Esecul rasunator al lui John Kerry

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 30 Iulie 2014, ora 19:20
4074 citiri
Esecul rasunator al lui John Kerry

Secretarul american de Stat, John Kerry, este criticat de toate partile implicate in conflictul din Gaza, pentru ca nu a reusit sa obtina un acord de incetare a pacii si, mai mult, a impins actorii principali la o escaladare a conflictului pe care nu si-o dorea nimeni.

Dupa un sir de insuccese in negocierile de la sfarsitul saptamanii trecute, in Orientul Mijlociu, Kerry a fost criticat neobisnuit de dur in Israel, pentru ca nu a evaluat bine situatia, ca a acordat prea multa importanta cererilor gruparii Hamas si pentru ca nu a facut suficient pentru a apara Israelul, scrie The Boston Globe.

Oficialii din administratia Obama au iesit imediat public pentru a apara eforturile sefului diplomatiei americane, mai ales ca tensiunile dintre Israel si America pot compromite eficienta lui Kerry pe termen lung in criza din Orientul Mijlociu.

The Washington Post subliniaza insa ca seful diplomatiei americane nu a pus in pericol numai relatia traditionala cu Israelul - acesta a reusit "performanta" de a deranja toti actorii din regiune.

Un editorial in Ynetnews scrie ca "nu este pentru prima data cand Kerry este surprins zambind la Israel, in vreme ce incita impotriva sa in spatele usilor inchise. Dar nu numai fata de Israel. Este o tradare a axei moderate din Orientul Mijlociu - Egipt, Iordania si Arabia Sadita - ca si o incurajare si rasplatire a terorii jihadiste, si o tradare a tuturor valorilor americane".

Eforturile lui Kerry de a media o solutie durabila in Orientul Mjlociu si de a crea un stat palestinian au esuat in aprilie, dupa noua luni. Aparatorii diplomatului spun ca acesta merita laude pentru eforturile de a aduce cele doua parti laolalta. Criticii spun ca a riscat si sperat prea mult.

John Kerry, intr-un moment de sinceritate: Operatiunea din Gaza e precisa pe naiba!

Oricat optimism ar fi produs eforturile lui Kerry, acesta a fost spulberat de invazia terestra a Israelului in Gaza la 17 iulie. Diplomatia pe termen lung a fost redusa imediat la necesitatea obtinerii unui armistitiu, cat mai curand. Presedintele Obama l-a trimis pe Kerry in Orientul Mijlociu imediat, cu un document ce s-ar fi putut constitui intr-un armistitiu.

In documentul-cadru era expusa o oprire pe timp de sapte zile a luptelor, urmata de o solutie mai complexa; nu era inclus insa ca Israelul poate continua sa distruga tunelurile construite de Hamas pentru contrabanda si atacuri teroriste.

John Kerry avertizeaza cu privire la Orientul Mijlociu: SUA pot sa renunte

David Horovitz, de la Times of Israel, a numit aceasta propunere "o tradare". In Haaretz, Ari Shavit spune ca "foarte inalti oficiali de la Ierusalim au descris propunerea lui Kerry drept 'un atac terorist strategic'". "Omul pacii din Massachusetts a interceptat cu mainile sale armistitiul rezonabil care era pe punctul de a realiza si i-a impins pe palestinieni si israelieni catre o escaladare pe care nu si-o doreau".

Altii spun ca propunerea pare a fi fost scrisa de seful Hamas sau de un extraterestru care n-are habar de realitatile din Orientul Mijlociu.

Oficialii israelieni nu au iesit sa-l apere pe Kerry in fata atacului nestavilit al analistilor.

La randul sau, Kerry si-a exprimat frustrarea fata de Israel. In urma cu cateva zile, fara sa stie ca are microfonul deschis, a remarcat sarcastic: "Operatiune chirurgicala pe naiba", despre interventia armatei israeliene in Gaza.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#John Kerry esec Israel palestinieni, #John Kerry esec Orientul Mijlociu , #America