Cursa pentru prezidentialele din SUA a inceput - surprize si lacrimi in Iowa

Miercuri, 04 Ianuarie 2012, ora 09:58
3480 citiri
Cursa pentru prezidentialele din SUA a inceput - surprize si lacrimi in Iowa
Foto:Politico

Cursa pentru presedintia SUA a inceput, oficial, miercuri, cu alegerile din interiorul Partidului Republican, in statul Iowa, in care favoritul Mitt Romney a castigat cu 8 voturi diferenta in fata fostului senator Rick Santorum.

Cei doi sunt la egalitate in procente, avand fiecare cate 25% din voturile la caucusul (adunarea electorala) din Iowa, informeaza BBC News.

Rezultatul excelent al lui Santorum poate fi considerat o surpriza, in conditiile in care acum circa o luna nu avea nici macar 10% in sondaje, insa campania sa puternic orientata spre electoratul conservator, vorbind cu precadere despre valorile familiale, l-a facut sa obtina un scor bun.

Cursa prezidentiala pentru Casa Alba, o nebunie - sapte lideri in cateva luni.

Rezultatul e unul excelent si pentru Mitt Romney, intrucat a reusit sa convinga electoratul conservator, al carui favorit nu era si urmeaza statul New Hampshire, unde e favorit detasat, intrucat are sprijinul moderatilor din partid si chiar al independentilor care voteaza si ei. Milionarul de confesiune mormona e considerat favoritul pentru nominalizarea Partidului Republican la alegerile prezidentiale de la nivel national, unde il va infrunta pe actualul sef de stat, Barack Obama. Candidatul republican sau Obama, cel democrat, va fi sigur presedinte al SUA, intrucat doar aceste doua partide conteaza in alegerile americane.

Romney a izbucnit in lacrimi la aflarea rezultatelor si a spus "Spre New Hampshire".

Pe locul al treilea, cu 22% s-a clasat congresmenul Ron Paul, in varsta de aproape 77 de ani, cunoscut pentru vederile sale libertariene si opiniile surprinzatoare si controversate.

Noul rival al lui Obama - izolationistul libertarian cu idei trasnite.

In urma lui, fostul presedinte al Camerei Reprezentantilor din SUA, Newt Gingrich, a luat 13%, guvernatorul Texasului, Rick Perry, 10%, iar Michele Bachmann a obtinut numai 5%, in ciuda faptului ca provine din Iowa si se adreseaza tocmai electoratului conservator de aici. Fostul ambasador in China, Jon Huntsman, a obtinut doar 1%, insa el nu a facut deloc campanie aici, concentrandu-se pe New Hampshire, unde are mai multe sanse la electoratul mult mai moderat de acolo.

Rezultatul a fost o lovitura puternica pentru Rick Perry, care a dat de inteles ca se gandeste serios sa renunte la cursa, analistii dandu-i putine sanse de castig. El fusese un mare favorit, dar prestatia sa neconvingatoare si cateva gafe l-au tras in jos.

Ce este un caucus si cum se termina cursa

Alegerile primare pentru desemnarea candidatului la presedintie, atat in Partidul Republican, cat si in cel Democrat, cuprind alegeri propriu-zise si caucusuri. Acestea din urma sunt niste adunari in anumite spatii - scoli, biserici, cafenele - unde alegatorii stau la masa si, initial, discuta deschis sustinerea pentru unul sau altul din candidati. Ei incearca sa-i convinga si pe altii sa se alature taberei lor si, de cele mai multe ori, stau intr-un colt sau altul, impreuna cu cei care sustin acelasi candidat. In cele din urma, dupa ce toti s-au decis, fiecare voteaza pentru politicianul pe care il sustine - in vot secret la republicani si deschis la democrati.

In urma rezultatelor, atat la primarele clasice, cat si la caucusuri, se aloca un anumit numar de delegati pentru conventiile celor doua partide, delegati care aleg candidatul la presedintie, de obicei conform cu cat are fiecare.

In Iowa se castiga 28 de delegati, ceva mai mult de 1% din cei 2.280 care sunt pusi in joc, in total.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#alegeri SUA Iowa, #caucus SUA Iowa, #alegeri prezidentiale SUA , #America