Trimisul SUA la Bucuresti, despre cine va fi urmatorul presedinte al Romaniei Interviu video

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 02 Iulie 2014, ora 12:13
25079 citiri
Trimisul SUA la Bucuresti, despre cine va fi urmatorul presedinte al Romaniei Interviu video

Insarcinatul cu afaceri al ambasadei SUA la Bucuresti, Duane Butcher, este convins ca viitorul presedinte al Romaniei, ales in urma scrutinului din noiembrie, va fi un politician cu puternice convingeri pro-europene si pro-americane.

In opinia reprezentantului Americii in Romania, in ultimii ani s-au inregistrat progrese importante in societate si din unele puncte de vedere tara noastra poate fi considerata un model in regiune.

Duane Butcher a vorbit despre justitie, cazul Mircea Basescu, imunitatea parlamentarilor, NATO si Rusia, intr-un interviu acordat Ziare.com.

V-ati exprimat deseori pe tema luptei impotriva coruptiei in Romania. In ultima vreme, procurorii romani au reusit sa aduca in fata Justitiei mai multe nume grele. In ce etapa se afla lupta anticoruptie in Romania si de ce este important ca aceasta sa continue?

E binecunoscut cititorilor dvs ca lupta impotriva coruptiei a fost una din principalele preocupari ale politicii americane in Romania si in regiune. Este limpede pentru noi ca lupta impotriva coruptiei este o chestiune internationala si are legatura cu succesul Romaniei ca stat, cu prosperitatea, cu stabilitatea si cu capacitatea de a fi un partener eficient.

Pentru noi este parte a parteneriatului strategic si ar trebui sa fie la fel de limpede pentru toata lumea ca o Romanie mai putin corupta, cu institutii care functioneaza independent este o tara mai prospera, mai stabila, o tara in care am dori sa traim si un partener international mai eficient.

Este extrem de limpede pentru noi ca in ultimii ani Romania a facut o investitie extraordinara in aceste institutii care se lupta cu coruptia si in crearea de agentii puternice, independente, care sa se lupte cu coruptia. Din acest punct de vedere, putem spune ca Romania este un model in regiune. Nu putem spune ca sarcina este incheiata, nu putem spune ca ne culcam pe lauri; e important ca progresul sa continue, ca agentiile sa-si poata face treaba, ca sistemul judiciar sa lucreze eficient.

Dar cred ca trebuie spus ca realizarile judecatorilor si procurorilor din ultimii ani sunt exemplare si sunt culminarea a multi ani de investitii in sistem, isi vor arata valoarea in timp si vor face din Romania un loc mai prosper si un loc mai bun unde sa traiesti si un partener mai puternic.

Daca Justitia inregistreaza unele progrese in ceea ce priveste coruptia, aceasta intampina o bariera transpartinica in Parlament, unde alesii sunt protejati de imunitate si fac zid in jurul celor anchetati. Cum apreciati eforturile parlamentarilor de a-si pastra acest privilegiu?

Vorbesc pentru multi americani cand spun ca noi credem ca toti oamenii ar trebui sa fie egali in fata legii. Si gasim neobisnuit ca legislatorii si ministrii romani nu pot fi judecati fara aprobarea Parlamentului. Credem ca asta a fost spus foarte bine de senatorii care au vizitat recent Romania si au considerat asta foarte surprinzator.

In SUA exista o forma de imunitate parlamentara care acopera declaratiile date in Parlament si arestarea propriu-zisa in cladirea Parlamentului, dar in rest ideea ca un organism legislativ trebuie sa aprobe urmarirea penala sau acuzarea unui membru pare neobisnuita.

Cum este privit la Washington cazul de coruptie in care este implicat fratele presedintelui Traian Basescu, Mircea Basescu? Cum a fost primita reactia sefului statului roman, care a declarat ca stia ca fratele sau este santajat?

Nu pot intra in detalii cu privire la un caz penal, dar cred ca principalul mesaj pe care il receptionam noi este ca nu poate exista nicio indoiala ca Romania are un sistem independent functional, care va actiona acolo unde s-a petrecut presupusa infractiune, indiferent de cine este in familia ta sau ce legaturi ai la orice nivel. Nu stiu cum se va incheia acest caz, dar orice idee ca procurorii nu au independenta sau sunt motivati politic ar trebui abandonata.

Care au fost scopul si concluziile consultarilor fata in fata cu liderii politici romani precum Ponta, Blaga, Diaconescu si altii in ultima perioada? Care sunt asteptarile Americii de la prezidentialele din toamna?

Romania este un loc unde e neobisnuit de usor sa fii diplomat american. Unul din lucrurile pe care il pot spune, pot face o predictie in legatura cu alegerile din noiembrie. Vreti sa fac o predictie? Prevad ca alegerile vor fi castigate de un candidat puternic pro-american, pro-european. Pot spune asta pentru ca toti cei implicati in alegeri au spus in discursurile, declaratiile, carierele lor, ca sunt angajati fata de valorile occidentale, UE, NATO, parteneriatul transatlantic. E un loc grozav in care sa te afli.

Cand ma intalnesc cu candidatii, vorbesc despre aceleasi lucruri pe care le discut si cu dvs: importanta unor institutii puternice si independente, lupta impotriva coruptiei. Toate acestea sunt evolutii pozitive.

Vorbim mult si despre evolutiile regionale si gasim si aici consens. In chestiunile cheie, oamenii politici importanti din Romania, din toate partidele, tind sa fie de acord cu noi in ceea ce priveste provocarile cu care ne confruntam si cum sa raspundem cel mai bine la ele.

Atat dvs cat si alti oficiali americani ati avertizat cu privire la evolutiile din presa romaneasca si amestecul mediului si intereselor de afaceri in media. De ce este America interesata de presa romaneasca? Si in SUA mass media este impartita in trusturi si marile institutii de presa au o pozitie politica transparenta.

In SUA, majoritatea organizatiilor de presa urmaresc idealul neutralitatii, desi suntem cu totii constienti ca nimeni nu atinge perfectiunea. Desi sunt si retele care au optiuni politice clare.

Cred ca preocuparea noastra nu este ca o organizatie de presa are un punct de vedere limpede, ci posibila lipsa de libertate. In alte tari, suntem preocupati de interferenta statului in presa, aici ne ingrijoreaza concentrarea presei in mainile catorva persoane, care pot fi motivate politic, sau tentatia ca unii politicieni sa se implice excesiv si sa compromita integritatea jurnalistica a presei.

Investitorii americani dau in continuare dovada de timiditate in ceea ce priveste Romania, desi au existat declaratii privind cresterea interesului acestora fata de tara noastra. De ce nu sunt interesati americanii de investitiile in Romania?

Nu sunt de acord cu premisa dvs, americanii nu sunt timizi. Trebuie sa spun ca America este departe si sunt multe locuri unde pot investi. Un lucru care trebuie retinut este ca statisticile noastre nu sunt foarte corecte: multe firme americane care investesc aici o fac prin sucursale europene. Nu cred ca Microsoft este o companie irlandeza, nu cred ca Ford este o companie germana.

Ce cred eu ca trebuie sa imbunatateasca Romania pentru a atrage investitiile este climatul de afaceri, statul de drept, sa faca Romania mai transparenta, stabila, previzibila, consultari cu actionarii inainte de a introduce noi taxe, de a schimba legile.

Companiile americane de aici sunt multe si au succes. Raporteaza lucruri bune, sunt si provocari, dar forta de munca este foarte educata, oamenii muncesc foarte bine si la standarde europene. Noi facem munca de calitate aici, nu este o situatie de "dumping social", unde venim intr-un loc cu salarii mici. Fabricile construite prin investitii europene sunt de ultima generatie, aduc valoare produselor lor intr-o retea globala.

Desi intrebarea dvs e despre venirea investitorilor americani aici, trebuie sa vorbesc de bine despre companiile americane. Companiile noastre aduc o atitudine americana fata de munca, fata de siguranta, conditiile la locul de munca, management, tehnologie de ultima generatie. Asta are efecte dincolo de investitia propriu-zisa, este o investitie in cariera angajatilor romani, ce isi va dovedi valoarea in cursul intregii cariere a acestora, indiferent unde muncesc.

