Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Fiecare detinut de la Guantanamo costa SUA un milion de dolari pe an

Sambata, 04 Mai 2013, ora 12:31
3593 citiri
Fiecare detinut de la Guantanamo costa SUA un milion de dolari pe an

Presedintele american Barack Obama invoca un nou motiv pentru care inchisoarea Guantanamo, din Cuba, ar trebui sa fie inchisa, precizand ca este cel mai scump centru de dententie din lume, cheltuindu-se in fiecare an 900.000 dolari pentru fiecare prizonier.

Pentagonul estimeaza ca, anual, cheltuie aproximativ 150 de milioane de dolari pentru a opera inchisoarea si sistemul de tribunal militar de la Baza Navala americana din Cuba, care a fost infiintata acum 11 ani pentru a gazdui suspectii de terorism, scrie Reuters

Cu 166 de detinuti in prezent costul anual ajunge, astfel, la 903.614 de dolari pe prizonier.

Prin comparatie, penitenciarele de maxima securitate din Statele Unite cheltuiesc cu aproximativ 60.000 - 70.000 de dolari mai putin pentru fiecare detinut, spun analistii. Si costul mediu in toate inchisorile federale este de aproximativ 30.000 de dolari pe detinut, spun expertii.

Costul ridicat a fost doar unul dintre motivele invocate de Obama in aceasta saptamana, cand Congresul american a blocat toate eforturile de inchidere a inchisorii. Liderul de la Casa Alba a promis ca va incerca din nou sa inchida Guantanamo. Obama a mai spus ca inchisoarea, infiintata de George W. Bush, fiind tinta criticilor grupurilor pentru drepturile omului si ale guvernelor straine, este o pata pe reputatia Statelor Unite.

Cum sunt indopati prizonierii la Guantanamo

Obaidullah, un satean afgan care a fost capturat cu diagrame ale unei bombe improvizate, este inchis la Guantanamo. Acum trei luni, revoltat de conditiile din penitenciar, a intrat in greva foamei acolo, iar acum este blocat in regim de izolare cu cel putin 100 de colegii detinuti.

"Am vazut oameni pe moarte care sunt hraniti cu forta", a declarat Obaidullah intr-o declaratie la tribunalul federal, declasificata vineri. "Am vazut, de asemenea, unii oameni care tusesc sange, isi pierd constiinta si devin slabi si obositi".

Actuala greva a foamei a inceput in februarie, dupa ce gardienii au confiscat fotografii si alte bunuri ale detinutilor in timpul unei perchezitii. Prizonierii sustin ca gardienii au avut si o atitudine nepotrivita fata de Coranul pe care il aveau in celule, insa armata americana neaga aceste rapoarte.

In prezent, doua treimi din cei 166 de detinuti sunt in greva foamei, iar 23 dintre ei sunt hraniti prin intermediul unor tuburi nazale.

Locotenent colonelul Samuel House, purtatorul de cuvant al fortelor militare de la Guantanamo, a explicat ca ofiterii au datoria sa ii opreasca pe detinuti sa se infometeze pana la moarte.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#Guantanamo inchisoare cost prizonier, #Obama incihde Guantanamo , #America