Raul Castro s-a declarat pregatit sa discute orice problema cu Statele Unite

Duminica, 21 Decembrie 2014, ora 09:26
2420 citiri
Raul Castro s-a declarat pregatit sa discute orice problema cu Statele Unite
Foto: tvmix.com

Presedintele cubanez Raul Castro a salutat sambata normalizarea relatiilor dintre Cuba si Statele Unite, care, potrivit lui, inlatura un "obstacol" vechi de o jumatate de secol, si s-a declarat pregatit sa discute orice problema in cadrul dialogului cu Washington.

Miercuri, presedintele american Barack Obama si omologul sau cubanez Raul Castro au anuntat normalizarea relatiilor dintre Washington si regimul comunist de la Havana, dupa peste 50 de ani de tensiuni diplomatice.

Moment istoric: SUA si Cuba reiau relatiile diplomatice

"Poporul cubanez saluta aceasta decizie justa a presedintelui Statelor Unite Barack Obama, care confirma ridicarea unui obstacol in relatiile dintre tarile noastre" si marcheaza "deschiderea unui nou capitol", a afirmat Raul Castro intr-un discurs sustinut in mod traditional la inchiderea sesiunii parlamentare semestriale.

Primele intrevederi oficiale intre reprezentanti ai Cubei si Statelor Unite sunt prevazute in ianuarie, cu scopul de a fixa o agenda pentru restabilirea relatiilor diplomatice, dupa 18 luni de negocieri desfasurate in secret.

"Vom reitera dispozitia noastra pentru un dialog respectuos si reciproc asupra divergentelor" dintre Havana si Washington, a declarat presedintele cubanez.

"Acceptam sa vorbim pe orice tema", a adaugat el, afirmandu-si totodata vointa de a ramane ferm in problemele de suveranitate.

Incep si disensiunile

"Vom veghea la respectarea independentei noastre nationale si autodeterminarii", a avertizat Raul Castro, citandu-l pe fratele sau Fidel, caruia i-a succedat la putere in 2006.

Reprezentanti ai diasporei si-au exprimat regretul, miercuri, ca Washingtonul nu a asteptat "un gest al Havanei in problema drepturile omului" pentru a anunta aceasta apropiere.

Presedintele american a subliniat ca "impartaseste preocuparile opozantilor si militantilor pentru drepturile omului legate de faptul" ca regimul de la Havana este in continuare "represiv".

"Cuba se va schimba, este inevitabil", dar "nu prevad schimbari peste noapte", a declarat Obama, vineri, in cursul unei conferinte de presa sustinute in mod traditional la sfarsit de an de la Casa Alba.

Obama saluta reluarea relatiilor cu Havana: Nu ne ajuta sa impingem Cuba catre colaps

"Asa cum noi nu am propus niciodata ca Statele Unite sa-si schimbe sistemul politic, cerem respect fata de al nostru", a raspuns sambata presedintele cubanez.

"Intre Guvernele Statelor Unite si Cubei exista divergente profunde care includ, intre altele, conceptii diferite legate de exercitarea suveranitatii nationale, democratie, modele politice si relatii internationale", a subliniat Raul Castro.

Republicanii se opun anularii embargoului

La fel ca in cursul alocutiunii de miercuri, Raul Castro a reamintit sambata ca cea mai importanta problema care trebuie solutionata de Washington si Havana este "eliminarea embargoului economic, comercial si financiar" impus de Statele Unite insulei comuniste.

Promisa de Barack Obama, dezbaterea pe tema anularii embargoului impus in 1962 de presedintele John Kennedy pare a fi delicata, Congresul american opunandu-se acestui demers. Republicanii, care vor controla din ianuarie cele doua camere ale Congresului, au avertizat deja ca se opun anularii embargoului american care vizeaza Cuba.

"Acest Congres nu va suspenda embargoul", a dat asigurari miercuri Marco Rubio, senator de Florida, in timp ce Barack Obama s-a angajat vineri sa-si "exercite toata influenta" pe langa Congres.

Congresul american, divizat: Reluarea relatiilor dintre SUA si Cuba, marul discordiei

"Nu putem elimina embargoul in mod unilateral. Este specificat in lege. Se va parcurge un intreg proces in cursul caruia Congresul va digera aceasta. Exista sustinatori bipartizani noii abordari, dar si detractori de ambele parti", a apreciat Obama.

La randul sau, Raul Castro a declarat ca are incredere in Barack Obama ca isi va "folosi cu determinare prerogativele de presedintele cu scopul de a modifica in mod substantial aplicarea embargoului in aspectele pentru care aprobarea Congresului nu este necesara".

De asemenea, el i-a cerut omologului sau american sa "revina asupra includerii in mod nejustificat a Cubei pe lista tarilor care sustin terorismul international".

Sesiunea de sambata a Parlamentului de la Havana s-a desfasurat in prezenta a trei agenti cubanezi eliberati de Washington in cadrul unui schimb de prizonieri efectuat odata cu anuntarea normalizarii relatiilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Raul Castro emargo America, #relatii diplomatice SUA Cuba, #drepturile omului Cuba , #America