Ziare.com

Scandal de spionaj intre SUA si Rusia: exporturi ilegale de componente electronice

de Madalina Mitan
Joi, 04 Octombrie 2012, ora 17:20

   

Scandal de spionaj intre SUA si Rusia: exporturi ilegale de componente electronice
Agentii serviciilor secrete rusesti nu sunt implicati in reteaua de exporturi ilegale de componente electronice, a declarat, joi, adjunctul ministrului de Externe din Rusia, Serghei Ryabkov.

Departamentul Justitiei din SUA a anuntat, miercuri, ca a descoperit si desfiintat o retea elaborata care cumpara ilegal componente electronice semiconductoare de ordinul micronilor, pentru agentiile de spionaj din Rusia, relateaza Reuters.

Procuratura din Brooklyn a pus sub acuzare miercuri 11 presupusi spioni rusi, suspectati de export ilegal de tehnologie militara catre Rusia, potrivit site-ului FBI. Anuntul de miercuri ar putea fi inceputul unui nou scandal de spionaj intre Statele Unite si Rusia.

Povestea retelei de traficanti

Unul dintre rusii arestati este omul de afaceri Aleksandr Fiscenko (46 de ani), proprietarul si directorul executiv al unor companii americane si ruse implicate in aceasta afacere, relateaza CBS.

Acesta este originar din Rusia si detine din 2003 cetatenia americana. Trei persoane din aceasta retea nu au putut fi arestate pentru ca la ora actuala se afla pe teritoriul Federatiei Ruse.

In 1998, Fiscenko, care traia de ceva vreme in Statele Unite, a infiintat compania Arc Electronics Inc., cu sediul in Texas, specializata in exportul de tehnologii si componente din domeniul microelectronicii in Rusia. Din 2002 si pana in prezent, valoarea totala a marfurilor exportate s-a ridicat la aproximativ 50 de milioane de dolari.

Pe langa Arc Electronics Inc., Fiscenko mai detine firma Apex System, cu sediul la Moscova, certificata ca furnizor de echipamente militare pentru guvernul rus. Din octombrie 2008 si pana la ora actuala, conform datelor anchetei FBI, Fiscenko si asistentii sai au livrat prin intermediul celor doua companii in Rusia "tehnologii avansate din domeniul microeletronicii" evitand licentele necesare in SUA.

Potrivit Reuters, furnizorilor sai americani, Fiscenko le spunea ca se ocupa de fabricarea diferitelor articole de natura civila.

Furnizori pentru armata rusa

Pe site-ul Arc Electronics Inc. se mentioneaza ca societatea se ocupa de producerea semafoarelor si a unor echipamente de iluminat si de securitate in trafic. In realitate, aceasta firma nu producea nimic, ci se ocupa doar de export.

Printre componentele de electronica, presupusii spioni rusi au furnizat serviciilor de informatii de la Moscova microprocesoare, microcontrolere, cip-uri SRAM (un tip de memorie semiconductoare). Astfel de componente sunt folosite de armata, inclusiv la sistemele radar, precum si la sistemele de directionare a rachetelor.

Rusia nu produce pe teritoriul sau o mare parte din componentele furnizate de Fiscenko si asociatii sau, mentioneaza FBI. De altfel, materialele anchetei contin concluzii ale unor experti, potrivit carora rachetele antinavale rusesti si avioanele de vanatoare MiG-35 au incorporate cip-uri si microprocesoare similare sau identice cu cele dezvoltate de SUA.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2401 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
9 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Vrăjeli !

Orice component electronic folosit de către armata americană este sub lupa unor comisii speciale din "servicii",și trimit informația la Congres. Dacă din anii 96 ....rusu cumpără și exportă astfel de produse.....inseamnă că SA VOIT ! Vrăjeala cu spionaju e cusut cu ață albă.Și incă ceva.....MIG-urile rusești nu puteau fi demontate de americani pentru a constata proveniența cipurilor.Secretu la ruși e bine păzit.Deci...o nouă campanie de presă pentru a se băga bățu prin gard. In USA sunt zeci de mii de ruși rămași după destructurarea KGB-ului in 90. Capacitatea lor de informații a fost folosită in comerț,import-exportu de HI-TECH se face incă din 90.

 

Numai telecomenzile de la valiza rosie sa nu le schimbe...

ca dupa aia ne hranim din vinat in urmatoarele 300 de ani. Cu arcul si sageata, cum spunea Einstein.

Moldoveanu

MiG-29 si Su-27 sint antichitati?

"MIG-urile rusești nu puteau fi demontate de americani"

Esti sigur ?
Americanii au facut rost de la MiG-15 la MiG-29 din diverse surse pentru a le evalua

http://richard-seaman.com/Aircraft/Museums/ThreatTrainingFacility/Aircraft/index.html

http://en.wikipedia.org/wiki/4477th_Test_and_Evaluation_Squadron

Corect !

Dar astea sunt antichități pe care rușii le-au dat bașca pe la arabi,indieni,coreeni ..etc. Dar cit timp au fost operaționale in fosta URSS.....amerlocii spionau dar nu primeau decit ...povești. Așa și cu torpila rusească care are o viteză sub apă de peste 500 km /h. Aia numită Șkval ! Rușii le-au dat lecții de inginerie in aviație.

Decat sa-i irite pe americani,

mai bine rusii cumparau contrafaceri identice din China, la un sfert de pret.

 

Perfect, dar...

Da, dar alea sunt de unica folosinta !!!

Ca prezervativele? Te folosesti odata nu de 2 ori.

Bravo. corect.

Mai doctore, ideea ta nu este rea! Samsung, sau China le pot

oferi copii de caltate su efecte pirotechnice de toata frumusetea! Bune salutari!


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor