Ziare.com

Interviu cu un consilier roman din fosta Administratie Obama: In America, nu exista sa dai mita. Daca ceva nu ti se cuvine, nu ti se da niciodata!

de Camelia Badea
Miercuri, 19 Aprilie 2017, ora 13:10

   

Interviu cu un consilier roman din fosta Administratie Obama: In America, nu exista sa dai mita. Daca ceva nu ti se cuvine, nu ti se da niciodata!
In America, daca ceva ti se cuvine, ti se da imediat, iar daca ceva nu ti se cuvine, nu ti se da niciodata. Functionarii si politistii nu se lasa mituiti, birocratia e redusa la minimum, iar oamenii respecta legea pentru ca stiu ca acea societate este nemiloasa cu cei care o incalca, spune dr. Marius Stan, fost consilier stiintific principal al ministrului Energiei in Administratia Obama.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, acesta vorbeste despre cateva dintre masurile luate de noua administratie de la Casa Alba, explica de ce este esential ca un absolvent de facultate sa fie capabil sa redacteze o lucrare de licenta si cat de important este ca un tanar cercetator sa isi prezinte rezultatele in fata comunitatii stiintifice, afirma ca vinovatii de furt intelectual trebuie dati pe mana justitiei si subliniaza impactul negativ pe care coruptia il are in orice societate.

Marius Stan este doctor in chimie, cercetator principal in cadrul Laboratorului National Argonne, profesor asociat la Universitatea Chicago si profesor asociat la Universitatea Northwestern. A emigrat in SUA in urma cu 20 de ani.

La sfarsitul lunii martie, a tinut la Academia Romana conferinta intitulata "Stiinta - arta - societate".

Care a fost mesajul principal transmis la aceasta conferinta?

Am primit o invitatie sa vin sa discut la Academia Romana despre acest subiect care ma preocupa. Oamenii de stiinta comunica, transmit mai departe, cunostinte, in timp ce artistii creeaza si comunica emotii, ceea ce este la fel de important.

Multe din hotararile pe care le luam si felul in care traim sunt generate de emotiile pe care le simtim si care sunt transmise de arta. De aceea, subiectul m-a tentat. E posibil ca aceste doua comunitati, care uneori sunt distincte - oamenii de stiinta intr-o parte, artistii in cealalta parte - sa comunice mai mult, sa colaboreze.

A avea acces la date, la informatii reprezinta numai un aspect. Pentru a avea creativitate, e nevoie de inteligenta, de asociere de idei.

Sistemele de calcul nu au ajuns inca la acest nivel, desi conceptul de machine learning este astazi pus in practica. Nu peste multi ani vom avea descoperiri sau inventii facute de masini sau de echipe conduse de masini. Cu toate astea, nu suntem la un nivel la care tehnica de calcul sa echivaleze sau sa depaseasca, nici vorba, capacitatile umane.

Internetul si retelele de socializare au dus la aparitia unor pseudo-experti, priceputi de obicei la toate si care au de multe ori o influenta mult mai mare asupra oamenilor decat adevaratii specialisti in domeniile respective, de la educatie sau justitie, pana la stiintele militare sau politica externa. De ce s-a ajuns aici si cum putem restabili sistemul de valori?

Cred ca intr-o anumita masura este si vina adevaratilor experti pentru ca nu reusesc, sau nu depun efortul, sau nu considera ca este important sa transfere informatia complexa pe care o au ei intr-un limbaj accesibil cititorilor. Acesta nu e un lucru de trecut cu vederea.

De exemplu, o impresie puternica mi-a produs un interviu cu Richard Feynman un mare fizician american, care timp de 5-10 minute i-a explicat unui reporter un concept fundamental din fizica, astfel incat acesta sa il poata intelege. Un laureat al premiului Nobel, unul dintre cei mai mari fizicieni ai lumii, nu a considerat sub demnitatea lui sa depuna acest efort!

In video se vede ca incearca, se straduieste, face tot posibilul sa nu sacrifice calitatea informatiei stiintifice, dar totodata sa o prezinte intr-un mod in care cei carora li se adreseaza sa inteleaga.

Pe de alta parte, mai este vorba si despre un element cultural. In toate societatile din lume este foarte atragator sa citesti sau sa ai acces la informatii senzationale si adesea pseudo-expertii prezinta lucrurile intr-un mod senzational, in timp ce adevaratii experti, care stiu despre ce e vorba, nu fac asta. Nu sugerez ca ar trebui, ci cred ca intotdeauna exista un mod interesant de a prezenta un rezultat, fara a aluneca in derizoriu.

Cum vede un fost membru al Administratiei Obama masurile luate de noua conducere de la Casa Alba, nu numai cele legate de cercetare?

