Seful serviciilor de informatii americane: SUA se tem de o revenire la un Razboi Rece cu Rusia

Marti, 09 Februarie 2016, ora 22:23
4763 citiri
Seful serviciilor de informatii americane: SUA se tem de o revenire la un Razboi Rece cu Rusia
Foto: Arhiva Hepta.ro

Coordonatorului serviciilor americane de informatii, James Clapper, considera posibila revenirea la o forma de "Razboi Rece" intre SUA si o Rusie hotarata sa isi apere statutul de mare putere mondiala.

"Multe dintre actiunile agresive" ale Rusiei din acest moment pentru a-si apara "statutul de mare putere mondiala" ar putea continua, iar "noi ne vom putea trezi intr-o spirala asemanatoare cu Razboiul Rece", a declarat el in cadrul Comisiei pentru forte armate din Senat, relateaza France Presse.

"Rusii sunt paranoici in privinta NATO. Sunt foarte preocupati" ca ar putea fi blocati in capacitatile lor de actiune, a declarat Clapper.

"Ei sunt foarte, foarte preocupati" in privinta apararii antiracheta occidentale si de cum poate submina aceasta arsenalul lor nuclear, piatra de temelie a statutului lor de mare putere mondiala, a explicat coordonatorului serviciilor americane de informatii.

Presedintele rus Vladimir Putin este "primul lider dupa Stalin care a extins teritoriul rus", a reamintit el, facand aluzie la anexarea Crimeii.

Iar interventia rusa in Siria este "prima folosire semnificativa dupa decenii" a unei forte expeditionare dincolo de fosta sfera sovietica, a spus el.

Moscova acuza Romania de "agitarea pana la isterie a mitului amenintarii ruse"

Rusia a dus de asemenea "razboiul de informatii la un nou nivel", "publicand informatii false sau inselatoare pentru a discredita Occidentul", sau pentru a face ca evenimentele care ii afecteaza imaginea sa devina "confuze", a adaugat el.

In raportul sau scris, Clapper a notat de asemenea ca Rusia isi dezvolta potentialul de atacuri cibernetice, cu dorinta in special "de a tinti infrastructura cheie" (retele de electricitate, de transport etc.).

De ce nu-si reduce Rusia arsenalul nuclear: Se teme de atacuri din spatiu

"Operatiunile cibernetice ale Rusiei vor cel mai probabil sa loveasca in interesele americane", a subliniat Clapper.

Rusia a dezvoltat de asemenea o racheta de croaziera, incalcand Tratatul Fortelor Nucleare Intermediare, a reamintit el.

Ce mai fac rusii in Marea Neagra: Cauta mine cu vasele de razboi

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#razboi rece SUA Rusia, #NATO Rusia , #America