Renate, rusii si americanii

Autor: Petrisor Peiu - analist
Luni, 10 Septembrie 2018, ora 21:07
17677 citiri

De peste 11 ani, Renate Weber este europarlamentar, platit lunar de catre Europa cu 6.611,42 euro sa isi reprezinte acolo electoratul (alegatorii romani au trimis-o acolo pe Weber de pe listele Partidului National Liberal).

Europarlamentarul din Botosani se presupune a fi o buna cunoscatoare a relatiilor internationale, fiind, intre 2009 si 2014, membru supleant in Comisia de Afaceri Externe (AFET), apoi vicepresedinte al Delegatiei la Comisia parlamentara mixta UE-Chile, membru in Delegatia la Adunarea Parlamentara Euro-Latinoamericana si membru supleant in doua delegatii esentiale relatiilor globale: Delegatia pentru relatiile cu Israel si Delegatia pentru relatiile cu Statele Unite ale Americii.

Ei bine, dupa ce ai incasat aproape un milion de euro numai din salarii si te-ai pretins implicat in domenii sensibile ale vietii politice internationale, se presupune ca ai cat de cat habar macar de contextul international in care se afla tara ta sau ca macar stii despre ce vorbesti.

Dar nu, Renate Weber tine sa contrazica asteptarile noastre realiste de la ea si se arunca cu entuziasm intr-un discurs cel putin nepotrivit pentru cineva care a beneficiat de atata expunere la un subiect atat de simplu si de clar.

Daca, dupa 11 ani de Parlament European, ai inca indoieli sau nelamuriri asupra principiilor pe care se fundamenteaza existenta noastra politica contemporana, inseamna fie ca ai trait degeaba ultimul deceniu, fie ca nu te simti deloc parte a tarii care te-a trimis in Parlamentul European.

Intr-o singura fraza, rostogolita imediat pe toate canalele, Renate Weber contrazice intreaga paradigma a existentei Romaniei trans-atlantice:

"Cu Statele Unite e o alta poveste. Stiu ca e partenerul nostru strategic...dar nu prea inteleg ce anume inseamna asta. Sa dam bani in nestire pentru industria de armament americana? Sincer, nu cred ca aveam nevoie de asta. Inteleg ca ne apara de rusi. Dar mi se pare ca asta se intampla pentru ca noi i-am starnit pe rusi cu instalarea scutului. Apropos, totusi...e defensiv sau cum?

Sunt convinsa ca Rusia are un interes major sa destabilizeze Uniunea Europeana, inclusiv destabilizand state membre, in diferite feluri, iar noi suntem o buna tinta, dar intrebarea mea e cum ne-au ajutat pana acum americanii sa contracaram actiunile rusilor? Cum ne-au ajutat sa nu mai fim vulnerabili la manipularile lor? Cumva cumparand armament? Asa pare". (sursa aici).

Ce ne spune, asadar, proaspata colega de partid a lui Teodor Melescanu:

1. Ca nu crede ca e bine sa cumparam armament modern (deci, fatalmente, scump si american!), cu care nu am face decat sa sprijinim industria de peste ocean;

2. Ca americanii nu ne apara de rusii care ne considera o "tinta buna", ci dimpotriva noi i-am intaratat pe rusi, invitand scutul antiracheta la noi in tara;

3. Ca, de fapt, Putin are si el dreptate cu scutul ala de la Deveselu, care nu e clar daca e defensiv sau ofensiv.

Stranii la proaspata achizitie taricenista sunt, in primul rand, ignorarea totala a colegului de partid din fruntea Ministerului de Externe, coleg care molfaie prioritatea cu "parteneriatul strategic" mai des decat trabucurile de fite, precum si pozitionarea, cel putin dubitativa, fata de eroarea ministrului Apararii referitoare la rachetele de la Deveselu.

Invocarea dubiilor fata de parteneriatul strategic romano-american si a celor legate de caracterul defensiv al instalatiei militare de la Deveselu o asaza pe Weber pe linia pe care se situeaza Kremlinul.

Si aceasta situare este o alegere constienta a lui Weber, pentru ca o fraza mai tarziu adauga agresiv: "Noi parem, sau chiar suntem, incremeniti intr-un proiect de acum cateva decenii. Subiectul Rusia e utilizat intr-o logica stramba: critici SUA, esti cu rusii. Ceea ce e o stupizenie totala".

Sa revedem, totusi, principiile importante de la care pleaca constructia geo-politica pe care si-a asumat-o Romania:

1. Fundamentul politicii noastre externe si garantia existentei statului roman se bazeaza pe alianta, numita cuprinzator "parteneriat strategic", cu SUA, singura putere din lume care ne poate apara in cazul unei agresiuni militare rusesti, agresiune care ni s-a mai intamplat, de altfel, in istorie;

2. Intai a fost amenintarea ruseasca asupra Romaniei, ruperea Basarabiei si a Bucovinei de Nord din trupul tarii si abia apoi a venit, ca o reactie fireasca, cautarea sprijinului american;

3. Descurajarea unei eventuale agresiuni se bazeaza, in egala masura, pe garantia de securitate NATO si pe capacitatea militara proprie; o forta de reactie nationala moderna, capabila sa se opuna unui agresor puternic, se constituie numai din armament modern, din avioane multi-rol, rachete si nave de generatie contemporana;

4. Proiectul in care suntem "incremeniti" nu dateaza de decenii, ci de peste 200 de ani, de cand Imperiul Rus a ocupat jumatate din teritoriul Moldovei romanesti, ajungand vecin cu Botosaniul natal al europarlamentarului Weber.