Eu am fost directorul unui program important, de folosire a tehnicii de calcul pentru aplicatii energetice, un program care beneficiaza de 25 de milioane de dolari pe an. Guvernul american are acest obicei de a aduce profesori universitari, oameni de stiinta, sa conduca partea stiintifica sau de inginerie din aceste proiecte. Toate guvernele, de toate culorile politice, fac asta, dar aceste pozitii nu sunt politice, sunt tehnice.

Ce observ la noua administratie, fata de vechea administratie, in domeniul energetic, pe care il cunosc, este ca are dorinta de a favoriza elemente traditionale de productie americane, care de-a lungul istoriei au constituit baza resurselor, cum ar fi: exploatarea carbunelui, a petrolului, in vreme ce Administratia Obama era mai interesata de noi surse de energie, regenerabile: soarele, vantul etc.

In privinta cercetarii, in general, intrucat este o administratie in care foarte multi membri ai Guvernului provin din mediul financiar si de afaceri, se simte cumva ca sunt mai pragmatici si doresc ca majoritatea activitatilor sa aiba o anumita eficienta financiara, un anumit profit.

Guvernul, insa, intelege rolul cercetarii fundamentale, probabil va incerca sa gaseasca o modalitate ca ea sa atraga interesul companiilor private sau de stat, multinationale, care sa o sustina, astfel incat sa nu fie sustinuta in intregime de la buget.

Asta are o consecinta directa: cercetatorii trebuie sa devina mai intreprinzatori, mai buni antreprenori.

Si asa revenim la modul in care se prezinta articolele stiintifice. Multa vreme, si inainte de a merge la Washington, obisnuiam sa pun mare accent pe partea tehnica, ecuatii, descrierea metodologiei etc. Am invatat ca este la fel de important, daca nu mai important, sa putem descrie in detaliu importanta rezultatelor cercetarii, cum vor influenta ele pozitiv economia, care va fi impactul.

Si acest aspect probabil ca va deveni din ce in ce mai important.

Pe de alta parte, SUA sunt o tara in care se investeste mult in lucruri noi - inventii, patente, descoperiri. Ele sunt considerate mai importate si mai profitabile decat fabricatia insasi. Alte tari prefera sa fabrice, folosind tehnologii americane. S-a observat, insa, cu timpul, ca au scazut capacitatile de fabricare in SUA, de aceea, cred ca dorinta noii administratii de a reinstaura productia de toate felurile este o idee buna. Sper insa ca noua administratie va continua sa sustina si tehnologia.

Un subiect intens dezbatut, in Romania, dar nu numai, e cel legat de politica presedintelui Donald Trump cu privire la imigranti. Exista motive de panica?

Am ajuns in SUA ca imigrant legal, asa ca sunt un mare sustinator al migratiei legale. In privinta celei ilegale, cred ca ratiunea o sa invinga. Si ca hotararile luate de noua administratie impreuna cu Congresul american vor fi in cele din urma rezonabile. Sunt optimist si convins, deoarece vad ca reactia la propunerile Guvernului din partea celorlalte elemente ale statului de drept din SUA, respectiv Justitia si Congresul, este exact cea la care ma asteptam si care conduce, in general, in SUA la hotarari foarte bune in ultima instanta. Inteleg ingrijorarea unora, dar nu cred ca sunt motive de panica.

In cei 20 de ani cat am stat in SUA, mi-am confirmat si mi-am intarit parerea ca societatea americana este extrem de robusta. Chiar daca la un moment dat evolueaza intr-o directie evident nepotrivita, are un mecanism de redresare, de vindecare, care o face sa revina.

SUA nu au alunecat niciodata definitiv pe o panta negativa catre o dictatura sau catre un tip de societate totalitara, pentru ca exista un mecanism care are de-a face cu Constitutia, dar si cu cultura americana, astfel incat societatea se redreseaza cumva si lucrurile se imbunatatesc.

Alte societati, istoric vorbind, odata ce pornesc intr-o directie anume nu se mai opresc pana nu ajung in totalitarism si dictatura. Si ma tem ca sunt unele care chiar acum se indreapta intr-acolo, iar asta se va petrece sub ochii nostri.

Cum se prezinta peste hotare cercetatorii romani, imigranti sau nu?

Cand am ajuns in SUA acum 20 de ani, numarul de cercetatori romani nu era prea mare, cu timpul, insa, lucrurile s-au schimbat: tot mai multi participa la conferinte, in SUA sau in alte tari, obtin granturi de cercetare. Toti cei pe care i-am intalnit se prezinta excelent din punct de vedere stiintific, inclusiv cei care vin din tara.

Au fost cercetatori romani pe care i-am angajat la mine in laborator, am avut colegi, si am si in acest moment, atat la Argonne, cat si la Universitatea din Chicago, care sunt de origine romana, cu care ne intalnim. Nu am decat cuvinte de lauda despre ei.

