Scandal de spionaj intre SUA si Rusia: exporturi ilegale de componente electronice

Joi, 04 Octombrie 2012, ora 17:20
3038 citiri
Scandal de spionaj intre SUA si Rusia: exporturi ilegale de componente electronice

Agentii serviciilor secrete rusesti nu sunt implicati in reteaua de exporturi ilegale de componente electronice, a declarat, joi, adjunctul ministrului de Externe din Rusia, Serghei Ryabkov.

Departamentul Justitiei din SUA a anuntat, miercuri, ca a descoperit si desfiintat o retea elaborata care cumpara ilegal componente electronice semiconductoare de ordinul micronilor, pentru agentiile de spionaj din Rusia, relateaza Reuters.

Procuratura din Brooklyn a pus sub acuzare miercuri 11 presupusi spioni rusi, suspectati de export ilegal de tehnologie militara catre Rusia, potrivit site-ului FBI. Anuntul de miercuri ar putea fi inceputul unui nou scandal de spionaj intre Statele Unite si Rusia.

Povestea retelei de traficanti

Unul dintre rusii arestati este omul de afaceri Aleksandr Fiscenko (46 de ani), proprietarul si directorul executiv al unor companii americane si ruse implicate in aceasta afacere, relateaza CBS.

Acesta este originar din Rusia si detine din 2003 cetatenia americana. Trei persoane din aceasta retea nu au putut fi arestate pentru ca la ora actuala se afla pe teritoriul Federatiei Ruse.

In 1998, Fiscenko, care traia de ceva vreme in Statele Unite, a infiintat compania Arc Electronics Inc., cu sediul in Texas, specializata in exportul de tehnologii si componente din domeniul microelectronicii in Rusia. Din 2002 si pana in prezent, valoarea totala a marfurilor exportate s-a ridicat la aproximativ 50 de milioane de dolari.

Pe langa Arc Electronics Inc., Fiscenko mai detine firma Apex System, cu sediul la Moscova, certificata ca furnizor de echipamente militare pentru guvernul rus. Din octombrie 2008 si pana la ora actuala, conform datelor anchetei FBI, Fiscenko si asistentii sai au livrat prin intermediul celor doua companii in Rusia "tehnologii avansate din domeniul microeletronicii" evitand licentele necesare in SUA.

Potrivit Reuters, furnizorilor sai americani, Fiscenko le spunea ca se ocupa de fabricarea diferitelor articole de natura civila.

Furnizori pentru armata rusa

Pe site-ul Arc Electronics Inc. se mentioneaza ca societatea se ocupa de producerea semafoarelor si a unor echipamente de iluminat si de securitate in trafic. In realitate, aceasta firma nu producea nimic, ci se ocupa doar de export.

Printre componentele de electronica, presupusii spioni rusi au furnizat serviciilor de informatii de la Moscova microprocesoare, microcontrolere, cip-uri SRAM (un tip de memorie semiconductoare). Astfel de componente sunt folosite de armata, inclusiv la sistemele radar, precum si la sistemele de directionare a rachetelor.

Rusia nu produce pe teritoriul sau o mare parte din componentele furnizate de Fiscenko si asociatii sau, mentioneaza FBI. De altfel, materialele anchetei contin concluzii ale unor experti, potrivit carora rachetele antinavale rusesti si avioanele de vanatoare MiG-35 au incorporate cip-uri si microprocesoare similare sau identice cu cele dezvoltate de SUA.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#scandal spionaj Rusia America, #scandal spioni rusi, #spioni rusi componente electronice , #America