Inca o spioana pentru rusi, prinsa de americani

Miercuri, 28 Iulie 2010, ora 18:13
2537 citiri
Inca o spioana pentru rusi, prinsa de americani
Foto: Daily Telegraph

O noua Anna Chapman a fost arestata in SUA, la o luna dupa scandalul de spionaj in care 10 agenti rusi au fost arestati in Statele Unite si predati ulterior Rusiei in schimbul a patru detinuti rusi.

Este vorba de Anna Fermanova, de 24 de ani, cetateana americana originara din Letonia, pe care Parchetul american a acuzat-o de incercarea de a scoate ilegal din SUA tehnologii militare performante utilizate in spionaj pentru a le transporta in Rusia, scrie cotidianul rus Komsomolskaia Pravda.

Anna Fermanova a fost arestata in luna martie pe aeroportul international Kennedy (New York), de unde ea incerca sa plece spre Moscova. Serviciile de securitate ale aeroportului au descoperit in bagajele ei o luneta Raptor 4X (ce costa 7.000 de dolari) si doua lunete in valoare de 4.000 de dolari fiecare.

Tinerei i s-a permis atunci sa paraseasca tara, cu conditia ca, la intoarcere, sa fie arestata. In pofida perspectivei de a ajunge in inchisoare, dupa patru luni Anna Fermanova s-a intors in SUA. La 15 iulie, politia a descins la casa parintilor ei din Plano, in apropierea orasului Dallas (Texas), unde i s-au prezentat acuzatiile, dar ea a fost lasata in libertate, in schimbul unei cautiuni de 50.000 de dolari.

Anna Fermanova este acuzata de tentativa de a exporta ilegal in Rusia dispozitive militare, interzise la export fara autorizatia speciala a Departamentului de Stat american. Conform actelor de acuzare, ea ar fi recunoscut ca a sters numerele de serie si alte marci de identificare de pe aparatele confiscate, dar nu se precizeaza in ce scop a facut acest lucru.

Cazul Annei Fermanova aminteste de cel al celebrei Anna Chapman (28 de ani), arestata la sfarsitul lunii iunie in SUA pentru activitati de spionaj in favoarea Rusiei. Ea s-a numarat printre cei 10 agenti care au facut obiectul schimbului ruso-american de spioni, fara precedent de la sfarsitul Razboiului Rece, organizat la 9 iulie pe aeroportul din Viena. Marea Britanie i-a retras ulterior cetatenia Annei Chapman, pe care ea o primise in urma casatoriei ei cu Alex Chapman.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc pe cuvântul meu în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc pe cuvântul meu în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#spioni rusi America, #Anna Chapman, #Anna Fermanova , #America