Sunt extrem de multumit sa observ aceasta evolutie si de faptul ca si in Romania se organizeaza conferinte la care sunt invitati cercetatori din strainatate.

Pe de alta parte, in Romania au explodat in ultimii ani scandalurile de plagiat. De ce e grav sa plagiezi, pentru ca multi compatrioti nu par sa inteleaga, in ciuda faptului ca s-a scris foarte mult despre acest subiect?

Eu cred ca in orice cultura onestitatea e apreciata, nu cred ca exista o cultura care sa incurajeze inselatoria si furtul. Se intampla in toate tarile si culturile sa existe si oameni care fac astfel de lucruri, dar societatea ia masuri pentru a descuraja aceasta activitate: de la amendare la anulare, de la a-i face de ras in public pana la a li se retrage titlul sau a-i exclude din diverse activitati.

Ce inseamna ca o anumita productie stiintifica e un plagiat? Nu atat faptul ca ea contine un text care se mai gaseste si in alte lucrari, ci faptul ca el este inclus fara a cita autorii. Este clar ca o astfel de citare trebuie sa apara intotdeauna.

Autorul lucrarii este considerat onest, indrumatorul este considerat o persoana onesta, cei care fac parte din comisia de analiza, de asemenea, universitatea care acorda titlul la fel.

Cum a ajuns plagiatul o problema in Romania nu stiu, in orice caz este foarte grav. Eu in continuare cred ca universitatea care a acordat titlul este si cea in masura sa evalueze situatia.

Si ce facem daca se ajunge la asa-numitele fabrici de diplome, la lucrari de licenta cumparate de pe Internet, la titluri obtinute pe nedrept, in care toti cei care fac parte din retea au cate ceva de castigat?

Din punctul meu de vedere, vorbim despre o infractiune care trebuie tratata ca orice alta inselatorie si pentru care vinovatii sunt pedepsiti legal.

Recent, Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti a decis sa renunte la lucrarile de licenta, pentru ca nu putea fi oprita achizitionarea lor de pe Internet, asa ca nu mai aveau valoare reala. E o decizie justa, rezolva ea adevarata problema?

Nu pot sa spun daca lucrarile se cumpara sau nu de pe Internet, dar daca s-au dat bani, Justitia trebuie sa isi spuna cuvantul.

Ce pot sa spun, insa, este ca o lucrare de licenta este necesara. Ea dovedeste capacitatea candidatului la un anumit titlu de a sintetiza experienta, cunostintele, rezultatele pe care le are, in special, elementele inovative din cercetarea sa, intr-o lucrare care are introducere, cuprins si incheiere.

De ce este foarte important? Am avut foarte multi studenti care au lucrat cu mine, de la cei aflati inca in facultate, pana la cei cu master, studii doctorale sau post-doctorale, cat si tineri oameni de stiinta in primii lor ani. Am constatat ca multi dintre ei sunt foarte inteligenti, muncitori si au o anume pasiune de a genera rezultate stiintifice fara egal, dar nu pot sa isi adune energiile si nu pot sa isi asume starea de spirit necesara pentru a colecta datele si a scrie o lucrare stiintifica.

Asta este un lucru foarte rau, care a ruinat cariera stiintifica a multor tineri foarte promitatori. Am avut si cazuri in care, dupa o munca extraordinara si rezultate nemaipomenite, lucrarea a fost atat de proasta incat a trebuit sa muncesc cu ei si sa stau ore intregi ca sa le explic cum sa o rescrie.

Si revenim iar la inceputul discutiei noastre: nu e totul sa produci lucruri de valoare, trebuie sa le si poti prezenta in fata comunitatii. De aceea, eu insist ca o lucrare trebuie facuta la terminarea facultatii, masteratului, doctoratului de catre candidat. De el, cu indrumare, si nu de altii.

Iar daca exista fabrici de diplome, trebuie anchetat. Pentru mine, a falsifica sau a pune pe altcineva sa iti faca lucrarea nu e cu nimic deosebit de a copia un film de pe DVD si a-l vinde sau de a face copii dupa tabloul unui artist si a le vinde pentru a face bani. In toate aceste cazuri e vorba despre furt intelectual, iar Justitia trebuie sa isi spuna cuvantul.

Justitia din Romania este atacata in ultima perioda din toate directiile, de la politicieni la trusturi media. Ce facem cu lupta impotriva coruptiei, care ne afecteaza viata de zi cu zi?

Coruptia creeaza o societate paralela si cumva subterana, care opereaza dupa alte reguli si in care exista o alta cultura, un alt cod pseudo-moral fata de societatea normala, de suprafata, pe care o accepta o tara. Coruptie exista in toate tarile, sub diverse forme, cu o severitate mai mica sau mai mare si la diverse niveluri.

A elimina coruptia sau a o reduce nu este un lucru simplu, ci unul de durata, care poate tine decenii, generatii.

