Rusia cearta SUA: O razbunare "primitiva"

Autor: Ana Ilie
Joi, 17 Iulie 2014, ora 11:21
4275 citiri
Rusia cearta SUA: O razbunare "primitiva"

Ministerul rus al Afacerilor Externe a criticat, joi, noile sanctiuni impuse de SUA Moscovei. In opinia MAE rus, este vorba despre "o incercare primitiva de razbunare pentru faptul ca evolutiile din Ucraina nu urmeaza scenariul Washingtonului".

Washingtonul, care acuza Moscova ca alimenteaza violentele separatiste din estul Ucrainei, a impus o noua runda de sanctiuni miercuri, scrie Reuters.

"Este binecunoscut ca sanctiunile sunt o sabie cu doua taisuri", arata MAE rus, intr-un comunicat in care mai anunta ca Rusia isi rezerva dreptul de a raspunde cu masuri de retaliere.

Presedintele american, Barack Obama, a impus, miercuri, cele mai dure sanctiuni de pana acum Rusiei. Sanctiunile lovesc centrul de putere al presedintelui rus Vladimir Putin, vizand companiile cele mai apropiate de liderul de la Kremlin.

SUA au impus penalitati celui mai mare producator de petrol din Rusia, Rosneft, celui de-al doilea producator de gaze naturale, Novatek, si celei de-a treia banca rusa, Gazprombank. Washingtonul a tintit astfel direct aliatii lui Putin, din care multi s-au imbogatit in timpul mandatelor sale.

Sanctiuni sunt impuse si bancii Vnesheconombank, VEB, detinuta de stat, care actioneaza ca agent de plata al Guvernului, si unui numar de opt firme de armament, inclusiv producatorul armei de asalt Kalasnikov.

Sanctiunile nu ingheata activele acestor companii si nici nu impiedica firmele americane sa faca afaceri cu acestea. Chiar si asa, pietele financiare au resimtit lovitura si rubla s-a devalorizat. Actiunile Rosneft si Novatek au scazut cu 5%.

Presedintele rus, Vladimir Putin, a avertizat ca sanctiunile vor aduce relatiile ruso-americane "intr-o fundatura".

Liderii UE impun noi sanctiuni dure Rusiei

Tot miercuri, liderii Uniunii Europene au fost de acord sa impuna noi sanctiuni dure Rusiei, din cauza actiunilor acestei tari in Ucraina. Liderii Uniunii au solicitat Bancii Europene de Investitii sa nu mai semneze noi acorduri de finantare cu Moscova.

Este pentru prima data cand liderii europeni isi exprima dorinta de a pedepsi companiile ruse "care sustin material sau financiar actiunile ce submineaza sau ameninta suveranitatea, integritatea teritoriala si independenta Ucrainei" si au ordonat ministerelor lor de Externe sa intocmeasca liste de persoane sau entitati pana la sfarsitul lui iulie.

O alta decizie ii poate afecta pe oligarhii din cercul de la Kremlin: ministrii de Externe din UE trebuie sa ia in considerare vizarea persoanelor sau companiilor "care ofera activ sprijin material sau financiar factorilor decizionali din Rusia responsabili de anexarea Crimeii sau destabilizarea estului Ucrainei".

SUA se leapada de UE si vor sa impuna sanctiuni mai dure Rusiei

Pana in prezent, UE a vizat 72 de persoane din Ucraina si Rusia cu decizii de inghetare a conturilor si interdictii de calatorie. Si doua companii cu baza in Crimeea au fost vizate.

Escaladarea sanctiunilor indica exasperarea liderilor europeni si americani cu privire la faptul ca Rusia nu a dat curs cererilor formulate de ei la summitul din 27 iunie cu privire la actiunile specifice de incetare a revoltei armate pro-ruse din estul Ucrainei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit o sumă record de aproape 3,2 miliarde de lei, echivalentul a 643 milioane de euro, în titluri de stat Fidelis, săptămâna trecută. De asemenea, depozitele în lei ale...
#SUA sanctiuni Rusia, #SUA sanctiuni apropiati Putin , #America