Inca o controversa in SUA: NSA are dreptul sa spioneze fara mandat

Autor: Ana Ilie
Vineri, 21 Iunie 2013, ora 23:17
2614 citiri
Inca o controversa in SUA: NSA are dreptul sa spioneze fara mandat

In cazul spionajului extensiv practicat de agentia americana NSA apar noi dezvaluiri.

Documente secrete facute publice vineri releva ca Tribunalul ce supravegheaza operatiunile intreprinse de agentiile americane de informatii a semnat acorduri generoase prin care se permite Agentiei Nationale de Securitate (NSA) sa utilizeze informatiile colectate "din greseala" in comunicatiile interne din SUA, fara a avea nevoie de mandat.

Publicatia britanica Guardian publica doua documente depuse la Foreign Intelligence Surveillance Court (Fisa), semnate de procurorul general al SUA, Eric Holder, si purtand data 29 iulie 2009.

In documente se detaliaza procedurile pe care NSA trebuie sa le urmeze pentru a viza "persoane non-americane" in acord cu puterile sale de strangere de informatii in strainatate si ce face agentia pentru aminimaliza datele stranse cu privire la cetatenii americani si rezidnetii in SUA in cursul acestor operatiuni.

Documentele arata ca si atunci cand exista autoritati ce au drepturi asupra colectarii de informatii din strainatate, de la tinte straine, comunicatiile americane pot fi tutsi stranse, stocate si utilizate.

Procedurile acopera doar o parte din datele colectate de NSA, cealalta parte cazand sub incidenta sectiunii 215 a Patriot Act.

Iata cateva din practicile controversate aprobate de Fisa:

* Pot fi pastrate informatiile care pot contine detalii ale cetatenilor americani sau rezidentilor, pana la cinci ani;

* Pot fi retinute si utilizate comunicatii interne "obtinute din greseala", daca contin informatii utilizabile, informatii cu privire la activitati criminale, ameninta sa faca rau oamenilor sau proprietatilor, sunt codate sau contin informatii relevante securitatii cibernetice;

* Pot fi pastrate "informatii straine" continute in comunicatiile confidentiale avocat-client;

* Pot fi accesate comunicatiile colectate din "dispozitive localizate in SUA" sau numere de telefon, pentru a stabili daca tintele se afla in SUA, cu scopul de a stopa strangerea viitoare de informatii.

Toate acestea, in timo ce presedintele Barack Obama si inalti oficiali din serviciile de informatii au dat asigurari, de la izbucnirea scandalului, ca NSA nu poate avea acces la informatiile din e-mailurile sau telefoanele americanilor fara mandat judecatoresc.

Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#scandal spionaj NSA, #NSA utilizare informatii fara mandat , #America