Tipurile de coruptie si felul in care ele afecteaza societatea difera de la o tara la alta. Dau un exemplu: societatea americana nu e scutita de astfel de situatii. Eu, ca locuitor al frumosului oras Chicago din statul Illinois, stiu si spun cu tristete ca un numar important de guvernatori ai acestui stat au fost, sunt sau vor fi in puscarie. A devenit cumva o trista traditie ca ei sa ajunga la inchisoare, pentru ca sunt fortati de imprejurari sa participe la actiuni ilegale.

Nivelul de coruptie acolo nu este insa apropiat de viata de zi cu zi a cetateanului. Este o mare deosebire: in SUA, intre oamenii care fac afaceri, uneori infiorator de murdare, pe banii statului, pe banii comunitatii, ai orasului, si viata de zi cu zi a cetatenilor nu este o relatie directa. Exista un impact pe care acestia il resimt, dar mai tarziu.

In schimb, la nivelul vietii de zi cu zi, societatea este un exemplu de eficienta, simplitate si corectitudine, in toate interactiunile pe care le ai, de la vanzatorii din magazine, pana la politisti sau functionarii care iti dau aprobari de orice fel.

Acolo nu se da spaga?

Nu exista sa dai mita ca sa incerci sa obtii ceva in favoarea ta. La un an dupa ce am ajuns in SUA, am trimis un mesaj acasa in care am spus ca ce imi place mie cel mai mult in America este ca se respecta legea si ca, daca ceva ti se cuvine, ti se da imediat, iar daca ceva nu ti se cuvine, nu ti se da niciodata.

Am observat multe imbunatatiri in ultimii ani in Romania, dar in continuare ma ingrozeste faptul ca oamenii trebuie sa astepte la cozi pentru tot felul de documente, ca a obtine un buletin este un cosmar. Am sa dau un exemplu: eu si sotia mea ne-am dus la Chicago la permise auto, am trecut testul vizual, am dat permisul vechi, am prezentat un document din care sa reiasa care e adresa noastra si pe loc ni s-au tiparit noile permise, care tin loc si de buletine.

Ca sa nu mai spun ca nu intotdeauna e necesar sa te prezinti in persoana. In 90% din platile pe care trebuie sa le facem in SUA totul se face prin calculator.

Asta simplifica foarte mult viata noastra.

Dar asta presupune ca oamenii sunt in general corecti, cinstiti.

Da. Felul in care opereaza societatea americana e foarte interesant: exista prezumtia de nevinovatie, dar vinovatii sunt sever pedepsiti. Se presupune ca oamenii fac lucrurile cum trebuie, iar ei le fac cum trebuie, in parte datorita constiintei si tinutei lor morale, dar si pentru ca stiu ca acea societate este nemiloasa cu cei care incalca legea.

Iarasi un lucru interesant in SUA este ca nu te temi de politisti daca nu ai nimic in neregula. Dar daca te opreste un politist american pentru viteza, de exemplu, Doamne fereste sa incerci sa il mituiesti!

De ce "Doamne fereste"?

Pentru ca te aresteaza. E vorba despre mandria lui de politist. Ma uitam in ziarele romanesti ca nu stiu ce senator sau fiu de politician a scapat dand mita. Acolo e invers. In presa apare ca sergentul X l-a arestat pe senatorul Y care conducea in stare de ebrietate si e fotografiat senatorul cu catusele la spate si sergentul este felicitat si laudat de toata lumea.

Este un alt mod de a gandi, care s-a obtinut cu timpul si despre care eu cred ca se va instaura usor, usor si in Romania.

Citeste si Tinerii care stiu numai Crezul vor lupta cu coruptia? Dai spaga si apoi injuri sistemul si coruptii - Interviu


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 11241 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
26 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Republica PSD in actiune !Aservirea Justitiei !Totul pentru PENALI!

Salve!

PCR scuze,PSD: Numele tau e Dezastru!

In vremea Comunismului,aveam un sentiment de sfarsit de lume.Vedeam ,pe de o parte Imaginea Oficiala ,pe de alta Realitatea Cruda.Si cu toate acestea ,atunci RO statea mai bine,ca tara,era o putere militar-economica regionala,o forta in Europa de Est ,cel putin.Nu mai amintesc relatiile cu Orientul Mijlociu,USA,Asia ,etc.

