Plagiate la .... Casa Alba

Marti, 12 Februarie 2013, ora 16:56
3871 citiri
Plagiate la .... Casa Alba
Foto: observator cultural.ro

Despre plagiatorul Victor Ponta s-a vorbit extrem de mult, dar a auzit cineva de plagiatorul Joe Biden? Sau despre scandalul testelor din facultate ale lui Ted Kennedy? Cei doi politicieni au fost dovediti drept trisori, dar are asta vreo importanta? Scandalurile sexuale sunt o amenintare mai mare pentru politicienii americani.

Cel mai mare plagiator al momentului se afla la Casa Alba. In 2008, Barack Obama si-a insusit cunoscutul slogan al campaniei electorale, "Yes we can", de la miscarea fermierilor anilor '70. Acelasi motto il are si cunoscutul erou de benzi desenate, Bob Constructorul. Si asta cu mult inainte ca Obama sa viseze la presedintia Americii, scrie Deutsche Welle.

In ciuda acestui fapt, doar Hillary Clinton, contracandidatul democrat al lui Obama la nominalizarea pentru cursa prezidentiala, il acuza pe acesta ca a trisat in acea vreme, dar toata istoria se sparge ca un balon de sapun.

Urmatoarea istorisire il are in prim plan pe Joe Biden, care, in 1988, a pierdut cursa de nominalizare a candidatului democrat pentru Casa Alba, jurnalistii afland atunci ca multe dintre discursurile sale electorale erau preluate de la presedintele laburistilor britanici, Neil Kinnock. Nimeni, insa, nu l-a acuzat de plagiat, ci de insusirea unor date biografice.

Pentru a se da cat mai bine pe langa popor, Biden a preluat date biografice ale laburistul britanic. El sustinea ca se trage dintr-o familie de mineri si ca este primul Biden cu studii superioare.

In timpul scandalului, el a mai recunoscut ca, in primul semestru de studentie la facultatea de Drept a Syracuse University, a plagiat pentru a scrie o lucrare stiintifica. 5 din cele 15 pagini ale lucrarii sale, care fusesera publicate in reviste stiintifice, erau furate cuvant cu cuvant dintr-un alt articol.

Cazul Biden aminteste de altele din Germnaia, in care au fost implicati ministrii Apararii, respectiv Educatiei, Karl-Theodor zu Guttenberg si Anette Schavan. Scuza politicianului american a fost asemanatoare cu a celor doi ministri germani: nu a plagiat cu buna stiinta, uitand sa citeze autorii mentionati in lucrare.

Cand, in 2009, Obama l-a nominalizat pe Joe Biden in functia de vicepresedinte, afacerea cu plagiatul fusese uitata. Jurnalistii si societatea americana s-au saturat de atatea scandaluri. Foarte multi politicieni americani sunt implicati in tot felul de afaceri dubioase, iar acuzatiile sexuale par a nu mai avea sfarsit.

Cel mai cunoscut scandal de acest gen este legat de aventura lui Bill Clinton cu Monica Lewinsky. In America o afacere cu iz sexual este distructiva pentru politicieni, comparativ cu cea mai grava acuzatie de plagiat. In mod sigur, Hillary Clinton ar fi fost in Biroul Oval, daca ar fi reusit sa dovedeasca ca Obama si-a inselat nevasta, in loc sa-l acuze de plagiat. Pentru ca societatea americana penalizeaza foarte dur abaterile de la normele morale.

Alti oameni, alte naravuri

In America e putin probabil ca vreun politican sa-si dea demisia din cauza unui plagiat.

"Oamenii au o atitudine diferita fata de educatie, in special fata de cea superioara. Marea majoritate a americanilor este extrem de sceptica cand vine vorba de universitati. In SUA, decisiva pentru un politician este apropierea lui de popor", sustine un profesor de la Dartmouth College.

De exemplu, Ted Kennedy, fratele fostului presedinte american John Kennedy, a reusit sa ajunga intr-unul dintre cele mai inalte posturi ale Senatului, desi fusese exmatriculat de la Harvard. De teama ca nu va reusi sa treaca un test de limba spaniola, el a platit un coleg de facultate pentru a veni in locul lui la examen. Dupa ce au fost prinsi, amandoi au fost dati afara din scoala.

Universitatile americane au reguli stricte in aceasta privinta. Studentii sunt obligati, prin contract, sa spuna despre orice incercare de trisare. In acest fel se incearca sa nu se favorizeze pe nimeni. Pana la urma, notele si recomandarile din facultate sunt decisive pentru sansele unei viitoare cariere a studentului.

Dupa doi ani de armata, Ted Kennedy a primit dreptul de a-si continua studiile la Harvard. In 2008, cu putin inainte de moartea sa, el a fost reabilitat. Universitatea i-a acordat un titlu onorific de doctor, pentru aportul adus societatii.

In Germania, studentii au un alt motto: "colegul bun permite celuilalt sa copieze".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#plagiat politicieni SUA, #plagiat Joe Biden Obama, #plagiatori Germania, #plagiat SUA Ted Kennedy, #scandal sexual Clinton, #scandal plagiat Joe Biden , #America