SUA expulzeaza mai multi romani - s-au casatorit din interes

Luni, 25 Noiembrie 2013, ora 17:16
7104 citiri
SUA expulzeaza mai multi romani - s-au casatorit din interes
Foto: hrw.org

Opt romani, care se aflau in SUA de mai bine de zece ani, urmeaza sa fie deportati in Romania, dupa ce procurorii federali i-au acuzat ca au contractat casatorii false pentru a ramane ilegal in SUA.

Unii dintre ei erau studenti, chemati sa munceasca intr-un hotel. Altii erau prietenii lor, copii sau verisori din diferite locuri din Transilvania, scrie Idaho Statesman.

In 10 ani, ei si-au facut o situatie in SUA, cumparand proprietati, avand familii, copii si afaceri, formand o comunitate stransa de romani in sudul statului american Idaho.

Procurorii insa au descoperit ca toata viata lor se intemeia pe o minciuna. Incepand cu 2012, sapte persoane au recunoscut ca au comis fraude pentru ramanerea in SUA, iar o a opta persoana urmeaza sa fie trimisa in judecata.

Desi ar putea dura luni de zile pana cand cazurile lor vor ajunge la tribunalele care decid in legatura cu delictele legate de emigrare, soarta lor e pecetluita. Vor trebui sa plece iar reintoarcerea in SUA le va fi interzisa.

Cei sapte sunt: Victor Raul Fenesan, 32 de ani, si partenera sa, Claudia Luminita Beian, 34 de ani; Ramona Fleischer, 32 de ani, si sotul ei, Florin Fleischer, 33 de ani; Simona Rus, 31 de ani; Stefan Csaba Csep, 32 de ani, si Lucean Ioan Belean, 30 de ani. O a opta persoana a fost acuzata in octombrie.

Romanii au inceput sa soseasca incepand cu anul 2002, find recrutati de Sun Valley Resort, o companie care foloseste sute de muncitori straini in fiecare an pentru munca in domeniul restaurantelor, curateniei, sau gradinaritului.

Procurorii au descoperit insa ca romanii au platit mai multor cetateni americani sume de bani pentru casatorii aranjate, ceea ce le-a permis sa obtina asa numitele Green Carduri care le dadeau dreptul la munca. Ulterior, sase dintre ei au obtinut cetatenia americana.

Unii dintre ei au pornit si afaceri. Simona Rus are o firma de curatenie, Claudia Beian deschisese un salon de infrumusetare iar sotul ei, Victor Fenesan, lucra la un concesionar Ford. Alt cuplu, Florin si Ramona Fleischer conduceau o firma de multimedia.

Povestea a inceput cand Richard Cross, investigator la Biroul pentru Imigratie din Idaho, ancheta o schema de fraudare pentru obtinerea de cetatenie americana in cazul unor cetateni peruvieni, cand a citit un comentariu mic pe un forum al unui ziar local care spunea ca "cineva ar trebui sa se uite si la comunitatea romana".

"Daca nu ar fi fost acel comentariu, nu as fi deschis in veci un caz. M-am mirat si eu: ce fac acesti romanii in mijlocul pustietatii?", a declarat Cross.

Cazul Ramonei Fleischer este relevant pentru practicile romanilor, sustin jurnalistii Idaho Statesman. Ea s-a maritat cu un jucator de baschet de la un colegiu din Idaho iar Florin, prietenul ei, s-a casatorit cu o americanca. In 2007 si 2008 cei doi au divortat si s-au casatorit unul cu celalalt. Celor doi li s-a nascut si un fiu, Ari, care a primit cetatenie americana.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#SUA romani expluzati frauda cetatenie, #Idaho romani casatorii pentru cetatenie, #Idaho romani deportati migranti ilegali , #America