Seceta in SUA creste intr-un ritm fara precedent, sustine un expert

Vineri, 27 Iulie 2012, ora 12:38
2323 citiri
Seceta in SUA creste intr-un ritm fara precedent, sustine un expert
Foto: The New York Times

Seceta, care afecteaza doua treimi din SUA, se intensifica cu un ritm fara precedent, este declaratia unui expert de la Centrul american de Supraveghere a Secetei.

Centrul american a anuntat aproape triplarea zonelor afectate de o seceta extrema in cele noua state din Midwest, acolo unde se produc trei patrimi din productia americana de soia si porumb.

"Asistam la multe evenimente fara precedent, in special viteza cu care aceasta seceta evolueaza. Fara indoila exporturile vor fi afectate de aceasta seceta si vor fi mai putine produse in magazine. Aceasta seceta va persista si in urmatoarele luni si din pacate nu vom asista prea curand la o schimbare in bine", a declarat Brian Fuchs, citat de The Sun Daily.

Expertii sustin ca seceta ar putea duce la o noua criza alimentara, similara celei din 2008, cand scumpirea alimentelor a provocat revolte in Africa, Orientul Mijlociu si America Latina.

Seceta va afecta grav preturile in SUA

Departamentul Agriculturii din SUA a estimat ca va fi mai putin porumb in piata, din cauza scaderii dramatice a exporturilor americane. SUA este cel mai mare producator de porumb, dominand piata. De asemenea, porumbul este legat de multe alte alimente - hrana pentru vaci sau drept o componenta in alimentele procesate - ceea ce inseamna ca impactul asupra cresterii preturilor va fi insemnat.

Efectele secetei din SUA se vor vedea in cateva luni, iar severitatea acestora va fi determinata de un numar de factori de risc aditionali. De exemplu, din cauza secetei, tarile au fost nevoite sa intre in rezervele de alimente, iar, in SUA, rezervele sunt pe terminate, potrivit Sophiei Murphy, de la Institutul pentru Agricultura si Politici in Comert.

Tarile cel mai mult afectate sunt cele care traiesc doar din importuri, inclusiv Coreea de Sud, Japonia, Peru, Guatemala, El Salvador si Columbia. De asemenea, o mare parte din Africa de Est va fi foarte grav afectata.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#seceta SUA, #seceta preturi alimente SUA, #seceta scumpire mancare , #America