Poza controversata in SUA: Doi fosti politisti, "vanatori" langa un afro-american care poarta coarne de cerb

Vineri, 29 Mai 2015, ora 15:26
4367 citiri
Poza controversata in SUA: Doi fosti politisti, "vanatori" langa un afro-american care poarta coarne de cerb
Foto: Chicago Sun Times

Un judecator din regiunea Chicago a dat publicitatii o fotografie in care doi fosti politisti albi, dintre care unul a fost dat afara si vrea sa se reangajeze, pozeaza ca vanatori avand la picioare un barbat de culoare ce poarta coarne de cerb pe cap.

Cei doi albi stau pe vine, sprijiniti intr-un genunchi, si tin pusti in maini. Barbatul de culoare sta pe burta, intre ei. Mesajul este clar, cei doi fosti politisti sunt vanatorii, iar afroamericanul este vanatul, relateaza postul WSMV Nashville, afiliat CNN.

Judecatorul Thomas Allen din tinutul Cook a facut publica fotografia Polaroid saptamana aceasta, in urma unor obiectii ale Departamentului de Politie din Chicago (CPD) si Tim McDermott, unul dintre cei doi fosti politisti, care au afirmat ca vor sa protejeze imaginea afroamericanului.

CPD l-a concediat pe McDermott in octombrie, dar acesta isi vrea postul inapoi. O audiere a fost stabilita in acest sens pentru luna viitoare.

"In ceea ce ma priveste, (ii) transmit calatorie sprancenata acestui (fost) ofiter. Nu ai ce cauta in Departamentul de Politie", a declarat primarul orasului Chicago Rahm Emanuel pentru postul WLS, afiliat CNN.

"Scopul unui departament de politie este sa serveasca si sa protejeze (oamenii), iar valorile exprimate in acea fotografie nu sunt valorile oamenilor din oraul Chicago", a subliniat primarul.

Fotografia nu este noua, insa detaliile care o inconjoara sunt incomplete. A fost facuta undeva intre 1999 si 2003 si a fost descoperita in timpul unei anchete a politiei federale (FBI) cu privire la celalalt fost ofiter din fotografie, Jerome Finnigan.

Finnigan a fost condamnat, impreuna cu alti politisti, pentru santajarea unor traficanti de droguri de la care au furat sute de mii de dolari, potrivit WLS. El a fost condamnat, de asemenea, pentru complot in vederea asasinarii altui ofiter.

McDermott afirma, potrivit unor transcrieri din cadrul anchetei interne, ca isi aminteste "foarte, foarte vag" ca a pozat in aceasta fotografie.

"Imi amintesc ca mergeam catre (postul de politie) si ca cineva a zis 'hei, Timmie, vino sa faci o poza'", a spus el, potrivit transcrierii interogatoriului.

Fotografia a fost facuta publica in contextul unui val de proteste la nivel national contra rasismului in randul fortelor de ordine, dupa ce o serie de politisti albi au omorat afroamericani, iar unii au fost achitati.

"A fost dezgustator si demoralizant sa vad ofiteri participand la asa ceva", a declarat pentru WLS William Calloway din cadrul Black Lives Matter, o miscare care a aparut dupa achitarea in iulie 2013 a lui George Zimmerman, in Florida, pentru uciderea prin impuscare a adolescentului de culoare Trayvon Martin. "Cred ca este un lucru care se petrece in interitorul Departamentului de Politie din Chicago", a adaugat el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#politisti americani barbat culoare, #politisti americani vanatoare afroamerican, #poza politisti afroamerican coarne cerb , #America