Sentimentul venea din faptul ,ca totul era nemiscat,fara viata,nu se putea face mai,nimic pentru a imbunatati situatia cetatenilor, NC+EC & PCR controlau TOTUL.Totul era trasat.Ca intr-o matrice matematica,dar o Ordine Stramba,Nenaturala,Neeconomica,INUMANA,"in cea mai umana societate".Sora mea a lesinat la rand la paine,asa rau,ca au dus-o la spital,de la coada!
Nu am fost membru PCR ,iar din UTC am fost exclus (bunicul pe frontul "antisovietic " si "chiabur" ,avea o livada de ciresi si vie,dar era "chiabur" si a ingrijit 2 prizonieri germani,"nazisti",iar eu am propus intr-o sedinta ,ca betivul cel mai inrait si mai curvar ,sa fie lider ).Nu am fost dizident,singura fronda ,a fost acea propunere. .Am tras-o ,au simtit batjocura,dar apoi ,nu am mai avut nici o treaba.M-au lasat in pace si eu pe ei.Nici nu am avansat la locul de munca ,doar tehnic ,nu si pozitional in organigrama.

Ciudat ,dupa 1989 ,sentimentul care disparuse ,a revenit partial si confuz sub Nastase si definitv odata cu luarea puterii de catre Draknea.
Sa nu va imaginati cumva ,ca RO are alt lider in momentul de fata decat Draknea.
Populatia este aproape fara putere ,societate civila NU EXISTA,opozitie nu exista.Doar KWJ ,mai inclina balanta spre civism si normalitate ,dar atributele prezidentiale sunt atat de slabe ,ca trebuie sa "dansezi" la limita Constitutiei ,pentru a conta.
DNA e SUBDIMENSIONAT ,pentru ce are de rezolvat, iar Marele Jaf e omniprezent.

Drama Romaniei postdecembriste este NERECUPERAREA PREJUDICIULUI din infractiunile economice si INCALECAREA JUSTITIEI DE CATRE DRAKNEA ,liderul suprem PSD si Dictatorul de facto in Romania.

Avem:
1.CORUPTIA ENDEMICA din Societatea Romaneasca este o PROBA a continuitatii comunismului,deoarece:

Coruptia este Atributul Esential al (Neo)Comunismului!(postulat sociologic!)

2.DISTRUGEREA EDUCATIEI!

Sunt oameni in aceasta lume ,care au un dezvoltat simt social,vad incotro se indreapta societatea.
Eu doar atat imi permit ,sa spun ,PSD ne intoarce in timpurile de dinainte de 1989,chiar daca in alta forma.

Draknea reinstaureaza o societate totalitara ,neocomunista,pseudo-socialista.Am trait intr-o lume " a la Orwell",acolo ne intoarcem,chiar daca severitatea este diferita ,ESENTA ESTE ACEEASI.

O democratie de "forma" ,"originala".

Romania va evolua cand PSD va fi scos in afara legii.

Cresterile Economice clamate sunt pe hartie,nu exista sistem computerizat pentru simulari economice,"hranit" cu date ,"Guvernul" nu lucreaza cu asa ceva,nici nu are oameni pentru asa ceva,foarte serios.

Cu Stima Deosebita,
gg

 

Acum ca e Trump la putere

lucrurile se vor schimba. Trump are discursul pesedistilor din Romania, iar sustinatorii lui au acelasi profilñ cu sustinatorii PSD: oameni in varsta, cu scoala mai putina, religiosi, si asa mai departe.

De fapt cand te uiti la ce se intampla in America, Franta, etc, incepi sa relizezi ca Romania a fost poligon de testare a crearii si exploatarii masei de manevra pentru Moscova...

Socialismul va disparea.

 

Inca unu

care crede in povesti...se da mita,dar altfel gandita...iar f raieri,cred in democratie....h otia va dispare odata cu omu....

 
 

Scrie in articol cam ce a fost el.

Sigur, nu lua masa impreuna cu Obama, dar daca Administratia Obama functiona atunci, implicit si compatriotul nostru era parte componenta a Administratiei Obama, din pozitia in care era si dumnealui. Si la noi putem spune despre Adjunctul Scolii nr 13 din Sighetu Marmatiei de exemplu ca ar face parte din Administratia Grindeanu, sau Iohannis. Ca omul are o oarecare responsabilitate intr-o Institutie de Stat, iar Statul din Romania este oarecum echivalentul Statului din USA. Adica au teoretic cam aceleasi atributiuni, sigur si cu mici sau chiar mari punctuale diferente. Dar apropo domnule; de ce trebuie neaparat sa-l bestelim pe un roman? Ca a ajuns un pic mai sus?

Demonstrati ca nu ati inteles nimic

In loc sa fiti mandru ca un american de origina romana a ajuns in administratia prezidentiala, d-voastra nu sunteti in stare decat sa faceti comentarii rasiste.

Stiti cat de greu se ajunge profesor la o universitate americana? Aproape mai greu ca pe luna.

Faptul ca dansul se mandreste

ca a fost in Administratia Obama, nu prea il califica sa ne dea lectii despre corectitudinea de pe unde locuieste.
Mai ales ca in lungii ani petrecuti acolo ar fi putut sa-si dea seama de realitate.
Google - problema min_ci_no_silor:
https://www.google.com/search?client=opera&q=obama+corruption&sourceid=opera&ie=UTF-8&oe=UTF-8

Ma bucur ca un american originar din RO a ajuns sa faca parte

din administratia USA. Nu ii doresc decata succes si sa isi realizeze visul american.

