SUA au eliminat complet interdictia vizand laptopurile la bordul avioanelor

Joi, 20 Iulie 2017, ora 11:43
2338 citiri
SUA au eliminat complet interdictia vizand laptopurile la bordul avioanelor
Foto: Arhiva Pixabay

Statele Unite au pus capat unei interdictii, in vigoare timp de patru luni, privind accesul persoanelor cu laptop la bordul avioanelor cu destinatia SUA, care pleaca de pe anumite aeroporturi din Orientul Mijlociu si Africa de Nord.

Aeroportul international King Khalid din Riad a fost ultimul din cele 10 aeroporturi pentru care a fost ridicata aceasta interdictie, a confirmat miercuri seara Departamentul american al Securitatii Nationale (DHS), informeaza Reuters.

In luna martie a acestui an, SUA au interzis dispozitivele electronice care depasesc dimensiunea unui telefon mobil la bordul zborurilor cu plecarea de pe 10 aeroporturi din Orientul Mijlociu si Africa de Nord, pe fondul ingrijorarilor ca gruparea jihadista Stat Islamic ar putea sa ascunda bombe in dispozitive electronice personale.

Intre timp interdictia a fost ridicata pentru cele noua companii aeriene afectate (Emirates, Etihad Airways, Qatar Airways, Turkish Airlines, Saudi Arabian Airlines, Royal Jordanian, Kuwait Airways, EgyptAir si Royal Air Maroc) care sunt singurele companii ce ofera zboruri directe spre SUA din regiunea Orientul Mijlociu si Africa de Nord.

A ramas insa in vigoare o interdictie care vizeaza cetatenii din sase tari majoritar musulmane (Iran, Libia, Somalia, Sudan, Siria si Yemen), chiar daca a fost limitata dupa ce mai multe tribunale americane au contestat aceste restrictii.

Asociatia Internationala a Transporturilor Aeriene (IATA) a criticat interdictia privind laptopurile la bordul avioanelor ca fiind ineficienta, in conditiile in care militantii ar putea calatorii in SUA via Europa sau alte parti unde nu sunt astfel de restrictii.

Oficialii americani au eliminat interdictia dupa ce in ultimele saptamani au vizitat cele 10 aeroporturi din Egipt, Maroc, Iordania, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudita, Kuweit, Qatar si Turcia pentru a se asigura ca noi masuri de securitate au fost implementate.

De asemenea, joi, SUA au emis o noua directiva revizuita catre companiile aeriene din intreaga lume ca raspuns la solicitarile lor privind clarificarea masurilor de securitate ce ar urma sa intre in vigoare in cursul acestei saptamani.

Noile masuri vor afecta 325.000 de pasageri de pe aproximativ 2.000 de zboruri comerciale care ajung zilnic in SUA prin intermediul a 180 de companii aeriene de pe 280 de aeroporturi din 105 tari.

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#SUA eliminare interdictie laptopuri avion, #interdictie laptop bord avion , #America