Protestatarii de pe Wall Street se bucura de aurul toamnei

Miercuri, 16 Noiembrie 2011, ora 20:26
716 citiri
Protestatarii de pe Wall Street se bucura de aurul toamnei
FOTO: AP/Herny Ray Abrams

Multimea protestararilor miscarii Occupy Wall Street a revenit in valuri in parcul Zucotti, marti seara tarziu, la mai putin de 24 de ore dupa evacuarea corturilor de catre politie.

Activistii miscarii sunt de parere ca actiunea autoritatilor a facut in mod paradoxal un mare serviciu miscarii, contribuind fara sa vrea la vitalizarea acesteia. Unii manifestanti purtau steagul american iar altii pancarte cu inscriptia: "Nu puteti evacua o idee al carei timp a sosit acum".

"Nu putem ocupa parcul cu corturi, dar il putem umple cu energia noastra" - Sully Ross, un dulgher din Brooklyn s-a adresat cu aceste cuvinte multimii adunate in ploaia marunta si rece sub coroanele aurii de toamna, ale copacilor din parcul care a devenit un simbol al nemultumirii, informeaza msnbc.com

Golit acum de corturi, parcul ofera un spatiu generos grupurilor care s-au readunat pentru a discuta o strategie viitoare. Mai mult de 80 de grupuri de lucru dezbat probleme legate de reforma electorala si alternative de politici bancare.

"Trebuie sa ne recunoastem propra forta", a spus Nysheva-Starr, in varsta de 35 de ani, care a indemnat oamenii sa bata ritmic din palme in semn de unitate si care este de parere ca ceea ce s-a pierdut prin evacuarea de marti dimineata s-a recastigat prin solidaritatea miscarii.

Politia a incercat sa zdrobeasca aceasta demonstratie impotriva inegalitatii economice care a durat doua luni. Desi protestatarilor li s-a permis sa revina in parc ei nu mai pot campa cu corturile si sacii de dormit in zona dintre Wall Street si Ground Zero de la World Trade Center. Totusi, dupa "curatenie", cartile insirate in "libraria poporului" si-au reluat locul obisnuit, iar serviciile medicale si de alimentatie sunt si ele din nou prezente in parc.

Prezenta corturilor impiedica folosirea spatiului parcului pentru evenimente si incepusera sa se creeze disensiuni intre protestatarii din corturi si cei care ocupau parcul in timpul zilei fara a dormi acolo pe timp de noapte. Nu a fost niciodata vorba despre "Hai sa dormim aici, ci despre hai sa protestam". Acesta este de fapt mesajul real al miscarii Occupy Wall Street.

Venirea iernii inasprise si asa conditiile celor din corturi, iar disensiunile dintre protestatari nu ar fi facut decat sa se inrautateasca. Situatia s-ar fi deteriorat mult mai mult daca corturile ar fi continuat sa ramana, dar iata ca autoritatile nu au facut decat sa ajute miscarea ca prin aceasta evacuare, sa ajunga la si mai multa solidaritate si emulatie.

Multimea s-a organizat in mod ordonat discutand in cadrul unei adunari generale in timp ce o parte dintre protestatari au organizat un mars pasnic spre sediul politiei in semn de sprijin pentru cei care se mai afla inca in stare de arrest dupa evacuarea de marti. Acum, spatiul parcului este mult mai aerisit si a redevenit o agora a ideilor unde oamenii se pot intalni si pot schimba pareri.

Prin aceasta evacuare, autoritatile le-au facut activistilor nu numai o mare favoare, contribuind la reconfigurarea si coeziunea miscarii, ci si o uriasa publicitate internationala.

Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
#Occupy Wall Street, #evacuarea parcului Zucotti, #revitalizarea miscarii, #mars spre sediul politiei , #America