Dar socieatatea americana pe care o descrie este una ideala, care nu exista in realitate. Acest domn idealizeaza ceea ce is doreste in US.
Criminalitatea de toate soiurile, prostitutia, nesiguranta, somajul si viata dificila fac parte din peisajul american, asa cum fac parte si din peisajul altor tari, fie ele occidentale sau nu.

Ceea ce este adevarat, este faptul ca ai o sansa concreta sa te realizezi, daca esti suficient de numcitor si cinstit! In orice strat social sau profesional.

Cultura europeana este un avantaj cert pentru compatriotul nostru! Cuplat cu dorinta sa de a trai intr-o tara cu principii de calitate (chiar daca nu sunt chiar reale), acesta este cheia succesului oricarui imigrant in US.

Acest domn este infinit mai american decat cei nascuti de generatii, in fundul Texasului... Nu pot decat sa ii doresc o viata frumoasa lui si succesorilor sai :)

tata.

Esti pe bune.Nu se da "spaga" maruntis,la functionar sau politai.
Treaba e mult mai subtila si se face la nivel inalt si la inalt nivel de $$$.
"Grupurile de interese" finanteaza la greu si legal si mai pe "sest".
Romanul nostru e cam idealist.

Confirm.

In America nu se da mita. Oamenii traiesc bine, dar ca sa se imbogateasca trebuie sa munceasca pe rupte, nu pot fura sau eluda taxele ca in Romania.

 

Si atunci, toate filmele alea cu judecatori, politisti corupti

Sunt inspirate din Romania, nu din viata Americana?
Or fi fabule, sau parabole?
Cele mai pline, si unele din cele mai dure, inchisori din lume!
Alea or fi pline cu ingeri, sau cu nevinovati?
Sau, sa fie un mijloc de ajutorare a nevoiasilor (le da o ciorba calda).
Dar vorba aia "Mafia New Yorkeza a concediat o suta de judecatori, ca sunt vremuri de criza". E inspirata de "Zana Maseluta".

Prea usor credem ca la altii porcii zboara.

In rest, toata stima pentru doctorul roman, este un intelectual cinstit, cu capul in nori, ca si la noi, ca si aiurea.

bravo!

...subscriu!

Pentru ca sunt filme

Stii bancul ala legat de Titanic : "Daca era Bruce Willis il salva". Filmele sunt si ele o afacere. Daca in filmele americane s-ar prezenta viata de zi cu zi din SUA, ar fi incredibil de plictisitoare si Hollywood-ul ar da faliment. Si iti spun asta pentru ca am fost acolo de cateva ori si stiu cum e in viata de zi cu zi. Ce zice omul in articol este complet adevarat, angajatii din sectorul public sunt incredibil de corecti si eficienti desi salariile sunt mizerabile. Un politist catiga foarte prost dar mandria de a fi politist se transmite din familie.

Nu se da mita ;

dar in filme vedem ceva "si daca ar fi - iata mijloacele legale"

Voi ati vazut filme romanesti in care infractorii sa ajunga la puscarie ? Sau ca doctorii care pretind spaga - ajung tot acolo si li se ridica licenta ?
De ce "dreptul la pensie este un drept castigat" ? - numai in Romania ? De ce spagarii mai iau pensie - incepand de la judecatori ?

Vad ca multi oameni nu au inteles nimic din ceea ce este America ; ii consider nu pro-PSD ci tonomate ale lui Putin - cu legaturi in PSD , ALDE , samd

Toti mint si fura,unii mai mult (ca noi),altii mai putin......

Doctore,te consider om istetz,ce se petrece cu tine azi ? Baut detergent in loc de cafea? Prostitutie, hotie,minciuna si frauda exista de cand lumea, si asta peste tot in lume ,ca de n-ar fi nu s-ar povesti.Intre noi si ei diferenta e doar de cat se fura si cat de des nu si daca se fura si se minte. Hai,spala-te pe ochi si citeste din nou ce ai postat !!Ca sa pricepi mai bine si sa compari aminteste-ti de vizitele lui Nuti la Cotroceni,urmate de inchiderea usilor si NU DERANJATI si ceea ce Monika Lewinski ii facea lu' Nea Bill Dramba Fierbinte...Am verificat legea federala americana privind mita (bribery). Infractiunea se pedepseste cu amenda pana la de trei ori suma primita ca mita ori inchisoare pana la 15 ani (deci mai mult decat la Romanika).Concluzia e ca si tu si don profesor universitar Stan credeti in povesti cu zmei si zane.....

"istetz"

O fi "istetz" acasa cu nevasta si nepotii.
Dar in meseria dansului ordinul se executa, nu se discuta.