Negarea acestor principii de catre cineva care este integrat in elita politica a tarii, inca din 2005 (cand era consilier prezidential in Administratia Basescu), este o noutate socanta. Totusi, Renate Weber are acces de 14 ani la informatii suficient de multe si clare, care ar fi trebuit sa ii clarifice notiunile de baza ale politicii noastre externe.

In plus, Weber nu este vreun produs modernist al epocii inflatiei de doctori; Weber a facut, la timpul potrivit si cinstit, o facultate excelenta (Facultatea de Drept), pe vremea cand putini razbateau un examen cu 17 concurenti/loc. Nu o putem defel banui pe Renate Weber de putinatatea intelegerii, asadar.

Si, atunci, ce poate sa conduca un astfel de personaj la asemenea monstruozitati, care nu fac decat sa alimenteze propaganda moscovita?

Nu este, de altfel, o noutate in lumea occidentala ca politicieni platiti regeste de statele lor sa vitupereze impotriva intereselor nationale. Ne aducem aminte, cu neplacere, de pozitiile parlamentarilor comunisti sau socialisti din Vest care, cu putine exceptii si timp de patru decenii, sustineau fara rusine tezele Moscovei. Din Franta si Spania pana in Grecia sau Germania, cohorte de ministri, parlamentari sau lideri de partid isi acuzau propriile tari de incalcarea drepturilor omului, de provocarea si intretinerea spiralei inarmarilor sau chiar de agresiune impotriva sarmanelor popoare oprimate sub jugul capitalist.

Anti-americanismul este o moda inca de prin anii '70 la partidele de stanga din Europa de Vest, iar acum noua boala a acestora a devenit anti-israelismul violent.

Asa precum stangistii occidentali ai anilor 70-80-90 injurau cu sarg capitalismul si pe unchiul Sam, beneficiind din plin de salarii grase si de confortul prosperitatii induse de "nedreapta oranduire", aparati de sute de mii de soldati americani si de mii de rachete si avioane americane, asa si proaspata revelatie ALDE se trezeste aruncand cu pietre in singurul lucru temeinic facut de Romania pana acum: parteneriatul militar cu americanii.

Hranita consistent cu banii unei Uniuni Europene pazita in continuare de aceleasi rachete si avioane americane, Renate Weber loveste exact temelia pe care se sprijina inclusiv bunastarea excesiva a domniei sale.

A te pronunta public impotriva dotarii armatei romane cu armament de ultima generatie sau impotriva prezentei militare americane pe teritoriul national este o pozitie grava, pana acum neafisata de niciun personaj atat de bine incastrat in mecanismul puterii.

Sa nu fi aflat Weber de incalcarile zilnice ale spatiului nostru aerian de catre avioanele de lupta rusesti, sa nu fi aflat Weber de nenumaratele atacuri cibernetice rusesti de care se plangea chiar ministrul Apararii, sa nu fi aflat Weber despre masarea in Marea Neagra a unei uriase puteri de foc a flotei rusesti?

Chiar sa nu inteleaga colega de partid a lui Tariceanu si Melescanu ce putere formidabila este Federatia Rusa si faptul ca aceasta este o amenintare continua la adresa Romaniei inca din 1812, de cand a trecut institutional Nistrul?

Dar prin desele plimbari pe care le face prin exotica America Latina, din Bolivia pana in Chile, nu o fi inteles macar ca toate aceste state ar fi fost niste Venezuele mai mici si mai ghinioniste fara prezenta americana?

Oare daca Renate Weber s-ar fi nascut la Paris sau Berlin, nu la Botosani, ne-ar fi explicat prin 1988 ce fericiti suntem cu ratia la zahar si ulei (alimente nesanatoase), ce bine ne este ca ne lipseste "anatomia alienarii in societatea de consum" sau ce linistiti suntem ca suntem inconjurati de tarile fratesti din Tratatul de la Varsovia?

Este bine si sanatos sa sanctionam orice derapaj de la principiile fundamentale pe care ne bazam existenta de astazi, iar taberele trebuie foarte bine delimitate.

Romanii ar trebui sa stie foarte clar ce sustin unii sau altii dintre politicienii pe care ii platesc, iar gestul fara precedent al lui Weber trebuie condamnat explicit de catre cei care (inca) se mai folosesc de "parteneriatul strategic" pentru a ne cere votul si accesul la o viata extrem de tihnita (pentru a fi blanzi).

Calin Popescu Tariceanu, proaspat asociat cu Weber, ar trebui sa clarifice neintarziat valorile in care crede europarlamentarul sau, daca isi propune o candidatura "pe bune" la presedintia Romaniei.

Caci cu ce este mai grav gestul mizerabil al lui Valcov de a publica un document medical personal decat gestul asumat al lui Weber de a torpila inzestrarea armatei sau de a pune la indoiala caracterul defensiv al instalatiei de la Deveselu?

Petrisor Gabriel Peiu este doctor al Universitatii Politehnica din Bucuresti (1996), a fost consilier al premierului Radu Vasile (1998-1999) si al premierului Adrian Nastase (2001-2002), subsecretar de stat pentru politici economice (2002-2003) si vicepresedinte al Agentiei pentru Investitii Straine (2003-2004). Este coordonator al Departamentului de Analize Economice al Fundatiei Universitare a Marii Negre (FUMN).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Renate Weber parteneriat SUA, #Weber Rusia scut Deveselu , #America