Femeile din armata americana - ajuta sau incurca?

Sambata, 05 Noiembrie 2011, ora 10:13
4359 citiri
Femeile din armata americana - ajuta sau incurca?
Foto: Arhiva

Ashley White, locotenent in armata americana, a murit recent intr-unul dintre atentatele cu bomba din Kandahar, din sudul Afganistanului, fiind prima victima feminina despre care superiorii sai spun ca era o prezenta necesara in randurile combatantilor.

In varsta de numai 24 de ani, rolul locotenentului White era mai deosebit, pentru ca trebuia sa faca lucruri care pareau imposibile pentru colegii ei barbati, cum ar fi, de pilda, sa le castige increderea femeilor afgane.

Pe de alta parte, moartea lui Ashley White a ridicat semne de intrebare in legatura cu prezenta femeilor pe campurile de lupta, scrie cotidianul turc Hurriyet. Cat de necesare sunt femeile in randul fortelor combatante? Exista un risc al trimiterii femeilor soldati in misiuni speciale, cot la cot cu trupele de elita?

Cadrele superioare din armata si, deseori, femeile soldat care au participat la misiunile speciale spun ca rezultatele sunt foarte bune, chiar si pentru ca alimenteaza dezbaterea privind rolul femeii pe campul de lupta.

"Putem face lucruri pe care barbatii nu le pot face si ei incep sa isi dea seama de acest lucru acum", le-a spus jurnalistilor sergentul Christine Baldwin care, la fel ca si Ashley White, a fost printre primele femei trimise in Afganistan in acest an in calitate de trupe antrenate spacial pentru "aport cultural".

De cele mai multe ori, militarii barbati nici nu pot vorbi cu femeile afgane din cauza regulilor culturale stricte pe care acestea sunt obligate sa le respecte, mai ales legate de separarea sexelor si de traditia potrivit careia femeile ar trebui sa petreaca cea mai mare parte a timpului in casa, fara sa le vada nici o persoana straina. Daca militarii ar fi insistat, nu ar fi obtinut decat o neincredere din partea satenilor.

Femeile, mai deschise cu femei

Trupele prezente in Afganistan au fost privite inca de la inceput cu suspiciune, in special din cauza "raidurilor nocturne" pe care militarii le faceau frecvent in urma cu zece ani, care presupuneau fortarea intrarii in casele afganilor, noaptea, in ciuda faptului ca locuintele sunt considerate sanctuare ale femeilor autohtone.

Christine Baldwin marturisese intr-un interviu ca aici ar fi intervenit rolul femeilor soldat care ar fi putut lua legatura cu femeile afgane si ar fi putut sa afle restul de informatii necesare de la ele, mai ales ca, in Afganistan, femeile si copiii reprezinta aproximativ 71 la suta din populatie.

Abia acum doi ani, atunci cand comandantii trupelor americane si-au dat seama ca desi incercau sa aplice principiile contrainsurgentei pentru a-i apara pe civili, ca mesajul lor nu ajunge la intreaga populatie afgana. Astazi, femeile soldat au un rol special in ajutorarea unitatilor de comando.

Ele sunt antrenate sa descopere informatii importante pe care colegii lor, barbati, nu ar avea cum sa le obtina, sa le identifice pe femeile afgane insurgente si sa depisteze daca acestea sunt folosite pentru a ascunde arme.

Americancele au fost in prima linie a confruntarii inca de la inceputul razboiului din Afganistan, dar de-a lungul timpului au mai fost folosite pentru a intra in contact cu populatia afgana mai ales prin intermediul initiativelor privind sanatatea.

Sechele de pe urma razboiului

Unul din sase soldati din armata americana este femeie. Desi cele mai multe nu sunt implicate in lupta corp la corp, ele trec prin aceleasi traume ca si colegii lor barbati, scrie BBC.

In plus, socurile emotionale provocate de razboi sau de hartuirile sexuale ale colegilor determina o schimbare in comportamentul lor ca mame.

"Am vazut de toate: de la explozii, la decapitari si oameni murind. Mi-am tinut arma aproape si am tras la nevoie - era prietena mea cea mai buna. Am vazut cum un elicopter a tras asupra noastra, te simti ca intr-un film, nu-ti vine sa crezi ca este atat de real. Cand m-am intors acasa, m-am intrebat: de ce nu s-au intors prietenii mei? Ce cautam eu inapoi?", povesteste sergentul June Moss, o veterana de razboi din Irak.

Intre 19 si 42% dintre veteranii de razboi au probleme psihice dupa ce revin din lupte, arata o cercetare efectuata pe soldatii din Irak si Afganistan.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#femei soldat America, #femei soldat Afganistan, #misiuni speciale femei Afganistan , #America