama SUA , #America