Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Demonstratia americana de forta din Marea Neagra este o replica la miscarile Rusiei

Marti, 20 Februarie 2018, ora 12:24
7766 citiri
Demonstratia americana de forta din Marea Neagra este o replica la miscarile Rusiei
Foto: Facebook/U.S. Navy

Un oficial american sustine ca marina americana isi va intensifica prezenta in Marea Neagra pentru a contracara ofensiva tot mai crescuta a Rusiei in zona, mai ales dupa ce Federatia Rusa a anexat Crimeea in 2014.

Sambata, distrugatorul USS Carney a ajuns in Marea Neagra si s-a alaturat navei USS Ross pentru a "desfasura operatiuni de securitate maritima", informeaza CNN.

"Decizia noastra de a avea doua nave care opereaza simultan in Marea Neagra este proactiva, nu reactiva. Prezenta continua a Marinei SUA in Marea Neagra demonstreaza angajamentul nostru permanent pentru stabilitatea regionala si securitatea maritima a partenerilor nostri din Marea Neagra si apararea colectiva a aliatilor nostri din NATO", a declarat viceamiralul Christopher Grady, comandantul Flotei a VI-a.

Doi oficiali americani din domeniul apararii au declarat pentru CNN ca Rusia este foarte atenta la operatiunile militare americane din Marea Neagra, dupa ce in ultimii ani Federatia Rusa a adus in Crimeea un numar extrem de mare de trupe si de echipamente militare, inclusiv submarine. "Rusia nu este deosebit de transparenta in ceea ce face. Evident, asta ne obliga sa ii monitorizam prin alte mijloace", sustine un oficial militar american.

In urma cu doua zile, Ministerul rus al Apararii a anuntat ca fregata "Amiralul Essen" si doua nave de patrulare au intrat in Marea Neagra pentru o serie de exercitii militare.

Eugene Rumer, directorul programului pentru Rusia si Eurasia din cadrul Institutului Carnegie pentru Pace Internationala, sustine intr-un interviu pentru Bloomberg ca Vladimir Putin se va folosi de victoria declarata din Siria pentru a transmite NATO ca Rusia nu poate fi ignorata.

"Putin a vrut sa demonstreze ca a obtinut rezultate semnificative si ca a bifat o victorie in Siria. (...) A reusit sa schimbe cursul razboiului civil. A salvat regimul clientelar si a reusit sa faca din Rusia o prezenta majora in aceasta parte a lumii, cum nu s-a mai intamplat de ani de zile".

"Capacitatea Rusiei de a lansa actiuni in scopul destabilizarii trebuie sa fie in mintea liderilor din tarile baltice in permanenta", spune Rumer, in contextul unei analize asupra situatiei din Ucraina. Acesta avertizeaza "ca experienta ucraineana a sensibilizat aceste tari si, in general, Alianta Nord-Atlantica in legatura cu amenintarile, demonstrate prin armamentul rus, astfel ca sunt necesare vigilenta si masuri de aparare", a mai precizat Rumer, care a fost responsabil de Rusia in cadrul Consiliului National pentru Informatii din SUA.

La Conferinta de Securitate de la Munchen, Romania si-a exprimat ingrijorarile fata de situatia de securitate de la Marea Neagra care nu se imbunatateste si si-a fixat ca obiectiv impunerea temei pe agenda summit-ului NATO din iulie.

"Situatia de securitate de la Marea Neagra nu pare sub nicio forma a se imbunatati. S-a discutat mult despre pozitia Rusiei si despre faptul ca, dupa anexarea ilegala a Crimeii de catre Federatia Rusa, in 2014, in zona a continuat o militarizare excesiva. Si lucrul acesta ne preocupa. Romania ramane actorul cel mai important la Marea Neagra in cadrul NATO, suntem partenerul de incredere pentru Alianta dar si in cadrul Parteneriatului Strategic cu SUA", a declarat Mihai Fifor pentru TVR.

In ultimul an, Romania si-a sporit cheltuielile militare pentru aparare. La sfarsitul lunii trecute, MApN a semnat un contract de peste 800 de milioane de euro pentru 227 de transportoare blindate Piranha si a inceput negocierile pentru achizitia de sisteme de rachete HIMARS si corvete pentru Marina.

In decembrie 2017, compania Iveco Defence Vehicles a anuntat ca a semnat un contract cu Ministerul Apararii pentru vanzarea a 173 de vehicule militare care vor fi livrate in acest an. Compania italiana nu a dezvaluit valoarea contractului.

In acest an, bugetul Ministerul Apararii Nationale este de 18,16 miliarde lei, mai mare cu 11,3% fata anul trecut. O treime din banii ministerului sunt destinati cheltuielilor cu dotarea cu echipamente noi.

C.S.R.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#SUA exercitii maritime Marea Neagra, #NATO Rusia , #America
Comentarii
S
Stan
rank 1
"Rusia vrea sa stea la masa cu cei mari", iar "cei mari" declara...
Poza Gurgui017
Gurgui017
rank 5