Revolta in America: Confruntari intre politie si manifestanti

Autor: Ana Ilie
Marti, 25 Noiembrie 2014, ora 13:01
10188 citiri
Revolta in America: Confruntari intre politie si manifestanti
Foto: Twitter/Nate Drug

America a fost zguduita de ample proteste de strada, devenite pe alocuri violente, dupa ce un juriu a decis sa nu puna sub acuzare un politist care a impuscat mortal, in luna august, un adolescent de culoare.

Oamenii sunt revoltati de ceea ce considera a fi discriminarea politiei fata de persoanele de culoare. Protestele, initial localizate in Ferguson, statul Missouri, unde a fost ucis Michael Brown, s-au raspandit si in orasele importante ale tarii, New York, Chicago, Seattle si Los Angeles.

In Missouri, protestele de strada au generat valuri de violente in cursul noptii de luni. Un politist a fost impuscat si au fost suplimentate efectivele de interventie, in asteptarea unor manifestari ample.

Ziare.com v-a prezentat evolutia revoltelor din America:

12:15 - Guvernatorul de Missouri, Jay Nixon, a solicitat, marti, mai multi membri ai Garzii Nationale care sa descinda in Ferguson, pe fondul amplelor revolte din oras.

12:09 - Pompierii din Ferguson au anuntat ca au intervenit la cel putin 24 de incendii in cursul noptii.

11:43 - Politia din Ferguson a expus obiectele cu care a fost atacata luni noaptea: caramizi si arme de foc. "O noate dezamagitoare", scriu politistii pe contul lor de Twitter.

11:25 - In centrul Washingtonului, o multime de protestatari striga "Mainile sus, nu trageti!".

11:05 - Politia din Los Angeles a deschis focul cu gloante neletale pe bulevardul Pico, pentru a dispersa protestatarii.

10:53 - In centrul orasului Seattle, pe 5th Avenue, aproximativ 50 de manifestanti canta "We Shall Overcome".

Foto: Twitter/Nicholas Reed

10:36 - Jon Belmar, reprezentantul politiei din St. Louis County, a anuntat ca au fost facute 29 de arestari in Ferguson. Un batran a fost scos din masina proprie cu forta si apoi calcat de hoti, povesteste acesta. "Nu am vazut proteste pasnice acol... din nefericire situatia a scapat de sub control", a spus acesta.

10:23 - In Times Square, un protestatar a fost arestat dupa ce a aruncat un lichid similar sangelui pe chipul comisarului Bill Bratton, de la politia newyorkeza. Au fost facute si alte arestari si cativa politisti au suferit rani minore.

10:15 - La New York, protestatarii au blocat trei poduri: Triboro, Manhattan si Brooklyn. Oamenii au strigat "Ale cui sunt strazile? Ale noastre" si "Tu spui sa ne dam inapoi, noi spunem sa luptam!". La ora 1:30, marti dimineata, autoritatile newyorkeze au inchis cele trei poduri.

10:07 - Seful politiei din St. Louis County, Jon Belmar, a anuntat, in cursul unei scurte conferinte de presa, tinuta marti dimineata, ca 12 imobile din localitate au fost incendiate si multe dintre acestea au fost distruse complet. De asemenea, doua masini de patrulare ale politiei au fost arse.

Foto: Twitter/GeforeX

10:01 - Politia din Ferguson a anuntat ca s-au tras aproximativ 150 de focuri de arma in cursul manifestatiilor. Niciunul nu a fost tras de politisti.

09:45 - In Oakland, protestatarii au blocat autostrada I-5 NB. Oamenii marsaluiesc cu mainile ridicate, in semn de solidaritate cu Michael Brown. In centrul orasului au loc vandalizari de magazine si incendii.

Foto: Twitter/Bipartisan Report

09:42 - Politia din Ferguson a admis ca a utilizat gaze lacrimogene impotriva protestatarilor, desi initial a negat aceste rapoarte. Martorii relateaza ca toti politistii poarta masca de gaze.

09:30 - In Ferguson se aud, intermitent, focuri de arma.

09:20 - Pe strazile din Ferguson s-a dezlantuit haosul. Tot mai multe incendii cuprind strazile. Oamenii vandalizeaza si jefuiesc, politia riposteaza cu gaze lacrimogene.

Revolta in America, dupa uciderea unui pusti de culoare: Obama face apel la calm (Foto & Video)

Multimi de persoane revoltate au umplut, luni, strazile oraselului Ferguson din Missouri, SUA, la cateva minute dupa ce un juriu a decis sa nu puna sub acuzare un politist care a impuscat mortal, in luna august, un adolescent de culoare, pe numele sau Michael Brown.

Juriul a luat aceasta decizie dupa ce a luat in considerare acuzatiile care i se aduc lui Darren Wilson, politistul care l-a impuscat pe Brown, in varsta de 18 ani, dupa o confruntare, la 9 august.

Familia lui Brown s-a declarat "profund dezamagita ca ucigasul copilului" sau nu a fost pus sub acuzare, dar a cerut oamenilor sa evite violentele, sa ramana pasnici si sa-si canalizeze mania pentru a obtine o decizie ca orice politist american sa poarte asupra sa o camera de luat vederi corporala.

Protestele au devenit atat de ample incat presedintele Barack Obama s-a vazut nevoit sa le ceara manifestantilor sa ramana pasnici si politistilor sa dea dovada de retinere.

"Suntem o natiune construita pe statul de drept si trebuie sa acceptam ca aceasta este decizia marelui juriu. Trebuie sa admitem ca situatia din Ferguson exprima provocarile mai ample pe care inca le infruntam ca natiune. Ramane un fapt ca in prea multe parti ale acestei tari exista o profunda neincredere intre politie si comunitatile de culoare", a aratat Obama.

Revolte in America soldate cu victime, dupa ce politistii au impuscat un barbat de culoare

Incidentul de la 9 august a inceput cu o altercatie intre doi barbati si un politist. Unul dintre barbati l-a impins pe politist in masina sa, a urmat o incaierare in masina pentru pistolul politistului, iar omul legii a tras un foc de arma. A iesit apoi din masina si a mai tras cateva gloante in Michael Brown.

Brown era neinarmat, dar nu se stie daca cealalta persoana care era alaturi de el nu avea o arma. Mama tanarului si-a exprimat nedumerirea ca politistul nu a folosit un dispozitiv neletal pentru a-l potoli.

Tanar de culoare ucis de politie in SUA: Ce zice Obama, in timp ce revoltele continua

Dupa moartea tanarului Brown, comunitatea din Ferguson a iesit pe strazi mai multe zile pentru a protesta fata de felul in care politia se raporteaza la tinerii de culoare. In cursul manifestatiilor, care au avut si accente violente, alte cateva persoane au fost impuscate de politie.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#America revolta politist impuscat negru, #America revolte proces negru ucis , #America