O altă realitate?

Acolo unde nu e șpagă, nici suferință nici corupție, nici minciuni.. (kickback = șpagă).

Dr Sabit’s story, however, is about more than a shady business deal. From a clinical perspective, his 18-month tenure at Community Memorial in Ventura gave rise to nearly 30 malpractice suits, according to federal court records.

http://wealthy-doctor.com/doctor-receives-439k-kickback/

A distrus zeci de pacienți pe viață.

 

Astia care bantuie cu minciunile lor antiromanesti

sau/si antiortodoxe,
sunt de mai multe feluri.
Ai care mai fac un ban si ai care voluntar, vrajmasi ai lui Hristos si ai Neamului, sunt agitati de duhurile rele.
Ar mai fi si "realizatii" care ne povestesc inlacrimati de fericire, ce minunat e pe unde isi traiesc traiul.
MAi era unul care se mandrea ca ai lui copii/nepoti nu stiu o boaba romaneste.
Hristos a Inviat!

"In America, nu exista sa dai mita."

Vai de mine ce minciuna!!!

Bah tataie, ai auzit vreodata de lobby (in politica)? Dar de "donatii"!?...Si asta vorbind numai la nivel de Guvern american.

 

Domnu', matale le strici mereu jucaria

Se straduiesc saracii angajati si voluntari ba cu PSD, ba cu "rusii", ba cu "romanica" si matale ii pui mereu la punct.
Eu as propune, asa cum dansii sunt platiti sa injure, matale sa fii platit sa nu scrii. Incearca!

Nu se incurca cu sume mici

Spagile in America nu se dau asa, aiurea. De la zeci de mii de dolari platite de mafioti politiei pana la multe milioane si mai apoi posturi foarte bine platite in consiliile de administratie ale marilor firme ce fac afaceri cu statul, mai ales cu armata. Sunt zeci de fosti generali care ocupa astfel de functii. Famiglia Bush a fost ,,sponsorizata" cu sute de milioane de petrodolari de catre tarile din Golf. Razboiul din Golf unde multe firme americane au dat lovitura (mai ales cele ,,protejate" de George Bush - Carlyle Group si Dick Chenny - Halliburton in special, companie petroliera care si-a adaugat in portofoliu si cattering pt. soldatii americanisi!!!
Tot aceeasi firma e implicata intr-un urias scandal in Nigeria : 180 milioane USD spaga.

 

Saracu', a confundat data interviului cu 1 Aprilie!

Multe anecdote in interviu, sa analizam numai una folosing spaima mincinosilor, numita Google:
"E vorba despre mandria lui de politist".

Police corruption is a major problem in the United States. Some police officers turn bad to make money through ripping off drug dealers and even dealing drugs themselves. Some try and cover up their own acts of brutality, murder and even torture.
Police corruption happens in New York, Los Angeles, New Orleans and every major U.S. city and is conducted by officers of all races, creeds and colors.
https://newsone.com/1551885/top-5-corrupt-police-officers/

Mai pe larg:
https://www.google.com/search?client=opera&q=police+corruption&sourceid=opera&ie=UTF-8&oe=UTF-8

 

Felicitari dlui Marius Stan!

Atat pentru realizarile personale cat si pentru descrierea onesta si realista a societatii americane!
Traiesc de trei decenii in USA si pot sa va confirm ca americanii nu au conceptul de spaga!
Orice functionar ,inclusiv politistii,au in mentalitatea ideia ca sunt acolo ca sa te serveasca si nu ca sa te umileasca ori sa te impiedice de la solutionarea problemelor personale!
De cele mai multe ori cand intram intr'un magazin si cerem un produs ori serviciu pe care nu-l aveau,vanzatorul respectiv ne indruma spre locul unde-l putem obtine,uneori cautand in computer!
Trebuie sa recunosc ca ni s-a intamplat acest lucru si in Romania,din partea tinerilor!
Mai mult,incercand sa dau "spaga"unui tanar chirurg la spital am fost refuzat politicos!
Soferii tineri de taxi,inclusiv tigani,sunt politicosi si corecti,spre deosebire de cei mai in varsta,crescuti in mentalitatea comunista,care ne-au supraincarcat deseori!In special de la Otopeni!
Nu spun ca aceste cazuri au devenit regula,dar sunt mugurii care sper sa inlocuiasca uscaturile!
Totul incepe de la scoala si biserica!
Oricat ar parea de straniu dar bisericile americane sunt pline duminica,tinandu-se cate doua servicii unul in engleza,altul in spaniola,de regula!
La scoala copii sunt invatati sa se respecte intre ei,si ca minciuna este la fel de grava ca si furtul!
Familia continua aceasta educatie!
Am avut un angajat care a gasit o bolseta plina cu bani (suma reprezenta cel putin doua salarii lunare ale tanarului)!Mi-a adus-o in birou!
L-am intrebat daca nu i-a trecut prin cap sa o retina!
Mi-a spus ca in scoala primara a venit acasa cu un stilou,pe care mama i-a spus sa-l duca a doua zi la scoala si sa-l puna exact la locul unde l-a gasit!
Cate familii din Oltenia sau Moldova ar proceda la fel?
Dl Stan are dreptate:sunt necesare generatii!
Daca exista coruptie in USA?
Bineinteles,dar la nivel superior pe scara sociala,ca dovada ca nu saracia impinge la furturi,delapidari etc ci nivelul moral!
Filmele americane sunt fictiuni comerciale si nu reflecta realitatile cotidiene!
Americanii se respecta intre ei,de aici si respectul pentru bunul altuia!
Sigur ca exista prostitutie,drogati etc,dar nu-i gasesti decat daca-i cauti acolo unde se aduna!
Administratia este atat de eficienta,incat nu am stiut unde este primaria localitatii unde am casa pana cand,dupa niste inundatii,am primit o scrisoare chemandu-ma pentru..ajutor!
Restul,totul se rezolva prin posta(la ,si de la, domiciliu!)ori,electronic!
Miticii care stiu totul despre America ,ar trebui sa asculte de cei care traiesc in aceasta tara!
Evident nu totul este cum am dori,dar ca sa-l parafrazez pe Churchil este cel mai putin imperfect sistem social,dintre toate sistemele socilae care nu pot fi decat..imperfecte,fiind umane!Teo

