Orase americane renunta la iluminatul public, din lipsa banilor

Duminica, 01 Ianuarie 2012, ora 22:18
4741 citiri
Orase americane renunta la iluminatul public, din lipsa banilor
Foto: The New York Times

Criza economica se resimte din plin si in Statele Unite ale Americii, unde unele orase au decis sa renunte la iluminatul stradal, pe motiv ca este prea scump.

Aproape doua treimi dintre becurile de pe strazile orasului Highland Park, din Michigan, au fost scoase, iar multe strazi sunt cufundate in bezna odata cu sosirea noptii. Autoritatile americane au luat aceasta masura pentru a mai economisi bani, potrivit The New York Times.

Parintii se tem sa-si mai lase copiii pe strazi seara si le este frica si cand acestia pleaca dimineata la scoala, cand inca este intuneric afara. Autoritatile americane au spus ca nu au ce face si ca pur si simplu nu-si mai pot permite iluminatul strazilor.

Un preot din comunitatea locala crede ca aceasta masura seamana cu ceea ce se intampla cu politicienii cand isi pierd speranta, "sunt luate tot felul de decizii nebunesti, iar aceste masuri ii fac pe cetateni sa-si piarda increderea".

In aceasta situatie se afla multe orase americane mici, care au decis sa renunte partial sau chiar complet la iluminatul public, din cauza crizei economice.

Aceste orase nu au mai putut gasi bani pentru a lumina strazile pe timp de noapte, spre nemultumirea cetatenilor, cu atat mai mult cu cat este iarna, iar zilele scurte ii obliga pe locuitori sa-si rezolve cat mai multe treburi la lumina naturala de peste zi.

Orasul a acumulat datorii de patru milioane de dolari la furnizorul de energie electrica, iar administratia platea mai putin de jumatate din cei 60.000 de dolari, cat era factura lunara la curentul electric.

Compania a venit cu solutia ca orasul sa renunte la doua treimi dintre becurile de pe strazi, iar datoria ar urma sa fie stearsa.

In Highland Park mai sunt doar 500 de stalpi de iluminat public, desi candva erau de peste trei ori mai multi. Orasul are 12.000 de locuitori.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#orase americane iluminat public, #orase americane renunta lumina, #orase SUA economie curent , #America