Femicidul - ofensiva ucigasilor de femei din America Latina

Duminica, 14 August 2011, ora 08:56
4645 citiri
Femicidul - ofensiva ucigasilor de femei din America Latina

In tarile Americii Latine, criminalitatea indreptata asupra femeilor atinge cote de neimaginat si incomparabile cu agresiunile misogine de pe alte meridiane.

Gelozia, circumstanta atenuanta pentru crima

Potrivit unui articol semnat de profesoara Patsili Toledo, de la Universitatea din Barcelona, pe siteul Project Syndicate, cifrele sunt cutremuratoare. In Salvador, din 100.000 femei, 13,9% mor ucise cu bestialitate de mana unor barbati. In Guatemala, procentul e de 9,8%, in sudul Mexicului de 11,1%, in Chile si in Argentina - 1,4%.

Cauzele sunt legate de perpetuarea unor traditii total depasite, de legislatia intoleranta fata de femeia victima si toleranta fata de barbatul agresor, precum si de traficul cu droguri.

Pe fondul drogurilor, prolifereaza prostitutia si proxenetismul. Pe fondul prostitutiei, sexualitate ia dimensiuni perverse, carnale si agresive, tolerate, in mod anacronic, nu doar de societate, dar si de lege.

Profesoara Patsili Toledo califica acest ciudat fenomen ca "femicid", intrucat adesea femeile nu sunt omorate pentru o vina, sau pentru o rafuiala, ci doar pentru faptul ca sunt femei.

Intr-o anumita conceptie locala, violenta fata de femei este privita ca o virtute a barbatului, o dovada de simt masculin si un drept al celui ce dispune, in raport cu cea pe care o considera la dispozitia sa.

De altfel, in America Latina, chiar si obisnuitele violente conjugale sunt tratate de lege cu indulgenta, mergand pana la a-i acorda barbatului circumstante atenuante, in cazul crimei comise din gelozie.

Legea - pentru unii muma, pentru altii ciuma

In multe tari latino-americane, crimele savarsite de cetateni straini - adesea de o cruzime greu de imaginat si comise de grupuri organizate - nici nu ajung in fata justitiei. Strainul se bucura de o oarecare protectie, iar femeile de niciuna.

In Chile, Argentina si Costa Rica, unde rata criminalitatii este mai mica, omorurile sunt savarsite cu mai putina violenta si, de obicei, agresorii sunt ori partenerii victimei, ori ex-partenerii, fapt pentru care legea incadreaza omorul ca fiind "violenta conjugala", si nu crima.

In unele parti ale Mexicului si in Guatemala, accesul barbatilor la arme este aproape neingradit, in timp ce ar fi de neinchipuit ca o femeie sa atinga macar o arma, iar, daca o face, isi atrage oprobiul societatii si rigoarea nemiloasa a legii.

In cazul barbatului insa, crima este adesea tolerata chiar de lege, daca acesta face dovada ca arma folosita de el era detinuta in mod legal.

Profesoara Patsili Toledo, care este si avocat, detine date doveditoare ca gradul de impunitate pentru barbatii din Mexic si Guatemala care comit crime contra femeilor este de 95%.

Cel putin pentru acest motiv, putem vorbi de un ciudat fenomen de femicid care cuprinde America Latina si in fata caruia societatea se arata toleranta.

Totdeauna avem altceva in agenda

In ultimii patru ani, termenul de femicid, lansat de opinia publica, a sensibilizat autoritatile si factorii politici, care au initiat legi destinate sa puna femeile la adapostul abuzurilor.

In Costa Rica si Chile, ele se refera exclusiv la crimele comise de concubini sau fosti concubini, in timp ce in Guatemala si Salvador criminalul nu poate fi supus judecatii nationale, daca este de cetatenie straina.

Sunt dovezi ca tentativa de a democratiza viata sociala este slaba, sau poate doar formala, un mod de a schimba imaginea in fata opiniei publice si, mai ales, in fata strainatatii.

Dar si opinia publica, si strainatatea, tocmai se razboiesc cu terorismul, traficul de arme si droguri, cu revoltele arabe, criza, caderea burselor si spectrul somajului, intr-o lume unde am ajuns ca nimic sa nu fie mai sigur decat numai incertitudinea.

Se pare ca sunt prea multe si complicate razboaiele secolului XXI, pentru ca opinia publica sa-si mai inscrie in agenda si destinul femeilor din America Latina, respectiv un razboi ramas restant inca din secolul XVIII.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#femicid violenta barbati femei, #Patsili Toledo violenta femei, #crime femei victime violenta , #America