Spionii rusi din SUA, mai degraba Austin Powers decat James Bond

Autor: Ana Ilie
Sambata, 03 Iulie 2010, ora 21:29
4110 citiri
Spionii rusi din SUA, mai degraba Austin Powers decat James Bond

Cui nu-i plac povestile cu spioni? De la James Bond la Jason Bourne, trecand prin Austin Powers si Nikita, Hollywoodul a produs cativa spioni memorabili.

Oricat de multe clisee ar exista insa in aceste filme, Hollywoodul nu are cum sa depaseasca anacronismul si aproape ridicolul "pachetului" de 10 spioni rusi arestati la inceputul acestei saptamani in SUA.

S-a vorbit, in contextul spectaculoasei arestari "en gross" de faptul ca Rusia a ramas intepenita in mentalitatea si procedurile Razboiului Rece, la doua decenii dupa incheierea acestuia. Kremlinul simte inca nevoia sa isi infiltreze oamenii in America pentru a afla ce gandeste.

Culmea este ca cei 10 plus coordonatorul lor, arestat in Cipru si dat disparut dupa eliberarea pe cautiune, n-au reusit, in zee ani de activitate pe sol american, sa afle nicio informatie atat de secreta si vitala care n-ar fi putut fi descoperita pe Internet sau in presa americana.

Google ar fi fost mai de folos decat cei 10. Una din informatiile obtinute de rusi si laudate de C (Centrul care ii coordona de la Moscova pe "ilegali") privea iminenta cresterii pretului aurului - cine nu stie, in ziua de astazi, ca aurul e "pe trend"?

Poate din acest motiv cei 10 nu sunt nici macar acuzati de spionaj - ci de infractiuni precum spalare de bani si neinregistrare drept agent strain, care pot conduce la detentie intre 2 si zece ani.

Pur si simplu, dupa un deceniu de activitate nestingherita in SUA, "plantati" in suburbii linistite din orasele asezate convenabil in apropierea punctelor de interes pentru SUA (in Arlington, Virginia, spre exemplu, se afla sediul CIA), cei 10 spioni, unii pozand in familii respectabile in ochii vecinilor, nu au reusit sa transmita niciun secret acasa.

Nici "Mata Hari" ruseasca, Anna Chapman, nici editorialista binecunoscuta a unui mare cotidian de limba spaniola, nu au reusit in misiunile lor.

Sa fie de vina tehnicile folosite? Cei 10 foloseau cerneala "invizibila", schimbau serviete si pachete intr-o fractiune de secunda, trecand "intamplator" unul pe langa altul, comunicau folosind un "cod" bine stabilit, care includea fraze pentru care un scenarist ar fi fost acuzat de amatorism precum "Nu ne-am intalnit in aprilie anul trecut in Thailanda?". In cate filme de la Hollywood ati vazut acest gen de "operare"? In toate, nu?

Unul dintre vecinii unui cuplu de spioni ce poza in familia tipica din suburbii (inclusiv facand doi copii in timpul "misiunii", pentru veridicitate), a exclamat perplex: "N-aveau cum sa fie spioni! Uitati-va ce frumoase hortensii au!". Viata americana in care au incercat atat de bine sa se integreze a sfarsit prin a-i asimila pe spionii rusi.

Daca erau intr-adevar spioni, nu au facut o treaba prea buna. Bine, nici despre serviciul rus de informatii externe nu se poate trage o concluzie prea buna, de vreme ce a cheltuit, se pare, milioane de dolari cu "aclimatizarea" spionilor in SUA, fara a-si recupera investitia in urma activitatii lor.

Unul din unghiurile din care poate fi privita povestea este ca cei 10 spioni au continuat sa cheltuiasca banii Rusiei furnizand informatii marunte, cele care le-au fost si lor accesibile, pentru a-si putea continua stilul de viata prosper obtinut in America.

Rata la creditul de casa este un factor extrem de motivant si pentru un om obisnuit si pentru un spion, se pare. Intr-un mesaj interceptat de americani, unul dintre spioni motiva ca trebuie sa achizitioneze o casa in SUA pentru a se "topi in peisaj" si pentru ca "trebuie sa faci ca romanii" intr-o societate care pune pret pe proprietatea personala.

Nu trebuie uitat ca si cei care actionau in C, in Rusia, aveau tot interesul sa continue operatiunea, pastrandu-si slujbele si ratiunea serviciului lor.

Bineinteles, pana si agentii FBI care i-au urmarit timp de zece ani au beneficiat de pe urma amatorismului spionilor rusi, perpetuand chestiunea "amenintarii" de care se putea ocupa doar sectiunea de contraspionaj centrata pe Rusia.

Si daca unul dintre rusi nu ar fi dat semne ca vrea sa plece din tara, probabil ca i-ar fi urmarit in continuare.

Rusia nu este singura tara care trimite spioni fara legaturi cu ambasada pentru a culege informatii din mijlocul populatiei. Probabil toate tarile fac asta. Numai ca unii sunt mai buni la meseria lor decat altii.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#spionaj, #spioni rusi, #spioni rusi SUA , #America
Comentarii