Ce sugerez eu pentru Romania, pentru investitii, nu neaparat americane, este ca daca faci o taxare mai simpla, mai usor de inteles, o lege a angajarii mai previzibila, daca te consulti cu actionarii inainte de a impune noi taxe, vei face Romania un loc mai bun pentru ca firmele romanesti sa faca afaceri, pentru companiile europene si americane, si vei sublinia avantajele de a face afaceri in Romania.

Cifra de afaceri a companiei Ford aproape s-a dublat anul trecut in Romania. De ce isi reduce compania productia in Romania? Se pregateste o retragere?

Nu cred ca am ceva de spus despre Ford, stiu ca sunt foarte multumiti de investitia din Romania, as fi foarte surprins sa faca vreo schimbare importanta, nu am nicio informatie din exterior.

In ce etapa se afla explorarea gazelor de sist de catre Chevron?

Ei continua explorarea. Pentru legislatorii americani, dar si pentru unii romani posibilitatea utilizarii energiei ca arma a fost evidenta cu mult inainte de criza din Ucraina. Romania este binecuvantata ca are atatea resurse naturale, dar pentru a contribui si mai mult la securitatea energetica regionala trebuie sa ia in considerare toate sursele, inclusiv explorarile off-shore, eficienta ridicata, energii regenerabile.

Noi sugeram ca Romania sa analizeze si daca gazele de sist pot fi exploatate in siguranta si daca e asa... in SUA am avut un mare succes cu explorarea gazelor de sist, am avut o scadere a pretului la gaze naturale, am avut o renastere a productiei. Cu siguranta, acest tip de gaz poate fi o punte eficienta catre tehnologiile viitorului.

Va asteptati ca opinia publica in Romania sa se schimbe, pe fondul disputei gaziere Rusia-Ucraina?

Se poate argumenta ca gazele de sist se pot exploata responsabil. Cred ca beneficiile de a avea gaze mai multe si mai ieftine, obtinute local, sunt limpezi pentru factorii de decizie din Romania si ar trebui sa fie si pentru public.

Criza din apropierea granitelor Romaniei a dus la o reconsiderare a viitorului si perspectivelor NATO. Romanii se tem insa de un posibil conflict deschis si multi spun ca tara noastra este o tinta, intrucat aici sunt amplasate elemente ale scutului antiracheta. Avem de ce sa privim cu ingrijorare spre Rusia?

Eu as spune ca evolutiile regionale arata cat de intelepti au fost liderii romani sa insiste pentru aderarea la NATO si UE. O regiune care credeam ca e stabila si predictibila s-a dovedit mai putin stabila si predictibila si in astfel de situatii e bine sa faci parte dintr-o alianta, sa existe 28 de state gata sa lupte pentru tine.

Nu cred ca vom vedea o amenintare directa la adresa Romaniei in perioada urmatoare, dar este bine sa faci parte din cea mai importanta alianta militara din istorie si o sa mai spun ca Romania a facut sacrificii, Romania si-a trimis soldatii pe teren pentru a ajuta SUA si NATO si cred ca acum, cand vezi ce s-a intamplat cu Crimeea, ne amintim de ce facem parte dintr-o alianta si ce bine este sa ne aparam unii pe altii la nevoie.

Nu strica sa reamintesc ce au reamintit toti oficialii americani care au vizitat Romania, articolul 5 este real, suntem aici si suntem umar la umar, noi si ceilalti aliati NATO suntem alaturi de Romania. Nu cred ca scutul antiracheta face Romania o tinta, cred ca este un exemplu al angajamentului Romaniei fata de alianta, ca a oferit acest lucru pentru a proteja Europa.

Raspunsul NATO a fost rapid cand a izbucnit criza in Ucraina, dar daca se va intampla acest lucru in Moldova, cum va raspunde alianta?

Ei bine, asta face parte dintr-o evolutie si in acest moment nu pot face speculatii, dar este limpede ca SUA si UE sunt pregatite sa impuna noi sanctiuni daca Rusia continua sa destabilizeze regiunea si ne vom asigura ca Rusia va plati pretul daca continua sa-si destabilzieze vecinii.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#Duane Butcher alegeri prezidentiale Romania, #ambasada SUA alegeri prezidentiale, #SUA Mircea Basescu scandal , #America
Comentarii