Snowden rupe tacerea. A cerut azil in 19 tari

Autor: Ana Ilie
Marti, 02 Iulie 2013, ora 10:29
2230 citiri
Snowden rupe tacerea. A cerut azil in 19 tari

Edward J. Snowden, americanul fugar ce a dezvaluit activitatile de spionaj impotriva propriilor cetateni dar si impotriva aliatilor SUA, a rupt tacerea in care s-a cufundat de mai bine de o saptamana. Aflat de opt zile in zona de tranzit a aeroportului international din Moscova, Snowden a acuzat SUA ca l-a transformat intr-o "persoana fara stat".

Gruparea WikiLeaks, responsabila de mai multe dezvaluiri, printre care si telegramele diplomatilor americani, a emis un comunicat de presa in numele lui Snowden, in care acesta il acuza pe presedintele Barack Obama ca i-a revocat pasaportul, ca se opune cererilor sale de azil si ca l-a transformat intr-o "persoana fara stat", scrie New York Times.

Snowden mai acuza guvernul SUA ca incearca sa il intimideze si sa insele lumea cu privire la dezvaluirile privind vastul efort global al agentiilor americane de informatii.

Mai mult, spune Snowden, vicepresedintele Joseph Biden face presiuni asupra "liderilor natiunilor carora le-am cerut protectie pentru a-mi respinge cererea de azil". Biden i-a telefonat presedintelui ecuadorean, Rafael Correa, saptamana trecuta, cerandu-i sa nu-i acorde azil lui Snowden, a dezvaluit chiar Coreea sambata.

"Administratia Obama a adoptat strategia de a utiliza cetatenia ca arma. Desi nu sunt condamnat de nimic, mi-a revocat unilateral pasaportul, lasandu-ma o persoana fara stat. Fara niciun ordin jduecatoresc, administratia incearca acum sa ma impiedice sa-mi exercit un drept fundamental. Un drept care apartine tuturor. Dreptuld e a cere azil", spune Snowden in textul publicatspe site-ul Wikileaks.

Intr-o postare ulterioara, aparuta marti dimineata, se arata ca Sarah Harrison, consilierul grupului in problema Snowden, a "depus in persoana un numar de cereri de azil in numele lui Snowden", pentru 19 tari: Austria, Bolivia, Brazilia, China, Cuba, Elvetia, Finlanda, Franta, Germania, India, Italia, Irlanda, Olanda, Nicaragua, Norvegia, Polonia, Rusia, Spania si Venezuela.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Snowden cerere azil, #Snowden acuza guvern SUA , #America