 

E o vorba: "Pe neamul prost sa-l..."

"Cate familii din Oltenia sau Moldova ar proceda la fel?"
Iti dau un raspuns pe care probabil n-o sa-l pricepi.
In Moldova si Oltenia la fiecare cativa km este o Sf. Manastire.
In rest, la (re) educatii care au stat sub dragutii de unguri, sub "dragutzul de Imparat" o mie de ani, vezi case frumoase, cu ziduri inalte, sa nu aiba nimic deaface cu vecinii, dar Sf. Manastiri foarte rar, multe facute de Domnii munteni si moldoveni.
Oaia raioasa umbla cu coada sus.
"Traiesc de trei decenii in USA..."
Vizita in Romania a parvenitului cu pasaport albastru
https://eufrosin.wordpress.com/2010/11/20/5370/

@crestin

Daca ati sti putina istorie ati fi aflat de Unio Trium Nationum care la 1438 a exclus pe romani de la drepturile lor nationale,inclusiv de la practicarea religiei ortodoxe!
Deabea dupa incorporarea Transilvaniei ,cu populatie majoritar romaneasca,drepturile romanilor au inceput sa fie admise!
Sigur,Moldova(mai ales sub musatini)ca si Muntenia(Brancoveanu a fost un ctitor remarcabil)avand regim de state semivasale turcilor au construit masiv locase de cult!
Dar,sa fim intelesi,nu intotdeauna capii bisericii ortodoxe au fost exemple de inalta moralitate!
Vreti sa negati spiritul civic superior al transilvanenilor,ca urmarea a dministratiei habsburgice,fata de moldoveni sau olteni?
Ar fi absurd!
Va propun sa aflati cati la suta din infractori sunt din Vechiul Regat si cati din Transilvania!
Cat despre insultele pe care mi le adresati,eu va raspund:Cristos a Inviat!Teo

@Te-o

Dv. ati insultat Neamul Romanesc.
Din care va considerati implicit ca nu prea faceti parte. E de remarcat insa ca nu ati folosit sintagma draga celor ca Dv., superiorii, cea de"mitici".
Mitica de altfel vine de la Sf. Dumitru.
Alta observatie ar fi ca ortodocsii spun "Hristos" si nu "Cristos" ca papistasii si sectantii. Motivul este ca in ebraica inseamna "magar".

In legatura cu, criminalitatea, si aici mandria ardeleneasca v-a jucat festa.
Cun ziceam, Google - spaima min_ci_no_silor:
Judetul cu cea mai mare rata a criminalitatii din Romania este Hunedoara (369 de condamnari la 100.000 de locuitori), conform datelor furnizate de INSSE.
...Iar cea mai mica rata a criminalitatii din Romania a fost in Ilfov, in 2008 (70 de condamnari).
La polul opus (al criminalitatii celei mai reduse) se afla judetele Ilfov (85), Valcea (105) si Buzau(124).
http://incont.stirileprotv.ro/infografice/rata-criminalitatii-in-romania.html
De asemenea as reaminti ca "miticii" priviti cu superioritate de cei de teapa Dv. au dat peste 700000 de victime (dintr-o populatie de 12 milioane), varsandu-si sangele pentru eliberarea fratilor ardeleni aflati de peste 1000 de ani sub jugul unguresc si austriac.

 


Vezi comentarii inadecvate
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor