Dupa tornade, americanii se jefuiesc intre ei

Autor: Paul Barbu - Redactor
Sambata, 30 Aprilie 2011, ora 20:04
6883 citiri
Dupa tornade, americanii se jefuiesc intre ei
Foto: ouramazingplanet.com

Sute de persoane au murit in urma tornadelor care au avut loc in Alabama si Arkansas, au anuntat vineri oficialii celor doua state din SUA. In urma dezastrului, alte cateva zeci sunt date disparute, in timp ce sute de mii au ramas fara case.

Numarul celor care au murit in timpul tornadelor a ajuns la 340, potrivit BBC News. Sudul SUA a fost maturat in aceasta saptamana de tornade lasand in urma un adevarat dezastru. Mai bine de 1.500 de persoane stau, in prezent, in 65 de adaposturi ale Crucii Rosii.

Ingrijorati de sanatatea mentala a multor americani care s-au vazut in cateva secunde lasati fara case, Crucea Rosie a mobilizat cateva sute de voluntari specializati in a acorda ajutor psihologic celor care au nevoie.

Presedintele Barack Obama a declarat in Alabama - stat lovit de un dezastru major - ca vor fi alocate de la buget fonduri pentru a ajuta americani, unele afaceri si autoritati locale din acest stat. Banii sunt mai mult pentru a acoperi pierderile care nu au fost acoperite de asigurari, dar si pentru a-i ajuta pe americani sa isi reconstruiasca o casa.

Foto:wsj.com

Obama: "Nu am mai vazut un asemenea dezastru"

Loviti de dezastru, americanii s-au mobilizat atat de bine incat o parte din voluntarii care s-au oferit au fost trimisi inapoi pentru ca erau prea multi. Presedintele american a explicat pentru cine va fi alocat ajutorul. "Pentru cei pe care i-am pierdut nu se mai poate face nimic. In schimb, pentru distrugerile de proprietati, care sunt destul de mari, putem face ceva", a declarat Barack Obama.

Tornadele au fost de cel mai mare grad, 5, fiind insotite de vanturi de peste 320 de km/h.

Foto: ouramaziningplanet.com

Diferenta intre americani si japonezi

Daca in Japonia, imediat dupa dezastrul din 11 martie, reporterii internationali se minunau ca nu au vazut pe strada niciun hot sau persoana care sa incerce sa caute printre resturile caselor, in SUA situatia este complet diferita.

In Tuscaloosa, orasul care a fost vizitat chiar de Obama, Shirley Long, una din victimele tornadelor, se plange ca a ramas fara nimic, dar nu din cauza tragediei abatute asupra statului, ci din cauza hotilor. "In prima noapte mi-au furat bijuteriile, ceasul si armele. Apoi s-au intors si noaptea urmatoare pentru a continua jaful", a declarat Long pentru USA Today.

Depasiti cu mult de situatie, politistii locali s-au vazut obligati sa cheme in ajutor Garda Nationala pentru a incerca sa opreasca jafurile post-tornade.

Foto: ouramaziningplanet.com

Revenind la japonezi, diferenta de civilizatie este coplesitoare, avand in vedere ca mai multe ziare aratau, dupa tsumani, membrii Yakuza (cea mai temuta organizatie mafiota japoneza) care patrulau in paralel cu echipe ale politiei pentru a impiedica posibile jafuri sau pentru a vedea daca mai sunt persoane care au nevoie de ajutor si pentru a imparti mancare. Yakuza chiar a impartit 40 de tone de mancare celor care aveau nevoie.

Alte trei organizatii criminale Yamaguchi-gumi, Sumiyoshi-kai si Inagawa-kai patrulau pe strazi pentru a asigura linistea. "In timpuri de criza nu facem diferenta intre japonezi. Suntem toti oameni si trebuie sa ne ajutam", declara, prin telefon, unul din liderii Sumiyoshi-kai, pentru Slate Magazine.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#tornade SUA jafuri, #tornade Alabama Missouri Arkansas , #America