Ginerele lui Osama bin Laden, condamnat pentru conspiratie la uciderea de cetateni americani

Miercuri, 26 Martie 2014, ora 22:20
4154 citiri
Ginerele lui Osama bin Laden, condamnat pentru conspiratie la uciderea de cetateni americani
Foto: Al Jazeera

Ginerele lui Osama bin Laden, Sulaiman Abu Ghaith, purtatorul de cuvant al organizatiei al Qaida si vocea de pe filmele de propaganda aparute dupa atacurile de la 11 septembrie, a fost condamnat in New York.

Verdictul a venit dupa aproape sase ore de deliberari ale instantei. In timpul citirii sentintei, Abu Ghaith, cel mai inalt personaj din structura al Qaida judecat intr-un proces pana acum, a ramas calm si doar la sfarsit s-a intors si i-a zambit unei persoane din sala, scrie Fox News.

Intr-o declaratie, procurorul american Preet Bharara a declarat ca Abu Ghaith a fost mai mult decat responsabilul cu propaganda al lui Bin laden. "La cateva ore dupa devastatorale atacuri din 11 septembrie, Abu Ghaith si-a folosit pozitia pentru a chema si alti oameni sa se alature al Qaida pentru a omori alti americani", a spus procurorul.

"Furtuna de avioane nu se va opri", avertiza Abu Ghaith intr-un film aparut in octombrie 2001.

Desi el a insistat in timpul procesului ca filmarile au fost realizate pe 12 septembrie 2001, Ghaith apare in aceste materiale video in timp ce sta alaturi de Osama bin Laden si alti lideri de varf ai organizatiei.

Pronuntarea sentintei a fost stabilita pentru data de 8 septembrie. Acuzatiile, conspiratie pentru uciderea de americani, conspiratie in vederea sprijinirii Al Qaida si asigurarea de sprijin pentru Al Qaida, ii vor aduce probabil sentinte pe viata in inchisoare.

Capturat in Iordania in 2013 si adus la New York, Abu Ghaith a fost foarte activ in organizarea apararii la procesul sau. El a ascultat toate depozitiile si argumentele traduse de un translator.

El a vrut sa depuna marturie si a negat ca a avut rolul de a recruta aderenti la Al Qaida, spunand ca detinea doar o functie religioasa din care le cerea tuturor musulmanilor sa se apere impotriva opresorilor lor. El a insistat ca s-a intalnit cu Bin Laden in noaptea de 11 septembrie 2001 doar din respect pentru rangul de seic al acestuia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#Ginere Osama bin Laden condamnat, #ginere Osama Abu Ghaith condamnat, #ginere Laden condamnat conspiratie ucidere americani , #America