Pe cine a nominalizat Obama pentru a deveni judecator la Curtea Suprema

Miercuri, 16 Martie 2016, ora 19:38
2610 citiri
Pe cine a nominalizat Obama pentru a deveni judecator la Curtea Suprema
Foto: Facebook/Barack Obama

Presedintele american Barack Obama l-a nominalizat pe Merrick Garland pentru a deveni judecator la Curtea Suprema, dupa moartea lui Antonin Scania.

"Am ales un candidat care este recunoscut atat ca una dintre cele mai ascutite minti din America, cat si ca cineva care aduce in munca sa un grad sporit de decenta, modestie, integritate, corectitudine si excelenta. Aceste calitati si angajamentul sau indelung pentru serviciul public i-au atras respectul si admiratia liderilor din ambele partide", atat cel Democrat, cat si cel Republican, a spus Obama, relateaza agentia Reuters, citata de News.ro.

Liderul de la Casa Alba a dat asigurari ca nominalizarea unui judecator la Curtea Suprema nu este o sarcina pe care o trateaza cu usurinta.

"Barbatii si femeile care se afla la Curtea Suprema (...) ne apara drepturile", a subliniat presedintele, precizand ca Garland a dovedit ca apara drepturile fiecarui american in parte.

Cine este Merrick Garland

Garland, in varsta de 63 de ani, este o varianta atractiva pentru Obama pentru a-l inlocui pe judecatorul Antonin Scalia, care a murit luna trecuta. El are o reputatie de moderat, ceea ce ar putea fi pe placul republicanilor, dar si un CV ce seamana cu cel al celorlalti membri actuali ai instantei.

Magistratul este absolvent al Facultatii de Drept de la Harvard, la fel ca alti cinci actuali judecatori ai Curtii Supreme si ca Scalia.

In prezent, el este judecator-sef la Curtea de Apel a Districtului Columbia, supranumita "a doua instanta a tarii", pentru ca judecatorii sai sunt de multe ori nominalizati pentru Curtea Suprema.

Ca tanar avocat, Garland a lucrat cu doi judecatori la Curtea Suprema numiti de fostul presedinte republican Dwight D. Eisenhower, William Brennan Jr. si Henry J. Friendly.

Inainte de a deveni el insusi judecator, a fost procuror si s-a ocupat de anchetele Departamentului de Justitie privind atentatul de la Oklahoma City, din 1995, si privindu-l pe teroristul Ted Kaczynski, cunoscut ca "Unabomber".

Experienta sa l-a facut popular inclusiv in randul republicanilor atunci cand a fost nominalizat pentru instanta Districtului Columbia, in 1995. Cu toate acestea, Senatul nu a aprobat initial nominalizarea. Problema nu a fost Garland, ci daca instanta mai avea nevoie de inca un judecator, a spus atunci senatorul republican de Iowa Charles Grassley. Grassley este in prezent presedintele Comisiei Judiciare care va monitoriza audierile judecatorului nominalizat.

Nominalizarea lui Garland a fost aprobata in cele din urma in 1998. Treizeci si doi de republicani au votat atunci pentru, dintre care sapte fac parte si in prezent din camera superioara a Congresului.

In pofida experientei sale, exista, insa, doua posibile obstacole: varsta si faptul ca este barbat alb. Majoritatea actualilor judecatori ai Curtii Supreme au fost nominalizati si confirmati in functie cand aveau in jur de 50 de ani. Presedintii prefer candidatii mai tineri pentru a se asigura ca servesc mai mult timp in instanta supreme.

De asemenea, Obama a cautat de regula diversitatea atunci cand a facut nominalizari pentru Curtea Suprema. De exemplu, el a desemnat-o pe Sonia Sotomayor, primul judecator de origine latino-americana din instanta.

O alta problema ar putea fi religia lui Garland - este evreu, la fel ca alti trei judecatori ai Curtii Supreme. Ceilalti cinci sunt catolici.

Republicanii, care spera ca vor castiga alegerile prezidentiale din 8 noiembrie, vor ca urmatorul presedinte al tarii, care isi va incepe mandatul in ianuarie, sa nominalizeze noul judecator.

Judecatorul nominalizat de Obama va trebui aprobat de Senat, dominat in prezent de republicani.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Barack Obama judecator curtea suprema, #judecator Curtea Suprema SUA , #America