Retrospectiva anului 2012 - Alegerile prezidentiale in SUA, cel mai mare spectacol din lume

Autor: Ana Ilie
Vineri, 28 Decembrie 2012, ora 14:17
2199 citiri
Retrospectiva anului 2012 - Alegerile prezidentiale in SUA, cel mai mare spectacol din lume

Statele Unite ale Americii si-au ales, in 2012, presedintele. In cursa s-au inclestat doi "grei" ai politicii americane, presedintele Barack Obama, democrat, si Mitt Romney, fost guvernator, republican.

Cele cateva luni de campanie au costat nici mai mult nici mai putin de 6 miliarde de dolari, bani cheltuiti cu generozitate, de ambele parti, pe campanii la Tv, online (mai putin) si alte achizitii mai putin vizibile.

Inca de la inceputul campaniei, dupa ce ambii candidati au fost nominalizati de partidele lor pentru cursa la Casa Alba, a devenit limpede pentru toata lumea ca alegerile din 2012 vor fi un referendum pe marginea performantei din primul mandat al presedintelui Barack Obama.

Cei care au urmarit cursa pentru prezidentiale au remarcat cu surpriza ca republicanul Mitt Romney a avut, pe tot parcursul campaniei, un procent ridicat in sondaje, de multe ori nerealist de mare comparativ cu carisma si performantele sale. Observatorii cred ca aceasta a fost de fapt o reactie a electoratului, maniat de candidatul democrat, care in patru ani de zile la Casa Alba nu a reusit sa revigoreze rapid economia.

Alegeri in SUA: Cum functioneaza masinaria de campanie pentru Obama - Corespondenta din SUA

Cu toate ca electoratul american a recunoscut ca in 2012 s-a desfasurat cea mai murdara campanie din ultimii ani, loviturile suferite de ambii candidati nu au fost de natura sa le spulbere definitiv sansele la Casa Alba, asa ca, pana in ultima clipa, a fost imposibil de prezis cine va castiga.

Alegeri in SUA: In Chicago se voteaza masiv pentru Obama - Corespondenta din SUA

Pe de o parte, Mitt Romney si-a dat singur autogol, lasandu-se inregistrat in timp ce le spunea unor donatori bogati ca 47% dintre americani, votantii lui Obama, sunt lenesi care asteapta ajutor de la stat. De cealalta parte, Barack Obama a dezamagit prin prestatia slaba la prima dezbatere televizata cu rivalul sau si prin incapatanarea economiei de a nu creste durabil.

Alegeri in SUA: Republicanii din Ohio: Alegerile sunt foarte volatile aici - Corespondenta din SUA

In fine, ambii au fost luati prin surprindere, in ultimele zile ale campaniei, de uraganul Sandy, ale caror ravagii au fost extensive si au pus la incercare capacitatea administratiei Obama de a gestiona un dezastru natural mai mare decat cel provocat de uraganul Katrina.

Alegeri in SUA: Democratii din Ohio: Conducem o operatiune foarte agresiva - Corespondenta din SUA

Noaptea alegerilor a fost culminarea catorva luni de campanie inversunata de ambele parti. Minutele s-au scurs cu incetinitorul in ambele partide, pe masura ce voturile mai ales in statele-cheie au fost numarate. Intrucat se calculase ca diferenta va fi facuta de cateva zeci de mii, poate sute de mii de voturi, nici Romney nici Obama n-a dorit sa iasa prea devreme in public, de teama ca bucuria victoriei va fi rapid intunecata.

Alegeri in SUA: Cum a petrecut Obama noaptea alegerilor - Corespondenta din SUA

La McCormick Place, un vast complex de conferinte, mii de persoane au petrecut noaptea alegerilor alaturi de presedintele Barack Obama, asteptand infrigurati rezultatele scrutinului. S-au incalzit scandand "Four More Years" (inca patru ani, sloganul lui Obama), au dansat si s-au bucurat sincer, agitand mii de stegulete.

Cand, in final, victoria lui Obama a fost anuntata pe un urias ecran, care transmitea numaratoarea CNN, bucuria lor a atins paroxismul. Sutele de jurnalisti internationali, prezenti la uriasul eveniment, s-au bucurat alaturi de ei.

Alegeri in SUA: Obama, apel la colaborare si speranta pentru viitor - Corespondenta din SUA

Intr-un final, dupa miezul noptii, dupa discursul invinsului Romney, sala a inceput sa vibreze: pe scena s-a ivit familia Obama. Multimea nu s-a oprit minute bune din scandat "Four More Years". Cand a inceput sa vorbeasca idolul lor insa, miile de glasuri au amutit.

Linistea multimii pana a fost intrerupta doar de aplauze prelungi la frazele cheie ale discursului: unitatea, maretia Americii, puterea poporului, provocarile depasite, viitorul stralucitor. Dupa un discurs neasteptat de scurt, dar simtit, Familia Obama s-a retras si, o data cu ea, puhoiul de oameni. Intr-un sfert de ora, ceea ce fusese o mare de stegulete ajunsese o incapere cenusie si goala, incredibil de linistita. Oamenii s-au dus acasa incredintati ca favoritul lor ii va servi inca patru ani.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#alegeri prezidnetiale SUA, #Barack Obama presedinte SUA , #America