SUA - cea mai mare amenintare la adresa Internetului

Sambata, 07 Aprilie 2012, ora 17:27
4601 citiri
SUA - cea mai mare amenintare la adresa Internetului
Foto: Foreign Policy

"O cortina electronica a cazut in jurul Iranului", spunea Barack Obama, intr-un recent mesaj televizat.

Cenzura Guvernului de la Teheran si supravegherea sistemelor informatice ii impiedica pe cetatenii iranieni sa acceseze informatiile pe care si le doresc, iar "restul lumii este impiedicat sa interactioneze cu poporul iranian", a mai precizat Obama.

Desi nu a fost foarte explicit, cel mai puternic om din lume a lasat sa se inteleaga faptul ca serviciile secrete americane actioneaza pentru "eliberarea Internetului" din Iran.

Ideea potrivit careia un Internet liber, in intreaga lume, ar fi in interesul strategic al Washingtonului nu este noua.

La doi ani dupa ce secretarul de stat Hillary Clinton a tinut un intreg discurs despre libertatea Internetului, parte a politicii externe americane, se pare ca multe dintre programele sofisticate folosite de guvernele opresive pentru a limita libertatea de exprimare sunt create de specialisti americani, scrie Foreign Policy. Marile corporatii americane sunt furnizoare de echipamente hardware si software pentru guverne din intreaga lume.

Pe de alta parte, guverne democratice din intreaga lume isi extind capacitatile de cenzura, chiar daca se lupta, cel putin teoretic, pentru respectarea drepturilor cetatenesti.

In afara faptului ca Statele Unite sunt cel mai mare producator din lume de echipamente de supraveghere virtuala, ele sunt si cel mai mare consumator.

Atata vreme cat guvernul american continua sa sprijine dezvoltarea industriei de supraveghere electronica, este clar ca afacerile sunt mai importante decat libertatile civile.

In ultimul an, tehnologia de supraveghere "Made in USA" s-a raspandit in intreaga lume, din Orientul Mijlociu pana in Africa de Nord, din Siria pana in Bahrain sau Arabia Saudita, in contextul in care activitatea virtuala a liderilor "primaverii arabe" a fost supravegheata, pas cu pas.

Oficial, tehnologia de supraveghere este folosita pentru apararea in fata atacurilor hackerilor.

Saptamana trecuta, una dintre comisiile Camerei Reprezentantilor din Washington a aprobat GOFA (Global Online Freedom Act) care ar impiedica folosirea Internetului ca mijloc de opresiune. Insa este numai un prim pas, iar multi politicieni se indoiesc ca acest document va trece de Congres.

Unul dintre initiatorii GOFA, republicanul Chris Smith, a explicat ca actul ar trebui sa "impiedice regimurile opresive din Iran, China sau Siria sa transforme Internetul in arma de supraveghere in masa".

De fapt, initiative legislative asemanatoare se tot "plimba" prin Congres inca din 2006, dupa ce Yahoo! a inmanat autoritatilor chineze informatii legate de conturile de email ale dizidentilor.

Dupa Yahoo!, mai multe companii americane - Cisco, Microsoft si Google - au fost acuzate ca ar fi ajutat China sa cenzureze libertatea cetatenilor sai.

Ultima versiune a GOFA este mai avansata, ce-i drept, fata de cele anterioare. Printre altele, ea cere Departamentului de Stat sa creeze o lista de state care au restrictii aplicate Internetului.

Apoi, toate legile americane care limiteaza exportul de tehnologie ar urma sa fie revizuite. In plus, toate companiile producatoare de tehnologie listate la bursa ar trebui sa prezinte rapoarte cu procedurile si practicile ce ar putea afecta respectarea drepturilor omului.

Teoretic, GOFA a primit sprijinul a numeroase organizatii non-guvernamentale si companii - inclusiv din partea Yahoo! care, dupa umilinta publica suferita in urma ajutarii guvernului de la Beijing, si-a indreptat actiunile astfel incat sa dovedeasca faptul ca drepturile omului sunt foarte importante.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#drepturi Internet America, #legislatie America libertate Internet, #programe supraveghere Internet , #America