Povestea unui fost islamist care recruta pentru al Qaida, proaspat angajat al unei universitati prestigioase din SUA

Joi, 01 Septembrie 2016, ora 12:30
16247 citiri
Povestea unui fost islamist care recruta pentru al Qaida, proaspat angajat al unei universitati prestigioase din SUA
Foto: Captura YouTube/YAM IslamTauheed

Un barbat care candva recruta soldati pentru al Qaida, tineri care acum lupta alaturi de Statul Islamic, tocmai a fost angajat la o universitate de prestigiu din America, la departamentul de cercetare.

Jesse Morton, cunoscut sub numele de Younus Abdullah Muhammad, in trecut critica SUA si ii ameninta pe producatorii celebrului serial South Park, pentru ca l-au infatisat pe profetul Mohamed imbracat intr-un costum de urs, relateaza The Independent.

Acum a fost angajat de Universitatea George Washington, la departamentul de cercetare antitero, la care va contribui cu o "perspectiva unica", dupa cum sustine Seamus Hughes, director adjunct al programului pe extremism de la centru de securitate interna si cibernetica.

"Inca nu ne-am dat seama cum sa ajungem la un individ aflat pe calea radicalizarii. Jesse a fost in acea lume si a iesit din ea", a declarat Hughes.

Directorul adjunct spune ca a discutat despre Morton cu cei de la FBI, cu liderii din securitate si cu anchetatorii care l-au cercetat, primind de la toti asigurari ca acesta s-a reabilitat pe deplin.

Jesse Morton s-a nascut in Pennsylvania, provenind dintr-o familie destramata. S-a apropiat de gruparile radicale si a fost arestat de doua ori din cauza drogurilor. Cand era in inchisoare in Virginia, a cunoscut un extremist islamic si a urmat un proces de indoctrinare.

In 2008, Morton a fondat "Revolutia Musulmana". In anul urmator, el a salutat atacul de la Fort Hood, Texas, in care 13 oameni au fost ucisi. Barbatul a obtinut o diploma de master in afaceri internationale la Universitatea Columbia, cat inca era extremist si cat recruta luptatori pentru gruparile teroriste.

Dupa o excursie in Maroc, unde a cunoscut mai multi tineri musulmani, idealurile lui s-au schimbat si mai mult. In urma amenintarilor la adresa producatorilor South Park, Morton a fost arestat si extradat in Statele Unite, unde a fost condamnat la 11 ani de inchisoare, insa a stat dupa gratii doar trei ani.

In detentie, el si-a petrecut mare parte a timpului in biblioteca, citind literatura si filosofie, pentru a se "reconecta" cu Occidentul. A tinut sa-i multumeasca in special unei femei agent FBI, pentru ca l-a tratat ca pe o fiinta umana si l-a incurajat sa vorbeasca deschis.

De cand a fost eliberat, in februarie 2015, Morton a lucrat alaturi de FBI la cazuri importante. "Ma simt foarte vinovat. Am vazut niste lucruri pe care le-au facut unii oameni si sa stiu ca am sustinut candva aceste viziuni ma ingretoseaza", a declarat el pentru CNN.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#extremist al Qaida universitate SUA, #universitate SUA angajat islamist , #America