Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

Spion rus din America, angajat al unei companii din Romania?

Miercuri, 14 Iulie 2010, ora 11:51
6391 citiri
Spion rus din America, angajat al unei companii din Romania?
Foto: Facebook

Autoritatile americane au retinut o a douasprezecea persoana in cazul spionilor prinsi pe teritoriul SUA si deportati in Rusia, un barbat care a precizat pe pagina sa de Facebook ca lucreaza pentru Microsoft dar si pentru compania romana de soft Neobit.

Barbatul, pe nume Alexei Karetnikov, a intrat in SUA in luna octombrie si s-a stabilit in zona Seattle, angajat fiind la Microsoft, informeaza surse oficiale si din cadrul companiei Microsoft, scrie Washington Post.

In Romania exista doua firme din domeniul IT intitulate Neobit, una cu sediul in Bucuresti, alta localizata in Cluj-Napoca. Romania Libera a contactat ambele companii, iar raspunsul a fost acelasi: nu exista un asemenea angajat.

Fostul director al Neobit SRL din Capitala a precizat: "Aceasta persoana nu a lucrat la noi. Oricine poate sa scrie orice pe Facebook". De asemenea, un reprezentant al SC Neobit Software SRL din Cluj Napoca a spus ca "firma nu a avut niciodata vreun angajat strain".

Karetnikov, un tanar in jur de 20 de ani, a fost retinut de autoritatile americane in baza prevederilor legii imigrarii, neexistand inca suficiente dovezi pentru a fi acuzat direct de spionaj.

Purtatorul de cuvant al Microsoft, Lou Gellos, a confirmat ca barbatul lucra de aproximativ noua luni in aceasta companie unde testa diverse softuri.

Oficialii americani spun ca el era la inceputul activitatii si ca a fost monitorizat in permanenta, inca de la sosirea sa pe teritoriul Statelor Unite, din aceasta activitate rezultand ca pana in prezent el nu intrase inca in posesia niciunei informatii importante.

Instanta a dispus expulzarea lui Karetnikov si acesta a ajuns marti inapoi in Rusia. El are interdictie de a reveni pe teritoriul american fara permisiunea autoritatilor acestui stat.

Vineri, Statele Unite au predat Rusiei zece agenti in schimbul a patru rusi, dintre care trei condamnati pentru spionaj in favoarea occidentalilor.

Cei zece presupusi spioni rusi, intre care Anna Chapman, considerata o Mata Hari moderna, au fost arestati in SUA la sfarsitul lunii iunie. Un al 11-lea a fost arestat in Cipru, dar a fugit din tara dupa ce a fost eliberat pe cautiune.

Cei 11 suspecti de spionaj in favoarea Rusiei au fost pusi sub acuzare miercurea trecuta de Parchetul din New York, pentru "complot ca ageti secreti in Statele Unite, in favoarea Rusiei".

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#arestat spioni rusi, #Alexei Karetnicov, #spion rus Romania, #spion rus Neobit, #Neobit , #America